Meglepő eredmények a szlovákiai EP-választáson: Legyőzte az ellenzék Robert Fico pártját

A liberálisok győzelmével zárultak az EP-választások Szlovákiában.

Közzétették a szlovákiai EP-választás eredményeit

Szlovákiában már szombaton megtartották az európai parlamenti (EP) választásokat, amelyek hivatalos eredményeit ugyan csak vasárnap este hozzák nyilvánosságra, azonban a kiszivárgott információk alapján

a liberálisok kerültek ki győztesként.

A Dennik N által közölt nem hivatalos eredmények szerint a Progresszív Szlovákia (PS) 27,8 százalékos támogatottságot ért el, és ezzel hat mandátumot szerzett a 15 szlovák képviselői helyből.

Megelőzték Robert Fico pártját

A Progresszív Szlovákia listavezetője Ódor Lajos, volt miniszterelnök. Az eredmények alapján

a PS az első helyen végzett, megelőzve Robert Fico jelenlegi kormányfő pártját, a Smer-t.

A Smer 24,8 százalékos támogatottsággal öt képviselői helyhez jutott.

Aggasztó szélsőjobboldali mozgalmak megerősödése

Váratlan meglepetést okozott a parlamenten kívüli szélsőjobboldali Köztársaság harmadik helyezése is. Milan Uhrík, a jelenlegi független európai parlamenti képviselő által vezetett mozgalom két mandátumot szerzett, amely jelzi a szélsőjobboldali nézetek erősödését Szlovákiában.

A fennmaradó mandátumokon a kormánykoalícióban szereplő Hlas és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) osztozik. Ezek a pártok szintén fontos szereplők maradnak a szlovák politikai színtéren.

A Magyar Szövetség nem jutott be az EP-be

A 3,9 százalékos eredményt elért Magyar Szövetség nem jutott be az EP-be, így a felvidéki magyarok ismét képviselet nélkül maradnak az Európai Parlamentben, hasonlóan az előző ciklushoz. Ez pedig komoly kihívást jelent a felvidéki magyar közösség számára, amelynek képviselete továbbra is megoldatlan kérdés marad.

Valódi Hírek