Tudják még fokozni: Falrengető magyarázkodással állt elő az egyik tankerület a kifizetetlen túlórák miatt

A Székesfehérvári Tankerületi Központ különös magyarázkodásba kezdett.

Pert indított a Székesfehérvári Tankerületi Központ ellen 21 pedagógus. A tankerület a Népszava információi szerint ugyanis nem akarja kifizetni a pedagógusok túlóráját, sőt, a követelésük jogosságát is vitatja.

A székesfehérvári pedagógusok még 2023 tavaszán fordultak a bírósághoz, majd novemberben ismét elő kellett terjeszteniük a keresetüket. Abban a helyettesítésekért, a napi 8 órát meghaladó munkavégzésért, továbbá az oktatási intézményen kívüli, gyakran hétvégi munkavégzésért járó díjak kifizetését kérték évekre visszamenőleg.

Az illetékes tankerület szerint azonban a pedagógusok követeléseinek egy része már elévült. Ugyanakkor a Székesfehérvári Tankerületi Központ arra kérte a bíróságot, utasítsa el azokat az igényeket, amelyek nagyon is aktuálisak.

A tankerület többek között azzal érvelt, hogy a pedagógusok hibája, amennyiben a 8 órát meghaladva dolgozniuk kell. Példaként említették a lassú dolgozatjavítást, valamint azt, hogy akad olyan pedagógus, aki nehezebben készül fel a tanórákra, így több időre van szüksége.

Az iskolán kívüli munkavégzéshez is érdekes hozzáfűznivalója volt a tankerületnek. Közölték, hogy a gólyatábor például nem szerepel a hivatalos pedagógiai programban, a túrák, tanulmányi kirándulások pedig nincsenek benne az aktuális tanév iskolai munkatervében.

Megjegyezték, semmi nem igazolja, hogy ezeket a programokat valóban végrehajtották – részletezte a Népszava, hozzátéve, hogy eszerint a tankerület úgy gondolja, az érintett pedagógusok olyan kirándulásokon vettek részt, amelyek papíron meg sem történtek.

A tankerület finoman szólva meglepő magyarázkodását a pedagógusok jogi képviselője cinikusnak nevezte. Mint azt Stein Barnabás mondta, az abszurditás tetőfoka, hogy a tankerület kétségbe vonja az iskolán kívüli programok megvalósulását. Ráadásul az egyik érintett esetében például számlákkal igazolható, hogy megtörtént az adott program, sőt, azokat a tankerület ki is fizette – fejtette ki az ügyvéd.

Perek százait indították el a magyar pedagógusok

A hazai oktatás, a pedagógusok helyzetéről rendre beszámolunk. Május 10-én érkezett a hír, hogy a Szombathelyi Tankerületi Központnak ki kell fizetnie 3 pedagógusnak a 96 órán belül elrendelt helyettesítések óradíját három évre visszamenőleg a 2020. szeptember és 2023. január 31. közötti időszakra.

„Az elsőfokú bíróság a felperesek keresetét a rendkívüli munkavégzés miatt díjazás tekintetében megalapozottnak találta”

– áll a Győri Ítélőtábla írásban is kiadott ítéletében.

Kapcsolódó: Óriási csatát nyertek a pedagógusok: Perek százait indították el a szombathelyi tankerület ellen

A kifizetetlen túlórák országszerte gerjesztik a feszültséget, ráadásul a pedagógusok helyzete egyébként sem mondható rózsásnak, tekintve a nemrég életbe lépett státusztörvényt, amely ellen hazánk minden pontján demonstráltak az érintettek.

Kapcsolódó:

Kegyetlen bosszúval sújtott le a Fidesz-kormány: Jön a megtorlás, listázzák a pedagógusokat Orbánék

Megpróbálták eltitkolni Pintérék, de kiderült: Tömeges felmondási hullámot indított Orbánék törvénye

Valódi Hírek