Nagy bajba sodorhatja magát Magyar Péter az újságírók vallási alapon történő listázásával

Túllőtt a célon.

Büntetőjogilag is veszélyes terepre tévedt Magyar Péter, amikor a hétfői Egyenes Beszédből való emlékezetes kirohanása után egy Facebook-posztban nyilvánosságra hozta az ATV különböző beosztásban dolgozó munkavállalóinak vélelmezett felekezeti hovartozását.

A vallási adatok ugyanis olyan személyes adatnak minősülnek, amelyek az érintettek engedélye nélkül nem hozhatók nyilvánosságra törvényesen.

A Büntető Törvénykönyv 219. §-a alapján:

„Aki a személyes adatot az adatkezelés céljától eltérően, jogellenesen kezel, büntettet követ el. Ez a bűncselekmény alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Minősített esetekben (például ha az adatkezelés jelentős érdeksérelmet okoz) a büntetés súlyosabb lehet.”

A Nyugati Fény az eset után megkereste ATV-t, a csatorna sajtóosztálya lapunk érdeklődésére közölte: a Magyar Péter listáján beazonosítható személyek egy része nem az említett vallási közösség tagja, másik része nem vállalta fel nyilvánosan vallási hovatartozását. Egyelőre nem érkezett jelzés a kollégák részéről, hogy jogi lépéseket kívánnak tenni.

A csatorna közölte azt is: az ATV továbbra is minden segítséget megad az intézmény dolgozóinak, hogy megvédjék alapvető jogaikat.

Mivel Magyar Péter folyamatosan durva jelzőkkel illeti az ATV Öt című műsorát, megkérdeztük azt is, a támadások hatására az őszi szezontól terveznek-e bármilyen változást az Öt című műsor sugárzását, esetleg szereplői körét illetően. Ezzel kapcsolatban a csatorna azt közölte:

Magyar Péter megszólalásai és Facebook-posztjai semmilyen formában nem befolyásolják az ATV műsorpolitikáját.

Kapcsolódó cikkünk:

Magyar Péter dührohamot kapott élő adásban, kirontott az ATV stúdiójából (+videó)

.

Valódi Hírek