Kijöttek az adatok: Kiderült, hány polgármesterjelölt indul a választásokon

Több a polgármesterjelölt, mint valaha.

A júniusi önkormányzati választáson majdnem 7700 polgármesterjelölt indul, több mint négyötödük függetlenként – írta meg a 24.hu.

A többség függetlenként méretteti meg magát

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint 7680 polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba, ebből 6297-et függetlenként. Öt évvel ezelőtt 7363 polgármesterjelölt indult.

A főváros 23 kerületében 107 polgármesterjelölt indul Ez azt jelenti, hogy kerületenként átlagosan négynél több (4,6), és ezzel itt a legnagyobb az induló polgármesterjelöltek átlagos száma. Öt éve a 23 kerületben 79 polgármesterjelölt volt.

Jász-Nagykun-Szolnok megye 78 településén 216 jelöltet vettek nyilvántartásba. Ezzel itt a megyék között a legtöbb az egy településre jutó polgármesterjelöltek száma (2,7). Az egy településre számított legkevesebb polgármesterjelölt Vas megyében van, ott 216 településre 435 jelölt jut, azaz átlagosan 2.

A Baranya megyei Kölkeden és Nagydobszán, a Pest megyei Szigetszentmiklóson, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Sényőn van a legtöbb, pontosan 9 nyilvántartásba vett polgármesterjelölt. A települések több mint negyedében – 853 helyszínen – azonban csak egy polgármester-jelölt indul.

A települések több mint harmadában – 1091 településen – pedig ketten mérettetik meg magukat.

Van, ahol senki nem vetette magát nyilvántartásba

Azon a 3011 településen, ahol a lakosság száma nem éri el a tízezret, egyéni listán választják meg a képviselő-testületek tagjait, eredetileg 14 528-at. A Vas megyei

Bozsokon azonban jelöltek hiányában elmarad a képviselő-testületi választás.

Az NVI nyilvántartása szerint 33 488 egyéni listás jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok. Ebből 30 634-en függetlenként indulnak.

A legtöbb egyéni listás jelölt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaburán indul. A 6 képviselői helyre 51 jelölt pályázik. A Heves megyei Halmajugrán 46 jelölt verseng a 6 képviselői helyért. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállón pedig 42 a 8 helyért.

A főpolgármester-választásra négy jelöltet vettek nyilvántartásba.

Valódi Hírek