Harangoznak a neves szakértők: Gazdasági földrengés volt Magyarországon, hajszálon múlt a tragédia

Nem sokon múlt a gazdasági katasztrófa Magyarországon.

Zsiday Viktor makrogazdasági elemző úgy látja, nem sokon múlt az államcsőd. A következő években nem érné meglepetésként, ha csupán 1 százalék körül alakulna az ország éves átlagos növekedése.

Majdnem megtörtént a baj

Zsiday Viktor, a Citadella portfóliómenedzsere és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője a gazdasági szakportál podcastjában osztályozta le Orbán Viktor ötödik kormánya első, kétéves félidejének gazdaságpolitikai „intézkedéseit”. Zsiday Viktor egy kettessel, Madár István pedig kétharmados osztályzattal minősítette Orbánék ténykedését.

Nem jön ki a matek

„Az államcsődöt elkerültük, de ez nem sokon múlott”

– közölte Zsiday, hozzátéve, a három vezető gazdaságpolitikai szereplőt tekintve Matolcsy György MNB-elnöknek jutott a legnehezebb feladat, nem pedig Varga Mihály pénzügyminiszternek vagy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek.

Zsiday szerint Nagy Márton leginkább „víziógyártó”, „kicsit vudu”, a Pénzügyminisztériumban pedig

„sokszor nem nagyon jöttek ki a számok”

– mutatott rá.

A „növekedés” nemhogy nem lesz 2 százaléknál nagyobb, de inkább 1 százalék körül fog alakulni

Hozzátette, ezzel szemben a jegybank az első hibák után 2022 végétől már jobban végezte a dolgát. Sőt jelentősen hozzájárult az Európa-rekorder inflációs sokk letöréséhez is – jegyezte meg Zsiday.

A pénzügyi szakember jelezte, nehéz lesz, ha jövőre ismét „nagy minimálbér-emelés jön„, ugyanis csak erősödő forint mellett lehetne ekkora bérkiáramlás mellett kordában tartani az inflációt. Mint mondta, ő nem is érti pontosan, miért vág most kamatot a jegybank.

Úgy látja, az éves átlagos növekedés a 2020-as években nemhogy nem lesz 2 százaléknál nagyobb,

de inkább 1 százalék körül fog alakulni.

A legnagyobb külső kockázatnak a globális recessziót (gazdasági visszaesés) tartja, de az sem jelenthet sok jót, ha például az Egyesült Államok gazdasága zsugorodni kezd.

Kapcsolódó:

Óriási viharba került a gazdaság: Összeomlott a forint, súlyos krízis jöhet Magyarországon

Nincs megállás: Elképesztő sebességgel zuhan a lejtőn a forint

Komoly baj van: Mellényúltak Orbánék, bedöntheti a magyar gazdaságot a Fidesz mániája

Valódi Hírek