Lelépett Orbán haverja: Máris ömlenek az EU-s milliárdok a demokráciát választó lengyelekhez

Ömlik hozzájuk az uniós pénz.

Mint ismert, nemrég beiktatták Donald Tusk régi/új lengyel kormányfőt, miután ősszel sikerült legyőznie az EU-párti ellenzéknek a 8 évig kormányzó, szélsőjobboldali Jog- és Igazságosság Pártot (PiS).

Bő egy hét alatt kézzelfogható előnye származott a lengyeleknek abból, hogy elzavarták a populistákat:

a napokban ötmilliárd euró, korábban befagyasztott uniós pénz fog megérkezni hozzájuk.

További 6,3 milliárd eurónyi számlakiegyenlítés is napirenden van – számolt be róla a hvg.hu.

A magyar kormány javára felszabadított 10 milliárd euró teljes egészében utófinanszírozásra lesz majd felhasználható, azaz Orbánéknak meg kell előlegezni a hazai költségvetésből a forrásokat, majd ha egy projekt megvalósult, akkor a számláért cserébe az Európai Unió kifizeti az összeget, ha mindent rendben találtak.

Lengyelország esetében

jóval több uniós pénzről van szó, mint amennyit Orbánék miatt fagyasztottak be.

Magyarország esetében összesen 32 milliárd eurós a visszatartott keret, amelyből most 10 milliárd vált lehívhatóvá. Lengyelország esetében viszont 76 milliárd eurónyi hétéves költségvetési keret lett befagyasztva, valamint további 59,8 milliárd eurónyi a helyreállítási alapból. Összesen tehát 136 milliárd eurónyi összeg érkezhet majd Tuskékhoz.

Ursula von der Leyen optimistán nyilatkozott az új lengyel miniszterelnökkel tartott pénteki tárgyalása után. Minden bizonnyal az új kormány mindent meg fog tenni a Legfelsőbb Bíróság reformjáért – ez az elvárása az EU-nak a pénzek utalásáért. Akkor pedig Lengyelországba ténylegesen ömleni fognak az eurómilliárdok.

Valódi Hírek