Itt a vége: Immár hivatalos, hogy Karácsony Gergely marad a főpolgármester

Senki nem támadta meg az újraszámlálás eredményét: Karácsony Gergely marad a főpolgármester.

A határidőig nem támadta meg sem Karácsony Gergely, sem Vitézy Dávid, sem más a június 9-i főpolgármester-választás eredményét – tudta meg a hvg.hu.

Karácsony Gergely marad

Így immár hivatalos, hogy a 293 szavazat előnnyel győztesként kihirdetett

Karácsony viszi tovább októberben a főpolgármesteri posztot.

Július 12-én hétfőn 16 órakor járt le a törvényben megjelölt jogorvoslati határidő. Addig senki nem támadta meg a Karácsony Gergely győzelmét hozó főpolgármester-választás eredményét a Kúrián.

Ezért a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) július 12-i, eredményt megállapító legutóbbi határozata jogerőssé vált – közölte a portál megkeresésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Az elmúlt hetek eldurvult jogi és politikai csatározása után véglegesen kijelenthető, hogy október 1-től újra Karácsony Gergely lesz Budapest főpolgármestere egy 5 éves ciklusra.

Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között pár szavazat döntött

Az ügy előzménye, hogy nagyon kevés szavazat döntött Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között. Először a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum főpolgármester-jelöltje 324 szavazattal nyert. Az érvényes szavazatok mellett hivatalosan 24 589 érvénytelen szavazat is volt. Emiatt

Vitézy már a végső eredmény előtt azt mondta, hogy mindenképp újraszámlálást fog kezdeményezni.

Vitézy három nappal később, június 12-én be is adta fellebbezését a Fővárosi Választási Bizottságnál, ami előtt részletesen ismertette jogi aggályait. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálását már a fellebbezés beadásának estéjén elrendelték.

A Nemzeti Választási Bizottság június 15-én újra átszámolta az érvénytelen szavazatokat, ami csökkentette Karácsony előnyét Vitézyvel szemben, de a választás végeredménye így sem változott.

Karácsony 41 szavazatnyi előnnyel Budapest főpolgármestere maradt.

Legalábbis így tűnt addig, amíg az Alkotmánybíróság felül nem bíráltatta a Kúria korábbi döntését.

A választáson alulmaradt Vitézy Dávid kezdeményezte a szavazatok újraszámlálását

Mint megírtuk, Vitézy Dávid július elején benyújtotta „alkotmányjogi panaszát” a főpolgármester-választás eredménye miatt. Orbán Viktor rokona alkotmányjogi panaszában a kúriai döntés Alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Az AB döntésében Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a Kúria végzését, és úgy döntött:

a hatóságnak új eljárást kell lefolytatnia, ezért akár újra is számlálhatják a szavazatokat.

Az újraszámlálás is Karácsony Gergelyt hozta ki győztesnek

Karácsony Gergely marad a főpolgármester október 1-je után is, miután a szavazatok újraszámlálását követően kihirdették:

293 vokssal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Az eredményt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) júlis 12-i, pénteki sajtótájékoztatóján közölte.

Valódi Hírek