Még csak most kezdődik: Megszólalt Sulyok Tamás súlyos ügyéről az Ügyvédkör elnöke

Megszólalt Sulyok Tamás ügyéről az Ügyvédkör elnöke.

Szerdán Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője bizonyítékokkal igazolta, hogy Sulyok Tamás köztörvényes bűnöző. Részletezése szerint az államfő ügyvédként, törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben játszott át magyar termőföldeket külföldieknek. A DK politikusa elmondta, csütörtökön az ügyészség elé tárja a sötét ügyletet, majd a dokumentumokat átadja a sajtó képviselőinek.

Dobrev Klára bejelentése után a Sándor-palota jogi lépéseket helyezett kilátásba. A DK EP-képviselője csütörtökön átadta az ügyészségnek a szóban forgó dokumentumokat.

Kapcsolódó: Fotókkal: Dobrev Klára nyilvánosságra hozta a Sulyok Tamás bűnösségét igazoló összes dokumentumot

A Demokratikus Koalíció politikusa a sajtó képviselői elé tárta a minap az iratokat. A 24.hu-nak nyilatkozó Horváth Lóránt, az Ügyvédek Országos Szakmai Egyesületének (Ügyvédkör) elnöke szerint a szerződések alapján a történtek egyértelműen a jogszabályi kiskapuk kijátszására irányulhattak.

Mint mondta, önmagában a szerződésegyüttes, az elidegenítési és terhelési tilalom, valamint a haszonélvezeti jog telepítése az ingatlanra nem volt bűncselekmény. Hozzátette, az azonban bűncselekmény lehetett volna, ha nem a tényleges tulajdonosok kerültek be a közhiteles nyilvántartásba. Az intellektuális közokirat-hamisítás lett volna, ám a jelenlegi szabályozás szerint az is elévült – fogalmazott.

Az elévülésről

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és EP-képviselője a minap a közösségi oldalán rámutatott, Sulyok Tamásnak le kell mondania, mindegy, hogy az általa elkövetett bűn elévült-e, vagy sem. Ezzel a poszttal bűnözői múlt nem fér össze – hangsúlyozta.

„Tehát szerintük az ország köztársasági elnöke maradhat továbbra is az, aki korábban bűncselekményeket követett el, de elévülés miatt megúszta a felelősségre vonást?

Továbbra is a nemzet első polgára maradhat az, aki csak azért kerülte el a börtönt, mert az ügyészség nem indított időben eljárást?
Komolyan ezt gondolják?!

Hát nem!”

– szögezte le bejegyzésében.

Kapcsolódó: Molnár Csaba: Mindegy, hány éve csinálta, Magyarország államfője nem lehet egy bűnöző!

Mit mond az Ügyvédkör elnöke?

Rámutatott, hogy elsősorban az ügy etikai vonatkozását kell figyelembe venni. Amennyiben a jogi képviselőnek tudomása volt a szerződők mögöttes szándékairól, a közreműködése felveti a fegyelmi felelősségét – fogalmazott Horváth Lóránt. Megjegyezte, nem életszerű, hogy egy ügyvéd ne kérdezzen rá, ha egy ügyfél a szokásos piaci mechanizmusoktól eltérő szerződést akar kötni.

Mindemellett kiemelte, hogy

az Alkotmánybíróság elnökének vagy az államfőnek makulátlan múlttal kell rendelkeznie.

„Nem jöhetnek elő ilyen kétes ügyek!”

–hangsúlyozta.

Valódi Hírek