Gyalázat: Undorító hazugságokat terjeszt a Fidesz-propaganda Robert Fico merénylőjéről

Álhíreket terjeszt a magyar kormányzati propaganda Robert Fico merénylőjéről.

Megírtuk, hogy Nyitrabányán, a helyi kihelyezett kormányülést követő rendezvényen meglőtte Robert Ficót egy férfi. A merényletet követően a szlovák kormányfő azonnal földre zuhant. Testőrei menekítették ki a helyszínről, és a szolgálati Audiba fektették. A szlovák kormányfő egészségi állapotára vonatkozóan hírzárlatot rendeltek el, úgy tudni, állapota válságos.

Egy szlovákiai hírportál, a Markíza értesülése szerint egy idős, lévai származású 71 éves költő, Juraj C. lehetett az elkövető. Az egyik hozzászóló képet is közölt a feltételezett elkövetőről, aki profilból látható a fotón:

Juraj C., a Robert Fico elleni merénylet elkövetője

A merénylővel kapcsolatban újabb információk derültek ki. Juraj Cintula korábban az oroszbarát, volt szpecnazosok által kiképzett neofasiszta Slovenskí Brancival állt szoros kapcsolatban. Ez a csoport pedig nagyjából úgy nézett ki, mint az orosz katonai titkosszolgálattal (GRU) gyakorlatozó Győrkös István Magyar Nemzeti Arcvonalja, csak szlovák kiadásban – hívta fel a figyelmet vonatkozó Facebook-bejegyzésében Panyi Szabolcs újságíró.

„Ez itt Robert Fico állítólagos merénylője, Juraj Cintula, aki korábban

az oroszbarát, volt szpecnazosok által kiképzett neofasiszta Slovenskí Brancival nyomult.

Ez a csoport kábé úgy nézett ki, mint a GRU-val gyakorlatozó Győrkös István Magyar Nemzeti Arcvonalja, csak szlovák kiadásban. Kollégák a VSquare-en még 2019-ben írtak róluk”

– írta.

A merénylő fia az MTI által szemlézett aktuality.sk szlovák hírportálnak nyilatkozva azt mondta: tudott arról, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert, azonban „fogalma sem volt arról”, hogy az apja mit tervezett, és mi volt a támadás oka. Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, a merénylő fia azt felelte:

„Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok.”

Felhívták rá a figyelmet, hogy a közösségi média felületein elterjedt, hogy Cintula a Progresszív Szlovákia nevű liberális párt tagja volt, a magyar kormányzati propaganda pedig azonnal elkezdte terjeszteni az álhírt, miszerint

„progresszív baloldali költő” hajtotta végre a Robert Fico elleni merényletet.

Megjegyezték, hogy a Megafon propagandistái sorra közölték az olyan posztokat, mint például „a szlovák Momentumnak is nevezett párt lelkes támogatója lőtte le a békepárti miniszterelnököt” (?!).

A Progresszív Szlovákia ugyanakkor

közleményben cáfolta azokat az álhíreket, hogy a támadó a mozgalmuk tagja volt,

közlésük szerint semmilyen kapcsolat nincs köztük és a merénylő között.

Az Új Szó tájékoztatása szerint a Markíza egy rövid videót tett közzé, amelyet röviddel Juraj C. őrizetbe vétele után rögzítettek. Ezen a felvételen a támadó arról beszél, egy hónappal ezelőtt döntötte el, merényletet követ el Fico ellen.

„Nem értek egyet a kormány politikájával. A médiát felszámolják, miért támadják az RTVS-t? Miért rúgták ki Mazakot?”

– kérdezte a videóban Juraj C.

Azt írták, a támadó, Juraj C. 2016-ban rendszeresen találkozott a Slovenskí branci nevű szervezettel, amelyeket fényképekkel is dokumentáltak. A szervezet a Facebook-oldalán íróként és publicistaként tüntette fel Juraj C.-t, valamint közölték írásait is. Ezekben a férfi bírálta a menekülteket és az államot, és nyíltan támogatta a szervezetet, amelynek nem hivatalos félkatonai jelleggel bírtak. Úgy tudni, kapcsolatban álltak különféle szélsőségesekkel, és oroszpárti kötődésekkel rendelkeztek. Tevékenységüket 2022-ben beszüntették.

Valódi Hírek