Megdöbbentő részleteket árult el egy magas rangú tiszt a Csengeren épülő hatalmas börtönről

Csenger területén épül az 1500 ember befogadására alkalmas börtön „vandálbiztos” berendezésekkel.

Rabok készítik a Csengeren épülő, 1500 ember befogadására alkalmas börtön zárkáiba kerülő fém és fa berendezési tárgyakat – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a minap az MTI-vel.

Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője elmondta: Magyarország legkorszerűbb börtönében az innovatív informatikai fejlesztések mellett a zárkafelszerelés is megújul, a büntetés-végrehajtás sopronkőhidai vasipari üzemében és budapesti faipari műhelyében a gyártás gőzerővel zajlik.

KAPCSOLÓDÓ: Újra börtönbe kerülhet Kónya Endre

A fém berendezési tárgyakat a zárkaszekrények kivételével – amelyek kivitelezését a Bv. Holdinghoz tartozó Duna Mix Kft-vel együttműködve végzik – a Sopronkőhidai Kft. vasipari üzemében készítik. Május végéig

  • 878 asztalt,
  • 1575 ülőkét,
  • 1554 ágyat
  • és 1529 szekrényt gyártanak le

– mondta.

Hozzátette, a fém zárkaberendezések a korábban rendszeresített felszerelésektől teljesen eltérőek lesznek, a biztonsági szempontoknak megfelelően a fogvatartotti ágyak, szekrények, asztalok és székek mindegyike falra rögzíthető lesz.

Milyen lesz a csengeri börtön?

Kialakításuknál fő szempont volt, hogy „vandálbiztosak” legyenek, ne lehessen szétbontani azokat, illetve ne legyenek alkalmasak tiltott tárgyak elrejtésére – tette hozzá.

Mint mondta, ezeken kívül az is fontos, hogy éles sarkok és élek ne legyenek a termékeken.

Makula György közölte, a saját fejlesztésű zárkafelszereléseket négy, szintenként eltérő színben gyártják. A termékek korszerű festését a társaság – saját beruházásként 2022-ben átadott – porfestő üzemében végzik el, ahol 26, a szabadságvesztését a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben töltő fogvatartott dolgozik.

Az ezredes elmondta azt is, másfél hónap alatt 850 bútort készítenek a fogvatartottak a Nagyfa – Alföld Kft. budapesti telephelyén. A délelőtti és délutáni műszakban összesen 30 elítélt állítja össze a termékeket faipari alapanyagokból. Ha ezzel a munkával elkészülnek, a szolgálati lakások berendezési tárgyainak elkészítéséhez fognak hozzá, illetve mobil konyhát, ágyakat, polcokat és kültéri padokat gyártanak majd – mondta Makula György.

Megjegyezte,

továbbra is várják a jelentkezőket az új csengeri börtönbe,

elsősorban felügyelő, kutya-, élelmezés- és konyhavezető, szakorvos, fogorvos, szakápoló és szakpszichológus beosztásokba.

Valódi Hírek