Most látszik igazán Pintérék rombolása: A taccsra vágott egészségügy nem tud felállni a padlóról

A kórházak adósságállománya rendezhetetlenné vált.

A kórházak adósságállományából 41 milliárd forintot májusban rendezett az állam, ám ezek után is kereken 41 milliárddal tartoznak az egészségügyi intézmények. Ráadásul az adósság összege havi 12-13 milliárd forinttal nő – írta meg a nepszava.hu.

Most látszik, hogy Pintérék mekkora rombolást végeztek

A kórházi adósságok egyszerűen kifizethetetlennek bizonyulnak, ami tökéletesen mutatja, hogy az egészségügy alulfinanszírozott. Bár az intézmények adósságnövekedése lassult, így is havonta 12-13 milliárd forinttal nőnek tartozásaik. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint

május végén a lejárt számlák összege 82,8 milliárd forint volt.

Egy, a napokban tartott konferencián a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, hogy mára ellehetetlenítik a betegellátást a fizetési nehézségek. Van olyan gyógyszerbeszállító, amely nem is hajlandó szállítani abban az esetben, ha a számlát utólag akarják rendezni.

A kormány nyárig két részletben közel 105 milliárd forintnyi tartozást rendez. Az első részletet, mintegy 64 milliárd forintot május végéig kapták meg a kórházak, további 41 milliárdról pedig kedden jelent meg a jogszabály.

Kapcsolódó: Itt van Pintér Sándorék nagy bejelentése a kórházak adósságáról, de akad pár bökkenő

A kórházak adósságállománya hónapról hónapra nő

A lyukak betömködése azonban édeskevés: amíg az egészségügy alulfinanszírozott, a kórházak csak a felgyűlt adósságokat görgetik maguk előtt.

Ez pedig a betegellátást veszélyezteti.

A mostani 41 milliárd forintnyi számla rendezése után is marad több mint 41 milliárd lejárt tartozása a szektornak. Ez pedig havonta újabb 12-13 milliárddal forinttal nő. Magyarán év végére ismét 130 milliárd forintnyi tartozás gyűlik össze.

Tavaly még „csak” havi 3,7 milliárd forinttal nőtt az adósságállomány, idén már 12-13 milliárddal. A két szám közti különbség tökéletesen megmutatja, hogy

amíg a gyógyszerek vagy az orvostechnikai eszközök beszerzése egyre többe kerül, Pintérék alig költenek az egészségügyre.

A Magyar Kórházszövetség áprilisi végi konferenciáján Somogyi Alíz, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gazdasági igazgatója arról tájékoztatott, hogy míg a korábbi években szinte adósságmentesen tudtak gazdálkodni, jelenleg több 6 milliárddal tartoznak a beszállítóknak.

Bevételeik ugyanis már rég nem fedezik a kiadásaikat.

Az egészségügyi anyagok, felszerelések ára átlagosan minimum 30 százalékkal emelkedett. A gyógyszerek esetében ez már a 44 százalékot is meghaladta. Emellett akadnak olyan gyógyszerek is, amelyeknél a drágulás több száz százalékos.

Az adósságok miatt kórházi osztályok álltak le

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészti Központ adatai szerint az esetek 10-15 százalékában

eszközellátási zavarok álltak tavaly a kórházi osztályok leállása hátterében.

Az adósságrendezésben az orvostechnikai eszközöket beszállítóknak fizetnek utoljára.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a portálnak elmondta, hogy a legutóbb kiutalt 64 milliárdos összegnek fedeznie kellett volna a tavaly év végi tartozást. Ám az orvostechnikai beszállítók csupán 62 százaléka kapta meg a december 31-i követelésének legalább 80 százalékát.

És bár egyes intézményeknek maradt pénze a 2024. február 29-i lejárt adósságállomány egy részének törlesztésére is, az orvostechnikusok 86 százaléka követeléseinek kevesebb mint a 20 százalékát kapta meg. Sőt, van olyan cég, amelynek egyetlen fillér sem jutott. Ebből is látható, hogy

a tartozások kiegyenlítésére utalt összeg elosztási elve nem jó, és a pénz eleve kevés.

Kapcsolódó:

Pintérék taccsra tették az egészségügyet: Mutatjuk a leghosszabb várólistákat

Valódi Hírek