Bődületes égés: Szégyenlistára kerültek Szijjártóék Londonban

625 millió forintnyi dugódíjjal tartozik a Szijjártó Péter alá tartozó szaktárca London városában.

Több millió fontnyi be nem fizetett dugódíjat próbál behajtani a londoni nagykövetségeken a brit főváros közlekedéséért felelős önkormányzati szervezete, a Transport for London (TfL). A magyar nagykövetség több mint félmilliárd forintnak megfelelő dugódíjjal tartozik – írta meg a hvg.hu.

Szégyenlistára került a Szijjártó alá tartozó magyar nagykövetség a dugódíj miatt London városában

A TfL a portál által szemlézett sajtóközleményében szégyenlistát is közölt.

Ezek szerint a legtöbb pénzzel az Egyesült Államok tartozik. Ám a felsorolás középmezőnyében felbukkan a magyar nagykövetség meg nem fizetett dugódíja is.

A londoni magyar nagykövetség 2003 és 2023 között 1 374 870 fontnyi, azaz több mint 625 millió forintnyi tartozást halmozott fel.

A magyar nagykövetség ugyanis a dugódíj 2003-as bevezetése óta egyetlen pennyt sem fizetett

az egyébként fizetős úthálózat használatáért.

A magyarok 21 éve nem fizetnek

A szervezet indoklása szerint a dugódíj nem adó, hanem egy szolgáltatásért fizetett díj, ezért a diplomaták sem mentesülnek alóla. A közleményben kiemelték:

a nagykövetségek többsége rendesen fizeti a díjat,

ám van egy „makacs kisebbség”, akik nem hajlandók fizetni az úthasználatért. Ennek megfelelően 21 év elteltével, idén 143 527 113 font, azaz több mint 65 milliárd forint tartozást hajtanának be a különböző nagykövetségeken.

A portál a sajtóközlemény megjelenése után megkérdezte a felügyelő szervet, a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztériumot az ügyben, de egyelőre nem kaptak választ érdeklődésükre.

Valódi Hírek