Dobrev Klára nyerte a Partizán-vitát, Magyar Péter elmenekült, a Kutyapárt alig szólalt meg

Kemény ütközet volt a politikusok között, de baloldali koalíció listavezetője bizonyult a legfelkészültebbnek.

Pénteken este megrendezték az európai listavezetők első élő vitáját a Partizán szervezésében, közönség előtt.

Ez az a csatorna, amely két, milliós nézettségű interjúval országos sztárt csinált az erőszakoskodó zsaroló Magyar Péterből, ám Magyar három hónappal később már levegőnek nézte a csatornát és annak nézőit is, és nem jelent meg a vitán, sőt a Tisza Párt listavezetője válaszra sem méltatta a Partizán vitafelkérését.

A Fidesz európai listavezetője, Deutsch Tamás annyival férfiasabb volt, hogy ő legalább válaszolt a Partizánnak, és megüzente, hogy nem megy el.

A vitán így Dobrev Klára, a hárompárti baloldali koalíció (DK-MSZP-P), Toroczkai László, a Mi Hazánk, Le Marietta, a Kétfarkú Kutyapárt és Donáth Anna, a Momentum európai listavezetője vett részt. Deutsch Tamás és Magyar Péter pulpitusa szégyenszemre üresen maradt.

A vita szabályozott keretek között zajlott: témakörönként ugyanannyi beszédidő állt a politikusok rendelkezésére.

A legnagyobb meglepetést a kutyapárti Le Marietta okozta, aki lényegében alig szólalt meg a vitában: 1-2 rövid szlogent elmondott, majd 5-6 perceket kihasználatlanul hagyott a beszédidejéből. A mai vitában bebizonyosodott, hogy más képességeket igényel járdát festeni és jópofáskodni, és más képességeket komoly politikusként emberek képviseletére jelentkezni, vízióval, elképzeléssel rendelkezni, és azt nyílt vitában megvédeni tudni.

Dobrev Klára a vitában végig az erős és egységes Európa mellett érvelt, amely közösen és hatékonyan tud fellépni az emberek sorsát érintő legfontosabb ügyekben: a nagy cégek megadóztatásától kezdve a határvédelmen és a klímaváltozáson keresztül az emberek jólétét érintő kérdésekig.

Ahogy Dobrev fogalmazott: a történelem azt mutatja, hogy amikor Európa meggyengül, abba Magyarország belerokkan.

A baloldali koalíció listavezetője hangsúlyozta: az, hogy jelenleg az EU befagyasztotta a Magyarországnak járó fejlesztési pénzeket, egyedül Orbán Viktornak és korrupt rendszerének köszönhető. Felhívta a figyelmet Lemgyelország példájára, ahol miután Donald Tusk helyreállította a demokratikus intézmények működését, az EU feloldotta a blokkolást, és jelenleg is dől az uniós pénz.

Mivel Deutsch Tamás, Magyar Péterhez hasonlóan bojkottálta a vitát, ezért Dobrev a kamerába mondva cáfolta a fideszes propaganda hazugságait: leszögezte, hogy a baloldali koalíció nem akar háborút, nem akar illegális migrációt, és Európában egyetlen háborúpárti miniszterelnök van: Orbán Viktornak hívják, aki gázszállítással támogatja Putyin háborúját, és aki Európában soha nem Magyarország érdekében, hanem az orosz oligarchák érdekében vétózótt.

Donáth Anna büszkeségének adott hangot, hogy minden megtettek a jogállami mechanizmus megvalósulásáért, valamint arról beszélt, hogy Ukrajna értünk is vívja a honvédő háborúját, amiben kötelességünk őket támogatni.

A műsorban többször éles szóváltás is kialakult a listavezetők között: például amikor Toroczkai László arról beszélt, hogy a befagyasztott uniós pénzeket akkor is meg kellene kapnunk, ha azok egy jelentős részét a Fidesz ellopja, akkor Dobrev Klára úgy riposztozott: „Köszönjük, a Fidesz és Magyar Péter hangját hallottuk”.

Dobrev azt is kiemelte a vita során, hogy az egyik legnagyobb hazugság, amit Deutsch Tamás és Magyar Péter mondanak, hogy az erős Európa minden döntést magához vonna. Ha a Fidesz annyira szuverenitás pártján lenne, akkor miért vette el az önkormányzatok döntési jogát? Dobrev szerint a Fidesznek azért fáj az erős Európa, mert az elveszi a lopás lehetőségét.

Dobrev Klára felhívta a figyelmet, hogy azok az országok, ahol az erős európai valutával, euróval fizetnek, jóval kisebb inflációt szenvedtek el az elmúlt években, mint Magyarország.

„Ha Deutsch, Magyar és Toroczkai-féle politikusokat küldünk Brüsszelbe, akkor tényleg szétesik az Unió”

– fricskázta meg a jobboldali jelölteket Dobrev, aki zárszó gyanánt abbéli véleményét is kifejezte, hogy

nem alkalmas az emberek képviseletére, aki egy ilyen vita elől elmenekül.

Egy ilyen vitán való részvétel nem a politikus érdekéről kell hogy szóljon, hanem arról, hogy minden választópolgárnak joga van tudni, hogy mire készül egy közhatalomra jelentkező szereplő.

A teljes vitát itt tudod visszanézni:

.

Valódi Hírek