Ebből még nagy cirkusz lesz: Keresztbe feküdt az ukrán béketervnek Szijjártó Péter

Szijjártó Péter keresztbe feküdt az Európa Tanács tervének, a vétó kapcsán posztolt a közösségi oldalára.

Megvétózta Szijjártó Péter az Európa Tanács határozatát, amely Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervét tartalmazza. A tanács ezt akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformátumként, ám a „béke élharcosainak” a jelek szerint ez nem tetszett.

Zelenszkij béketerve mellesleg az orosz csapatok kivonását, az 1991-es határok visszaállítását és az Oroszország által elkövetett jogsértések elszámoltatását tartalmazza – emlékeztetett az atv.hu.

Kapcsolódó: Felrobbant a közélet: Aláírásgyűjtés indult Szijjártó Péter azonnali lemondásáért

Idéztük Szijjártó Péter bejegyzését a vétó kapcsán

„Most 75 éves az Európa Tanács, ez remek platform lehetett volna a béketeremtésre, de az oroszok kizárása után ez a lehetőség itt elveszett.

Fegyverszállítások és nukleáris háborúról való fantáziálás helyett végre igazi béketárgyalásra van szükség. Az igazi béketárgyalás pedig csak akkor jöhet létre, ha minden háborúzó fél ott ül az asztal körül.

A Tanács ma is el akart fogadni egy határozatot, melyben csak és kizárólag Zeneszkij elnök béketervét akarta elismerni megfontolandó és támogatandó békeformulaként.

Ez számunkra elfogadhatatlan.

Mások is készítettek béketerveket, melyek semmivel sem rosszabbak, mint az ukrán elnöké. Kértem, írjuk bele a többi béketervet is az Európa Tanács határozatába.

Ezt a többség elutasította.

Ezért azt én megvétóztam, így nem lett tanácsi határozat.”

Az Orbán-kormány vétóiról

Pár napja írtunk arról, hogy az Orbán-kormánynak fenntartásai vannak az Európai Unió javaslatával kapcsolatban, amely újabb szankciókkal sújtaná Oroszországot. Az értesülések szerint a kabinet ismét arra készül, hogy blokkoljon minden olyan büntetést, „amely növeli az energiaköltségeket Európában” – (amely a kormányfő agresszor cimborájának, Vlagyimir Putyinnak nem tetszik – a szerk.).

„Elemezni fogjuk a csomagot, de nem támogatunk semmit, ami negatív hatással lehet az EU gázpiacára”

– fogalmazott Orbán Viktor egyik tisztviselője

Minderről >>ITT<< írtunk részletesen.

(Szijjártó Péter/Facebook/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Videóval: Nagyon csúnyán lebukott a szirénával száguldozó Szijjártó Péter

Valódi Hírek