Dobrev Klára: Magyar Péter politikája ismét a Fidesz győzelméhez vezethet (+videó)

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője többek között beszélt Sulyok Tamás köztársasági elnökről, de Magyar Péter tevékenységéről is kifejtette véleményét.

Dobrev Klára szerint Orbán Viktor rendszerét csak az ellenzéki pártok összefogásával lehet legyőzni, és az országot is csak így lehet majd kormányozni. A Demokratikus Koalíció EP-képviselője a Telex választási műsorában beszélt arról is, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök azért töltheti be még mindig a posztját, mert zsarolható. Magyar Péterrel kapcsolatban elmondta, a politikája ismét egy durva Fidesz-győzelemhez vezethet.

Arról, hogy Sulyok Tamás egy köztörvényes bűnöző

Dobrev úgy véli,

Sulyok Tamásnak távoznia kellene a köztársasági elnöki pozícióból a földügyeivel kapcsolatos botrány miatt.

A politikus szerint Sulyok bűncselekményt követett el, amikor a 2000-es évek elején ügyvédként segítette a csongrádi földmaffiát magyar termőföldek külföldi kézbe juttatásában, mindezt pedig alkotmánybíróként, a törvényesség őreként tette. Dobrev Klára példátlannak nevezte az esetet a magyar demokrácia történetében.

Az árnyékkormány vezetője élesen bírálta a Fidesz föld- és gyerekvédelemről szóló „politikáját” is, amelyet hazugságnak nevezett. Úgy látja, a Sándor-palota semmilyen érdemi cáfolatot nem adott az ügyben, sőt, a reakció inkább beismerésként hatott – jelezte.

Polt Péternek lépnie kell

Hozzátette: Polt Péter – aki az ügyet kezeli – pártkatonaként a fideszeseket védi, azonban

ha nem lép, akkor bűnpártolást követ el (!).

Dobrev Klára megjegyezte, ugyan Novák Katalinról sem gondolták volna a kegyelmi botrány kirobbanásakor, hogy lemond, az ügyben mégis számtalan nyitott kérdés maradt azóta is.

Dobrev Klára elmondta, az országjárás során egyértelműen kiderült: az emberek megértették, hogy ismét egy olyan köztársasági elnökük van, akit Orbán Viktor csak előrántott a kalapból, azért, mert zsarolható”. Mint mondta, ő maga nem hiszi el egy pillanatig sem, hogy a miniszterelnök olyan embert nevezett ki köztársasági elnöknek, akinek nem tud az előéletéről.

„Emlékszem 2014-ben a jogásztársadalom döbbenetére, hogy egy, egyébként a közjog világában no-name szegedi ügyvédet alkotmánybírónak neveztek ki. Pár hónap alatt lett belőle az Alkotmánybíróság elnökhelyettese. Aztán megint pár hónap alatt az Alkotmánybíróság elnöke. Úgy, hogy korábban Sólyom László ült abban a székben, akinek nagy közjogi alkotmányos tudás volt a birtokában”

– mondta, megjegyezve, Sulyok be is váltotta Orbán Viktor hozzá fűzött reményeit.

Orbán Viktor lezüllesztette a hazai politikai rendszert

„Orbán Viktor olyan mértékben züllesztette le a magyar politikai rendszert, hogy azt az emberek már látják.

Orbán Viktor hungarikumot vezetett be a titokban kampányolással, ilyen a világon máshol nincsen, hogy senki nem tudja, hova megy, kivel találkozik, ez csak utólag, képekről derül ki”

– mutatott rá.

Magyar Péter felbukkanásáról

Magyar Péterrel kapcsolatban elmondta: szerte az országban mondják neki, hogy nagyon izgalmas a felbukkanása, hiszen 14 évig ott volt a „NER bugyraiban”, és

azt ígérte, hogy Rogán Antal helikopterrel menekül majd,

rengeteg hangfelvétele van politikusokról, amelyek segítségével feketén-fehéren látjuk majd működni a fideszes boszorkánykonyhát. Dobrev szerint Magyar fellépésében az izgalomfaktor benne van, hátha történik valami, információt kapunk, úgyhogy az emberek kimennek és meghallgatják, ugyanakkor – jelezte – egyelőre semmi olyat nem hallottak, ami megváltoztatta volna a politikai értékrendjüket.

