Súlyos interjút adott a választás előtt Orbán: Beismerte, amitől a fél ország tart

Itt a friss Orbán-interjú: az EP-választások előtt beszélt az oroszokkal való együttműködésről.

Orbán Viktor a kínaiakhoz és az oroszokhoz fűződő barátságáról is beszélt a Mandinernek adott interjújában. A miniszterelnök nem rejtette véka alá: mindkét diktatúrával szorosabb kapcsolatot akar kiépíteni.

Szorosabb kapcsolatot akar az oroszokkal Orbán

De nem csak velük, a kínaiakkal is. Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy Hszi Csin-ping alig egy hónapja látogatott Budapestre.

A kínaiak nem az oroszokat váltják ki. Az igaz, hogy az orosz–magyar gazdasági együttműködésből az uniós szankciókkal érintett területek eleve kiesnek. A szankciókkal nem érintett területeken viszont

növelni akarom az oroszokkal való együttműködés volumenét

– mondta.

Szerinte a nyugati országok is ugyanezt teszik, csak „sunyiban”. Arra az újságíró nem kérdezett rá, hogy hogy látja ezt Orbán azok után, hogy az orosz titkosszolgálat feltörte a Külgazdasági és Külügyminisztérium rendszerét, és elloptak minden adatot, amihez hozzáfértek. Az sem merült fel kérdésként, Szijjártó Péter miért rohant a választások előtt pár nappal Szentpétervárra a történtek ismeretében.

A NATO és Oroszország kapcsolata

Orbán veszélyes játékot játszik: miközben NATO-tagok vagyunk, az oroszokkal üzletel. Azzal a Vlagyimir Putyin vezette diktatúrával, amelyik lerohanta Ukrajnát. Amit a NATO tagállamai sem nézhettek végig mosolyogva.

„A nemzetközi sajtó szerint egyedül hazánk áll Mark Rutte holland miniszterelnök útjában, hogy a szervezet főtitkára legyen”

– írta a portál.

Orbán azonban úgy látja, hogy nem csak Magyarország, hiszen Románia „nemcsak ellenzi Ruttét, de még saját jelöltet is állított”. És

„mi Romániát támogatjuk”

– fogalmazott.

Orbánnak azonban csak az a fontos – bárki is legyen a főtitkár –, hogy Magyarországnak ne kelljen összeakasztania a bajszát Putyinnal.

„A leendő főtitkárral szeretnénk kötni egy megállapodást arról, hogy nem fogunk részt venni a NATO oroszokkal szembeni ukrajnai hadműveleteiben akkor sem, ha NATO-tagok vagyunk”

– fejtette ki.

Valódi Hírek