Mi a frász folyik itt? Jön a börtöntörvény, Pintérék már nagyon készülnek

Szeptemberben nyitna, de addig nem adhatják át Csengeren Pintérék az okosbörtön épületét, amíg életbe nem lép a törvény.

Szeptember végén adhatják át az ország legnagyobb és legmodernebb börtönét a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Csengeren. Az úgynevezett okosbörtönt arcfelismerő és videóanalizáló rendszerrel is felszerelik, ez viszont törvényi aggályokat vet fel – írta meg az index.hu.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint

az újítások miatt az adatvédelmi törvényt is módosítani kell.

A börtönajtók kulcs nélkül, arcfelismerő rendszerrel működnek, az elítéltek minden lépését kontrollálni lehet. Az elítéltek viselkedését és arckifejezésüket mesterséges intelligenciával fogják elemezni.

Rabok szerelték össze az okosbörtön berendezéseit

Megírtuk, hogy rabok készítik a Csengeren épülő, 1500 ember befogadására alkalmas börtön zárkáiba kerülő fém és fa berendezési tárgyakat.

Kialakításuknál fő szempont volt, hogy „vandálbiztosak” legyenek, ne lehessen szétbontani azokat, illetve ne legyenek alkalmasak tiltott tárgyak elrejtésér. Erről Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) kommunikációs főosztályának vezetője beszélt március közepén.

Mint mondta, ezeken kívül az is fontos, hogy éles sarkok és élek ne legyenek a termékeken.

Makula közölte, a saját fejlesztésű zárkafelszereléseket négy, szintenként eltérő színben gyártják. A termékek korszerű festését a társaság – saját beruházásként 2022-ben átadott – porfestő üzemében végzik el, ahol 26, a szabadságvesztését a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben töltő fogvatartott dolgozik.

Az ezredes elmondta azt is, másfél hónap alatt 850 bútort készítenek a fogvatartottak a Nagyfa – Alföld Kft. budapesti telephelyén. A délelőtti és délutáni műszakban összesen 30 elítélt állítja össze a termékeket faipari alapanyagokból.

Ha ezzel a munkával elkészülnek, a szolgálati lakások berendezési tárgyainak elkészítéséhez fognak hozzá, illetve mobilkonyhát, ágyakat, polcokat és kültéri padokat gyártanak majd – tette hozzá.

Magyarországon nagyon rossz a helyzet

Az Európa Tanács hét éve közzétett jelentése szerint a vizsgált negyvenhét európai állam közül

a legnagyobb túlzsúfoltság a magyarországi börtönökben mutatkozott.

Az ország 29 büntetés-végrehajtási intézetében 18 270 személyt tartottak fogva. A hazai börtönök kapacitása viszont csak 12 869 fő elhelyezésére volt elegendő, ami 142 százalékos helykihasználást jelent.

Pintér Sándor belügyminiszter tavaly novemberben egy bizottsági meghallgatáson elismerte, hogy túlzsúfoltak a börtönök. Azonban úgy látta, hogy a konténerbörtönök csökkentették a zsúfoltságot.

Valódi Hírek