„Én leszek az első, aki meghallgatja, ha végre újra bizonyítékokat hoz”

– tette hozzá.

A Demokratikus Koalíció az együttműködésben hisz

Dobrev Klára hangsúlyozta, hogy a DK a koalícióban és az együttműködésben hisz. Mint mondta, amikor az előző önkormányzati választáson megállapodtak az ellenzéki pártokkal, eltűnt a Fidesz: a megyei jogú városok többségét és a fővárost elvitték.

„Pont ezen a választáson, 2019 októberében ugyanúgy gyurcsányozva kampányolt a Fidesz, de legyőztük,

az ellenzék hatalmas meglepetést okozott”

– idézte fel, majd hozzátette: „aztán jött Márki-Zay Péter, aki azt mondta, hogy az ellenzéket le kell váltani, és a Fidesz legyőzött minket”.

Ezzel kapcsolatban kiemelte: az, aki az ellenzéket nem egységesíteni, hanem legyőzni akarja, az Orbán Viktor rendszerét erősíti (!). Dobrev Klára elmondta, az ő célja Orbán Viktor rendszerének a legyőzése, és ehhez keres partnereket.

Dobrev Klára elmondta, Gyurcsány Ferencnek nincs ambíciója vezetői pozícióra, és szerinte az ellenzék csak együttműködéssel győzheti le Orbán Viktort. Úgy véli, Magyar Péter politikája újból a Fidesz győzelméhez vezethet.

A DK–MSZP–Párbeszéd szövetség egy erős Európában hisz

Dobrev Klára ismertette a 15 pontos közös DK–MSZP–Párbeszéd program legfontosabb megállapításait is.

„Ha erős Európáról beszélünk, akkor erős szociáldemokrata Európáról beszélünk, mert a 21. században az összes ránk váró fenyegetést, például a mesterséges intelligenciát, a klímaváltozást, a megváltozott geopolitikai helyzetet, a migráció kérdését csak úgy lehet kezelni, ha a mainál sokkal egységesebb Európa, de nem tud az lenni, ha nem úgy foglalkozik a polgáraival, mintha hús-vér emberek lennének”

– mondta, hozzátéve, szerinte a legtöbb konfliktus ma Európában abból adódik, hogy az állampolgárokra gazdasági szereplőként tekintenek, kis- és középvállalkozókként, fogyasztókként, adófizetőkként, és úgy, mint hús-vér emberek, egyedül a szociáldemokraták kezdtek el velük foglalkozni.

Dobrev Klára kitért a bérfelzárkóztatás és a gyerekvédelem kérdéseire is, illetve kiemelte a lakhatás és a zöld átmenetet ügyeit is, amelyek szerinte nem tudnak megvalósulni, csak akkor, ha odafigyelünk arra, hogy a mindennapi embereknek is részt kell venniük a folyamatban.

„Nem azért jár valaki 25 éves dieseles autóval, mert neki az tetszik, hanem mert nincs pénze megvenni az újat”

– jegyezte meg.

A bérfelzárkóztatást azért tartja fontosnak, mert látja, hogy például a német és a magyar autógyárban ugyanazt a munkát végzi a dolgozó, ugyanolyan hatékonysággal.

„Az elmúlt öt év abból a szempontból nagy előrelépést hozott az európai egyesült államok felé, hogy Európa levágott két szent tehenet: az egyik a bérverseny kérdése, a másik az adóversenyé”

– mondta.

Úgy látja, nagy baloldali győzelem, hogy Európa kimondta: egyik sem tesz jót az európaiaknak.

„Döbbenetes, hogy egyetlen miniszterelnök ment ellen az európai bérszabályozásnak, és az Orbán Viktor volt.

Ők egy mutatót néznek: hogy jön a működő tőke Magyarországra”

– mondta, majd hozzátette: nem látja, hogy jobboldali eltolódás következne be az európai politikában.

„Minden alkalommal az EP-választások előtt van egy ilyen félelem, hogy az Európa-ellenes erők megerősödnek, de olyan helyzetben, hogy az Európa-párti erőket megakadályozzák, nem lesznek”

– közölte.

Videó:

Valódi Hírek