Mi történt? Rohantak a mentők a Csengeren épülő hatalmas börtönhöz

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Csenger városában kap helyet a börtön.

Többen rosszullétre panaszkodtak hétfőn a csengeri börtön építésében résztvevők közül – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) hétfőn az MTI-vel. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint 24 ember került kórházba vizsgálat céljából.

Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője elmondta, a csengeri börtön építésében hétfőn résztvevő 97 fogvatartottból 12-en, a munkáltatást biztosító 37 személyi állományú ember közül 3-an torokkaparást és szemirritációt tapasztaltak. Hozzátette, a műveletirányítók a munkavégzést azonnal beszüntették, a szükséges munkavédelmi intézkedéseket megtették, és ezzel egy időben értesítették az Országos Mentőszolgálatot és a katasztrófavédelem munkatársait.

Szakemberek vizsgálják a tünetek kialakulásának lehetséges okait – mondta Makula György.

A mentőszolgálat az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a helyszínre 8 mentőegység érkezett, 24 ember került kórházba vizsgálatra. A legjellemzőbb tünet a torokkaparás volt, egyikük sem minősült súlyos állapotúnak – írta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője.

A csengeri börtönről

Márciusban írtunk arról, hogy rabok készítik a Csenger városában épülő, 1500 ember befogadására alkalmas börtön zárkáiba kerülő fém és fa berendezési tárgyakat. Makula György ezredes elmondta, Magyarország legkorszerűbb börtönében az innovatív informatikai fejlesztések mellett a zárkafelszerelés is megújul, a büntetés-végrehajtás sopronkőhidai vasipari üzemében és budapesti faipari műhelyében a gyártás gőzerővel zajlik.

Arról is szót ejtett, hogy a fém zárkaberendezések a korábban rendszeresített felszerelésektől teljesen eltérőek lesznek, a biztonsági szempontoknak megfelelően a fogvatartotti ágyak, szekrények, asztalok és székek mindegyike falra rögzíthető lesz. Kialakításuknál fő szempont volt, hogy „vandálbiztosak” legyenek, ne lehessen szétbontani azokat, illetve ne legyenek alkalmasak tiltott tárgyak elrejtésére – fogalmazott.

Kapcsolódó: Megdöbbentő részleteket árult el egy magas rangú tiszt a Csengeren épülő hatalmas börtönről

Egy hónapja arról érkezett hír, hogy szeptember végén adhatják át az ország legnagyobb és legmodernebb börtönét a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Csengeren. Az úgynevezett okosbörtönt arcfelismerő és videóanalizáló rendszerrel is felszerelik, ez viszont törvényi aggályokat vet fel.

Minderről >>ITT<< olvashatsz részletesen.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek