Újabb hírek érkeztek Robert Fico állapotáról: Túl van a műtéten a meglőtt szlovák miniszterelnök

Több órán keresztül műtötték a merénylő által meglőtt szlovák miniszterelnököt.

Az információk szerint Robert Fico szlovák kormányfő már átesett a műtéten,

eszméleténél van

– írta az Új Szó.

Azt írták, a merénylő 2015 óta tagja a Szlovák Írószövetségnek (SSS), amely felháborodását fejezte ki a merénylettel kapcsolatban. Közölték, Juraj Cintula tagságát azonnali hatállyal visszavonják.

„Mielőbbi gyógyulást kívánunk a miniszterelnöknek, hogy ismét gyakorolhassa tisztségét egész Szlovákia javára. Imádkozunk érte és az egészségéért”

– írták.

Korábban Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a BBC-nek számolt be arról, hogy Fico túl van az életveszélyen, miután a műtét sikeresnek bizonyult.

„Súlyosan megsérült: az egyik golyó a gyomrába fúródott, míg a másik egy ízületet ért. Azonnal kórházba szállították, majd megműtötték”

– közölte Taraba.

A szlovák belügyminiszter esti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a bűnüldöző hatóságok nem lesznek tétlenek, és nem marad büntetlenül egyetlen, a merényletet helyeslő vagy további hasonló tettekre bujtogató kijelentés sem.

A hatóságok mindent megtesznek a többi közjogi méltóság és a parlamenti képviselők biztonságának garantálására – közölte Šutaj Eštok, hozzátéve:

fokozni fogják egyes médiumok és ellenzéki politikusok védelmét.

A Refresher arról írt, hogy a merénylet elkövetője, Juraj Cintula korábban szimpátiáját fejezte ki Ľubomír Harmannal, aki 2010 augusztusában nyolc embert lőtt agyon és további tizenötöt megsebesített Dévényújfalun. Emlékeztettek, a merénylő 2015-ben megjelent „Efata: o Cigánoch a Rómoch” című könyvében arról írt, hogy egyetért a Marian Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) szélsőjobboldali szervezet választási programjával.

Mint megírtuk, Nyitrabányán, a helyi kihelyezett kormányülést követő rendezvényen meglőtte Robert Ficót egy férfi. A merényletet követően a szlovák kormányfő azonnal földre zuhant. Testőrei menekítették ki a helyszínről, és a szolgálati Audiba fektették. A szlovák kormányfő egészségi állapotára vonatkozóan korábban hírzárlatot rendeltek el.

A merénylővel kapcsolatban újabb információk derültek ki. Juraj Cintula korábban az oroszbarát, volt szpecnazosok által kiképzett neofasiszta Slovenskí Brancival állt szoros kapcsolatban. Ez a csoport pedig nagyjából úgy nézett ki, mint az orosz katonai titkosszolgálattal (GRU) gyakorlatozó Magyar Nemzeti Arcvonal, csak szlovák kiadásban – hívta fel a figyelmet vonatkozó Facebook-bejegyzésében Panyi Szabolcs újságíró.

Szerda este egy videó is felkerült az X közösségi oldalra, amelyben a merénylő maga beszél arról, hogy „mi motiválta” tettét.

„Nem értek egyet a kormány politikájával. Felszámolják a médiát, miért támadják az RTVS-t? Miért rúgják ki Mazákot a pozíciójából?”

– mondta Juraj Cintula a videóban.

Az összes friss cikkünket, köztük videókat a Robert Fico elleni merényletről >>IDE KATTINTVA<< éred el.

Kapcsolódó:

FRISS: Élet és halál között lebeg Fico, négyórás műtéten van túl, mélyaltatásban tartják

Rendkívüli: Videóban vallja be Fico merénylője, hogy miért lőtte meg a szlovák miniszterelnököt

Valódi Hírek