Megpróbálták eltitkolni Pintérék, de kiderült: Tömeges felmondási hullámot indított Orbánék törvénye

Pofátlanul stikliznek az adatokkal.

Csak szeptemberben 103 pedagógus mondott fel a Közép-Pesti Tankerületben, januártól szeptemberig pedig 160-an távoztak. A tankerület teljes közalkalmazotti létszáma tavaly októberben 4700 fő volt, innen tehát cirka 3,5 százalékuk távozott a tanévkezdéskor – írta a G7 a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által a tankerületi központoktól kikért adatok alapján.

A lap szerint a fenti szám a 3 éves periódust tekintve nem kiugró, mivel a Közép-Pesti Tankerületből 2022-ben összesen 402 fő, míg 2021-ben 264 fő távozott. Felhívták rá a figyelmet, hogy mindez azt jelenti, hogy egyrészt egyébként is nagy a fluktuáció, másrészt a távozók jelentős része már tavaly beadhatta felmondását, mielőtt az oktatási szakszervezetek és a kormány „vitába” bocsátkozott volna a nagy post kavart státusztörvényről.

Mint írták, a Belső-Pesti Tankerületben csak szeptemberben 41 pedagógus mondott fel, a Külső-Pesti Tankerületnél több mint 49, a Ceglédi Tankerületben 39, a Dunakeszi Tankerületben 43, az Érdi Tankerületben 47, a Győri Tankerületben 43.

Hangsúlyozták,

a magyar kormány csúsztat az ügyben,

ugyanis a kabinet érvelésében azt az adatot használja fel, amely szerint csak szeptemberben valamivel több mint 1200-an mondtak fel a teljes állásban foglalkoztatott tanárok közül az állami szektorban. A július 15. és augusztus 1. között felmondott, valamint a szeptemberben kilépett alkalmazottak összesített adataiból kiderült:

összesen legalább 2471 pedagógus adta be felmondását.

A Tatabányai Tankerületi Központban a nyári felmondási időszak alatt és szeptemberben összesen mintegy 220-an mondtak fel a 2200 közalkalmazottból. Kiemelték: ez 10 százalékos veszteséget jelent, amely már kiugró adatnak tekinthető, ugyanis 2022-ben „csak” 158-an, 2021-ben pedig 159-en távoztak.

Rámutattak, 2021-ben országosan összesen 3738 fő, 2022-ben pedig 5316 fő távozott, amely jelentős,

40 százalékos növekedést jelent.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a magyar pedagógusok összlétszáma a 2022/23-as tanévben mintegy 140 ezer fő volt, így ehhez mérve az 1-1,5 százalékos az arány még valós is lehet(ne). Viszont a kormányzat itt is csúsztat, ugyanis az össztanárszám az állami, egyházi és alapítványi szektor összesített száma, a távozók száma viszont csak az állami szektorra vonatkozik (!).

Az Orbán-kormány státusztörvénye viszont érinti az egyházi és a magán fenntartóknál dolgozó pedagógusokat is, ugyanis az ő esetükben a törvény új jogviszonyt határoz meg, ez pedig őket is kedvezőtlenül érinti.

Valódi Hírek