Most derült ki: Hiába hazudtak Orbánék, kegyetlenül szembejött a magyar valóság

Az Európai Bizottság közzétette az EU-s infláció adatait.

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az Európai Unióra vonatkozó tavaszi gazdasági felmérését szerdán. A dokumentumból kiderül, hogy

az uniós átlaginflációt a magyar pénzromlás lényegesen meghaladja.

Csak két ország teljesített rosszabbul nálunk. A GDP ugyanakkor az uniós átlagnál jobban nő, de messze elmarad a Covid előtti időszaktól – írta meg a hvg.hu.

Rosszul állunk, hiába hazudik a kormány

A gazdaság 2023. évi általános stagnálása után 2024 elején a vártnál jobban alakult a növekedés és folytatódott az infláció csökkenése. Ez az előrejelzés távlatában az aktivitás fokozatos bővülésére enged következtetni

– írták a jelentés bevezetőjében. Az uniós GDP növekedési üteme 2024-ben 1 százalék, az euróövezeté pedig 0,8 százalék lesz. Ez 2025-ben 1,6 százalékra, illetve 1,4 százalékra nőhet. Az uniós infláció a 2023. évi 6,4 százalékról 2024-ben várhatóan 2,7 százalékra mérséklődik. 2025-ben pedig várhatóan 2,2 százalékra esik vissza.

Az euróövezetben az infláció a 2023. évi 5,4 százalék után 2024-ben várhatóan 2,5 százalékra mérséklődik.

A rendszerváltás óta nem voltunk ekkora bajban. Az Európai Bizottság infláció kapcsán közölt kutatása mindent elárul

Elég elolvasni a fenti számokat ahhoz, hogy megértsük, Magyarország mennyire rosszul áll. Tavaly az Európai Unióban az átlagos infláció mértéke 5,4 százalék volt. Ezzel szemben Orbán Viktorék 17,6 százalékot produkáltak.

Azaz: az Európai Bizottság által jelzett infláció háromszorosát.

Ennyire rossz adatokat utoljára a rendszerváltáskor mértek.

Az EB pesszimistább a kormány lefelé módosított előrejelzésénél is. Amíg a kormány 2,5 százalékos GDP-növekedést vár erre az évre, Brüsszelben idén 2,4 százalékkal, jövőre pedig 3,5 százalékkal számolnak, az inflációt pedig 4,1, illetve 3,7 százalékra várják. A gazdaság növekedése alapján

térségünkből a lengyelek és a románok előznek meg minket ebben az évben.

Az EU gazdasági teljesítménye jelentősen javult az első negyedévben, ami jelzi, hogy az igen nehéz 2023-as év után fordulóponthoz érkezett az unió.

A magyar gazdaságra ez azonban nem igaz.

Megírtuk, hogy 2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak mindegyikében visszaesett a termelés.

Az Orbánék által erőltetett akkumulátorgyárak termelése is jelentősen, 17,5 százalékkal visszaesett.

Valódi Hírek