Itt valami nem stimmel: Nagyon gyanús dologra hívja fel a figyelmet a roma vezető

Csalásra gyanakszik Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat általános elnökhelyettese.

A 2024-es választások kapcsán győzelmet könyvelhetett el az Orbán-kormány által támogatott Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz). Vezetőjük Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő, akinek a nevével korábban fémjelzett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság 348 millió forintos keretösszegű pályázatot írt ki roma modellprogramok támogatására.

Ebből a Farkas Flórián szülőfalujában, Tiszaroffon működő roma nemzetiségi önkormányzat 4,2 millió forintot nyert el. Ebből a Farkas Flórián szülőfalujában, Tiszaroffon működő roma nemzetiségi önkormányzat 4,2 millió forintot nyert el. A pályázati pénz egy részét „hagyományőrző” disznóvágásra fordították.

A történtekről >>ITT<< olvashatsz részletesen.

Az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese gyanít valamit

Kedd este a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapja szerint az országos roma választás adatainak feldolgozottsága 98 százalékos volt. A több mint 96 ezer érvényes szavazatból a CiKöSz több mint 71 ezret kapott (74,5 százalék). A másik induló, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) borsodi szervezete 24 500 voksot zsebelt be (25,5 százalék) – részletezte a Népszava.

Mint kifejtették, a CiKösz így 35 mandátumot szerzett a 47 fős Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ) – ez több mint kétharmadot jelent.

A szavazás, sőt, már az aláírásgyűjtés ideje alatt is több probléma ütötte fel a fejét. Lakatos Oszkár, az ORÖ általános elnökhelyettese a lapnak nyilatkozva kijelentette,

a roma választási folyamat „csalások sorozata” volt.

A listaállításról

Ahhoz, hogy egy szervezet elindulhasson az országos választáson, közel 4 ezer ajánlásra van szükség. A szervezetek azonban nem voltak tisztában egy fontos részlettel. Azzal, hogy nem csupán az ajánlóknak, a támogató aláírások gyűjtőinek is szerepelniük kell a nemzetiségi névjegyzékben.

Az ORÖ elnökhelyettese szerint azonban erről a szabályról nem tájékoztatták őket.

A félreértés mindenesetre sok érvénytelen ajánlást szült.

Az érintettek szerint olyan szervezetek estek el az országos választáson való indulás lehetőségétől, amelyeknek a támogatottságuk alapján helyük lett volna az Országos Roma Önkormányzatban.

Mellesleg a választáson rajtkőhöz álló jelölő szervezetek kikérhetik a nemzetiségi névjegyzékben lévő választók adatait. Abból kiderül, hogy kik jogosultak ajánlást tenni. Az ORÖ elnökhelyettese szerint nem naprakész névjegyzéket kaptak, mivel többen elavult adatokkal szerepeltek a papírokon. Sőt, akadt olyan, aki nem is szerepelt a jegyzékben, pedig korábban bejelentkezett.

Valódi Hírek