A hegyimentőket kellett riasztani: Súlyos sérülést szenvedett egy túrázó (+fotók a mentésről)

Sérült túrázót mentettek a Börzsönyben.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot szombaton 14 óra 30 perckor riasztotta a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete, hogy egy túrázó sérülést szenvedett.

Bokasérült túrázóért mentek a Börzsönybe

A kiránduló férfi bokasérülést szenvedett a Remete barlang közelében.

A hegyimentők éppen a szokolyai gyereknapi ünnepségen tartottak bemutatót és foglalkozásokat gyerekeknek. Ám a riasztást követően azonnal elindultak a Remete barlang felé. A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálattal egyidejűleg a Kismarosi Önkéntes Tűzoltóság és a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóság is a helyszínre indult.

A két szervezet szintén gyereknapi ünnepségeken tartott foglalkozásokat.

Vácról is riasztották a hivatásos tűzoltókat.

A Dömösi átkelőnél indultak a hegyre

A 12-es főúton a Dömösi átkelő magasságába először a nagymarosi és a kismarosi egységek érkeztek meg. Ők gyalog, a völgyön keresztül elkezdték a sérült megközelítését a sárga Ω jelzés felé. Őket követték a kiérkező hegyimentők és váci hivatásos egységek is.

A sérülthöz is először a nagymarosi és kismarosi önkéntes egységek érkeztek.

Megállapították, hogy a középkorú férfinak nyílt bokatörése van.

A kiérkező hegyimentőkkel és váci hivatásos tűzoltókkal sikerült a sérültet stabilizálni és a szállításhoz előkészíteni.

Szakadó esőben mentettek

A helyszínen a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat a speciális UT200 kerekes hegyimentő hordágyat rakta össze, és elkezdték a sérült szállítását.

A mentést nehezítette, hogy közben eleredt azaz eső

a térségben, és az ösvények még csúszósabbá váltak. Később az időjárás viharossá vált és jégeső is elkezdett esni.

A Nagymarosi és Kismarosi Önkéntes Tűzoltóságok, a Váci hivatásos tűzoltók és a Börzsönyi Hegyimentők a rendkívüli időjárásban és nehéz terepen közös erőfeszítéssel vitték el a sérültet a Remete-völgyig. Majd azon keresztül le a 12-es főútra, előtte azonban még a vasúti síneken is át kellett szállítani a sérültet.

Onnan egy nagyon meredek vaslépcsőn az útra, ahol az Országos Mentőszolgálat vette át a sérült férfit és a Váci kórházba szállította további ellátásra.

Fotó: Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat

Fotó: Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat

Fotó: Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat

Fotó: Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat

Valódi Hírek