Mi történt? Orbán Viktor előadásától még Einsteinnek is leesne az álla

Orbán és Hernádi a rothadó nyugat helyett a magyar utat látja a siker kulcsának. A miniszterelnök élete bölcsességét adta elő kedden.

Kedden adta át a a Mol-csoport az új Poliol Komplexumát. A beruházás jelentőségét jelzi, hogy Orbán Viktor is beszédet mondott a tiszaújvárosi ünnepségen – számolt be róla az index.hu. A Mol Petrolkémia ezzel a beruházással

a régió piacvezető vegyipari vállalatává kíván válni.

Egy időre elásták a csatabárdot

Bár az elmúlt hetekben a Mol és az Orbán-kormány között komoly ellentétek feszültek az üzemanyagárak miatt, úgy tűnik, az átadóra elásták a csatabárdot. A Mol-vezér és a miniszterelnök egymást dicsérte a megnyitón.

Hernádi Zsolt a beszéde elején elmondta, hogy

ipar nélkül a nemzet félkarú óriás.

Tiszaújváros a magyar ipar fellegvárától 50 kilométerre van, jelenleg pedig a legnagyobb iparfejlesztési beruházását adják át – tette hozzá a Mol-vezér.

Szerinte napjainkban a gazdasági szuverenitás cselekvőképességét az ipar adja.

Ugyanakkor úgy látja, hogy „ezt nem sokan dédelgetik Európában, mert a kontinens veszített”. Hogy pontosan mit értett ezalatt, az nem világos, de az érezhető, hogy Hernádi magáévá tette Orbánék kedvenc szlogenjét a szuverenitásról.

Véleménye szerint az energiaárak miatt és a gazdaságpolitika következtében Európa gazdasága hanyatlik. Ezt követően feltette a kérdést, hogy mit ér Európa a holland vagy belga autóipar nélkül.

Az Egyesült Államok megelőzött minket

– jelentette ki, feltehetően Európára és nem hazánkra célozva.

A szuverenitás mindenekfelett

A Mol beruházása szerinte reményt ad arra, hogy az európai és a magyar ipar megmenthető:

„így tudjuk megerősíteni az országszuverenitást”

– mondta.

A kormány jelentős segítséget adott, összesen 131 millió euróval (közel 51 milliárd forinttal) támogatta a kormány a beruházást, amely összesen 1,3 milliárd euróba (mintegy 507 milliárd forintba) került.

Hernádi szerint Orbánnak meg kell győznie Európát, hogy ők is ezt az utat kövessék.

Orbán szerint a nemzet sokat köszönhet a Molnak

A komplexum átadásán Orbán elmondta, hogy kellő szerénységgel (!), de a Mollal kialakult egy jó szokásuk, hogy pár évente összegyűlnek, és átadnak egy gyárat.

„Jöhettem volna hamarabb is, tarthattam volna a hároméves ütemet, de a járvány és a háború keresztbe tett, ugyanakkor ezek a Molt nem tántorították el a beruházástól”

– tette hozzá.

Orbán egyszerűen értékelte a cégcsoport tevékenységét, ehhez nehéz mit hozzáfűzni.

„Hiszen a Mol a legsikeresebb vállalat, ha ők megépítenek valamit, akkor az megépült”

– adta elő élete bölcsességét a miniszterelnök. E magvas gondolatok után valószínűleg még Einsteinnek is leesne az álla.

Úgy látja, hogy egész Magyarország és az egész magyar nemzet sokat köszönhet a Molnak, mert „ők a mentsvár, mert a valóban elavult ipart ők átalakították”.

A kormányfő örül a vállalat terjeszkedésének.

„A magyar gazdaság új energia-tranzitútvonalat épített ki, új atomerőművet építünk, így kevésbé vagyunk kiszolgáltatva”

– tette hozzá a kormányfő. Orbán szerint biztos és kiszámítható jövőt jelent, hogy 300 szakképzett magyar ember dolgozik majd a komplexumban. Szerinte

„az európai politika nem támogatja az ipart, hiszen korlátozni, leépíteni akarja”.

A miniszterelnök szerint a zöldítés rosszul van megtervezve. Orbán szerint meg kell változtatni az európai iparpolitikát, hiszen a magyar út a siker útja.

Valódi Hírek