Meghalt a kétgyermekes édesanya, miután sóoldat helyett fertőtlenítővel mosták ki a gyomrát – most született ítélet

Döntött a bíróság azoknak a kórházi dolgozók az ügyében, akik négy éve egy nő halálát okozták Szigetvár kórházában.

2020 májusában kórházi egy hatalmas kórházi hiba kétgyermekes édesanya halálát okozta. Egy laparoszkópos műtét során sóoldat helyett fertőtlenítőszerrel mosták ki az asszony gyomrát a szigetvári kórház nőgyógyászatán. A nőt ezután válságos állapotban vitték a pécsi klinika intenzív osztályára, ám onnan már nem tért haza.

A kórházi dolgozók által okozott mérgezés szövődményeibe halt bele a Szigetvár ambulanciáján megműtött nő.

A bíróság ítéletet hozott a halált okozó dolgozók ügyében

Az ügyben a Szigetvári Járásbíróság május 28-án első fokon ítéletet hirdetett.

  • D. G. elsőrendű vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt két év fogházra – amelynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztették – és két év műtőssegéd foglalkozástól eltiltásra ítélték.
  • P. L. másodrendű vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt nyolc hónap fogházra büntették – ennek végrehajtását egy év próbaidőre felfüggesztették.
  • Dr. K. G. harmadrendű vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt egy év hat hónap börtönre – amelynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette – és két év szakorvosi foglalkozástól eltiltásra ítélték.

Döbbenetes tragédia

A Pécsi Törvényszék közleménye részletesen leírta, hogy milyen mulasztássorozat vezetett a nő halálához.

A műtét előtt D.G.-t egy kollégája kérte meg, hogy vigyen a takarításhoz szükséges fertőtlenítő szert a műtőbe. D. G. és P. L. együtt mentek a raktárba, ahol úgy döntöttek, hogy a fertőtlenítőt az ötliteres tartályból kisebbe öntik át. Mivel ilyet nem találtak, a szomszédos műtőből vettek el egy félliteres, fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felcímkézett üveget.

Ebbe töltötték a szert, és felvitték a műtő előterébe, ahol P. L. a műtéthez szükséges eszközöket tartalmazó asztalra tette.

Majd mindketten elfelejtkeztek róla.

A műtét során a műtősnő arra kérte D. G.-t, hogy öntsön fiziológiás sóoldatot egy steril tálba. Erre ő a műtő előterében található asztalon lévő üvegek közül felvette a fertőtlenítő szert tartalmazó sóoldatos üveget. Nem jutott eszébe, hogy abban fertőtlenítőszer van, azt a műtőbe vitte és tartalmát a steril tálba öntötte.

A műtétet a harmadrendű vádlott, dr. K. G. végezte, aki a műtét közben – tudta nélkül – fiziológiás sóoldat helyett a sértett hasüregébe kétszer 20 ml fertőtlenítőszert fecskendezett. Valamint a műtét során használt eszközt is ezzel nedvesítették be. A műtét után, a műtéti heg lemosása közben a műtősnő vette észre, hogy valami nincs rendben a „sóoldat” állagával.

Ezt azonnal jelezte is a még ott lévő D. G.-nek, akinek rögtön eszébe jutott, hogy véletlenül a sóoldatos üvegből a felületfertőtlenítő kerülhetett a steril tálba.

Ezt jelezték a műtétet végző dr. K. G.-nek is. Aki viszont ahelyett, hogy azonnal referált volna az osztályvezető főorvosnak és reoperációt kezdeményezett volna,

megkérte az elsőrendű vádlottat, valamint a műtősnőket, hogy az egész maradjon közöttük.

Megnyugtatta őket, hogy az éjszaka ő lesz az ügyeletes, majd fokozottan fogja figyelni a beteget.

A nő az éjszaka rosszul lett

A kétgyermekes anya az éjszaka során rosszul lett. Bár dr. K. G. többször is megvizsgálta,

továbbra sem jelentette az osztályvezető főorvosnak a helyzetet.

A beteget másnap reggel közvetlen életveszélyes állapotban az intenzív osztályra szállították, ahol megoperálták. A műtétnél segédkezett dr. K. G. is, aki

még mindig nem tájékoztatta a kollégáit a helyzetről.

A nőt végül hozzátartozói kérésére szállították át a pécsi klinikára, ahol azonban 2020. szeptember 17-én többszervi elégtelenség következtében elhunyt. Halála és a felületfertőtlenítő szer hasüregbe kerülése között közvetett ok–okozati összefüggés állt fenn – állapították meg.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek