Kőkemény üzenetet küldött Pressman a NATO-ról megannyiszor kamuzó Orbánéknak (+videó)

Az amerikai nagykövet is megszólalt Orbán Viktorék háborús propagandájáról, a NATO-főtitkár látogatásáról.

Mint már ismert, szerdán Budapestre érkezett a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg, aki a Bukaresti Kilencek (B9) rigai fóruma után az újságírói kérdésekre válaszolva közölte, hogy a NATO nem küld katonai missziót Ukrajnába (!).

„Alig várom, hogy leüljek és megvitassam Orbán Viktorral a washingtoni csúcstalálkozó napirendjét, amely egyaránt magában foglalja a NATO biztonságát és elrettentő erejét, valamint Ukrajna támogatását”

– mondta Stoltenberg.

Kapcsolódó: Aggódhat a miniszterelnök: Betelt a pohár, súlyos üzenetet küldött Orbánnak a NATO-főtitkár

Miről egyeztetett Orbán Viktor a NATO főtitkárával?

A miniszterelnök szerda délelőtt közölte, hogy áttekintették Stoltenberggel a NATO és Magyarország viszonyát.

„Magyarország a mai tárgyaláson világossá tette, hogy nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek, bár eltérnek a mi helyzetértelmezésünkből fakadó ésszerű döntésektől, de a többi tagállam által osztott és szorgalmazott döntések”

– közölte Orbán Viktor.

Megkérte Stoltenberget, hogy tegye világossá: minden, a NATO területén kívüli katonai akció a NATO szabályai és a hagyományok alapján csak önkéntes jellegű lehet. Ezt a katonai szövetség főtitkára is megerősítette. Megjegyezzük, hogy a NATO szabályai nem az elmúlt pár napban változtak meg, azaz ez eddig is így volt.

Kapcsolódó: Rendkívüli bejelentést tett a vétói miatt méretes csávába került Orbán Viktor

Az amerikai nagykövet is megszólalt Orbánék háborús propagandájáról

David Pressman az RTL-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a kampányidőszakban

Orbán emberei sokszor valótlanságokat állítottak a NATO-ról.

Önmagában az a felvetés is nevetséges, hogy a NATO erőszakkal besorozna fiatal magyarokat katonának, akiket utána az ukrán frontra vezényelne. Ez nagyon felelőtlen felvetés, olyan, amelyet nem várunk egy szövetségestől – hangsúlyozta az USA magyarországi nagykövete.

Hozzátette, nagyon fontos, hogy reagáljanak, amikor

azzal szembesülnek, hogy valaki(k) hazugságokat terjesztenek a NATO-ról,

és azt állítják, az nem védelmi hanem támadó szövetség. Ez nyilvánvalóan nem igaz – szögezte le.

Az RTL munkatársa arról is megkérdezte Pressmant, mi a véleménye Orbán szerdai, Stoltenberg mellett tett kijelentéséről. A nagykövet rámutatott, érdemes megfigyelni, hogy a magyar miniszterelnök a választások után jelentette be, nem vétózik ezentúl a NATO-ban (bizonyos, Ukrajnával összefüggő kérdésekben), hiszen a Fidesz kampánya arra épült, hogy „békepártiak”,rendre súlyos kijelentéseket tettek a szövetségről.

„Magyarország szövetséges ország és tagja a NATO-nak. De elvárjuk, hogy ebben a szövetségben máshogyan kezelje a tagságát, mint ahogyan a múltban az EU-val tette”

– mondta David Pressman.

Rendkívüli csapás érheti Magyarországot

A magyar kormány lojalitásával kapcsolatos kételyek visszavetik a kényes információk, különösen a hírszerzési információk megosztását Magyarország és a többi NATO-tagállam között – mutatott rá egy brüsszeli NATO-tisztviselő a VSquare-nek.

Arra is kitért, hogy a NATO-tagállamok problémája nem a hírszerző vezetőkkel van, hanem Orbán Viktorral és Magyarország politikai vezetésével. Hazánk az utóbbi időben egyrészt kevesebb információt kap NATO-szövetségeseitől, másrészt a katonai szövetség központi csatornáin kevesebb információt osztanak meg egymást közt a tagállamok, tudva, hogy Magyarország is a címzettek között van – részletezte.

Kapcsolódó:

Kiderült: Hiába nyalt be a NATO-főtitkárnak Orbán, rendkívüli csapás érheti Magyarországot

Valódi Hírek