Vihar a láthatáron: Most fog igazán felforrni a hangulat a parlamentben

Az Országgyűlés 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal indítja a napot.

Módosíthatja az alaptörvényt kedden az Országgyűlés. A képviselők szavaznak a gyermekvédelmi törvények módosításáról és az Alkotmánybíróság új elnökéről is. Esküt tesz Hankó Balázs új kulturális és innovációs miniszter.

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Délelőtt kivételes eljárásban tárgyalják és már kedden szavazhatnak az állam működését érintő egyes törvények módosításáról.

A terjedelmes törvényjavaslat egyebek mellett tartalmaz rendelkezéseket a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokról, egységes szabályozást hozna létre az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra és módosítja az online-szálláshely közvetítők kötelezettségeit.

A határozathozatalok között döntés lesz az Országgyűlés európai ügyek bizottsága „a baloldal magyar érdekkel szembeni brüsszeli politikai akcióinak” (sic!) feltárását célzó vizsgálatáról.

A képviselők szavaznak a magyar fogyasztók és vállalkozások érdekében történő fellépésről szóló törvényjavaslatról, amely a monopolhelyzetben lévő szereplőkkel szemben a magyar kis- és közepes vállalkozások védelmét célozza.

Döntés várható a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló, ki nem hirdetett, az Alkotmánybíróság által alaptörvény-ellenesnek talál jogszabályról. A törvény állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak tulajdonjogának átruházását vagy vagyonkezelésbe adását tenné lehetővé.

Kapcsolódó: Kálmán Olga úgy kiosztotta a kastélyra éhes fideszbűnözőket, hogy néma csendbe merevedett a terem

Határozhatnak az alaptörvény tizenharmadik módosításáról, amely egyebek mellett

a köztársasági elnök kegyelmezési jogkörével kapcsolatban tartalmaz rendelkezéseket.

A képviselők elfogadhatják a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosítását, miszerint a gyermekek sérelmére elkövetett sz€xuális bűncselekmények nem évülnének el, az ilyen bűncselekmények elkövetőit nem lehetne feltételes szabadságra bocsátani. A jövőben akár 2 év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

Az Országgyűlés megválaszthatja az Alkotmánybíróság új elnökét, aki várhatóan Juhász Imre alkotmánybíró lesz. A testület élére azért kell új vezetőt választani, mert Sulyok Tamás korábbi elnök márciusban köztársasági elnök lett. Az Alkotmánybíróság elnökéről a képviselők titkosan szavaznak, a megválasztásához kétharmados többségre van szükség.

Az Országgyűlés előtt esküt tesz Hankó Balázs új kulturális és innovációért felelős miniszter.

Csák János lemondásáról

A minap érkezett a hír, miszerint Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter benyújtotta a lemondását. Az indoklás szerint ő a rábízott feladatokat 4 év helyett 2 év alatt teljesítette, így most átadná a stafétát egy fiatalabb politikusnak.

Gyorsan kiderült, hogy már meg is van az utódja. Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2022 nyarától felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként, majd 2022 decemberétől pedig 4 terület, a felsőoktatás, szakképzés, felnőttképzés, innováció államtitkáraként végezte feladatait.

Kapcsolódó: Mi történik? Alig jelentette be a lemondását Csák János, máris mikrofon elé pattant az utódja

Sulyok Tamás és az utódja

Mint ismert, a Fidesz a köztársasági elnök alkotmánybírói lemondása után Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert (sic!) kívánta az Ab elnökévé megválasztani. Ez a terv azonban léket kapott, ugyanis Trócsányi nemet mondott Orbánék felkérésére, így végül üresen maradt Sulyok alkotmánybírói széke.

Az Alkotmánybíróság korábban az alkotmányosság őreként a törvényesség megvalósulásáért felelt. Ismert, hogy 2012 óta az ország alkotmányát már alaptörvénynek nevezik, azt pedig a (szinte) kizárólagos hatalmat gyakorló parlamenti kétharmad szavazta meg.

Kapcsolódó: Most érkezett: Megvan Sulyok Tamás utódja

Mindeközben a földmaffiás botrányba keveredett Sulyok Tamás furcsábbnál furcsább képekkel próbálja elkápráztatni a Facebook-követőit.

Erről >>ITT<< olvashatsz részletesebben.

(MTI/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Izzik a levegő a parlamentben: Kulcsfontosságú üzenetet küldött a választóknak Barkóczi Balázs (+videó)

Valódi Hírek