Próbálták eltitkolni, de kiderült: Letartóztatták Szijjártó volt miniszteri biztosát

Szijjártó Péter miniszteri biztosa éve óta nem áll jogviszonyban a Külgazdasági és Külügyminisztériummal.

Bilincs került Szijjártó Péter egykori miniszteri biztosának csuklójára. Ennek oka egyelőre homályos, ám az ügy valószínűleg összefügg a tiszteletbeli konzuli címek és különféle diplomáciai jogosultságok kereskedelmével – mutatott rá a minap a Magyar Hang.

Kapcsolódó: Kirobbant a botrány: Egy rakás bűnöző dolgozik vagy dolgozott konzulként a Külügyminisztériumnak

Mi történt pontosan?

Nemzetközi korrupció miatt emeltek vádat egy magyar férfi ellen, aki az egyik afrikai ország tiszteletbeli konzuljaként 5 külföldi embernek azt ígérte, hogy tiszteletbeli konzuli és különleges megbízotti pozícióba juttatja őket – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség még januárban.

A férfi közbenjárásának eredményeként 2 külföldi állampolgár megkapta a kívánt pozíciót, a vádlott pedig az „ügyintézésekért” cserébe 213 395 euróval gazdagodott.

A tájékoztatás szerint a főügyészség a külföldi hivatalos személlyel kapcsolatban – részben vesztegetésre hivatkozva – üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a férfi ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat tartalmáról, az ügy további részleteiről >>ITT<< írtunk bővebben.

Szijjártó miniszteri biztosa volt

Az S. Gy. monogrammal rendelkező politikus, bizonyos Sxhx Gyxrgy a Magyar Hang részletezése szerint 2010 után került külügyhöz, 2015-ben pedig tiszteletbeli konzuli hálózatért felelő miniszteri biztossá nevezték ki.

Mellesleg 1997 óta Gambia tiszteletbeli konzuljaként, 2005-től pedig a nyugat-afrikai ország bécsi ENSZ-képviselőjeként tevékenykedett. A vádiratban is ez szerepel azzal a különbséggel, hogy ott két, meg nem nevesített afrikai államról esett szó.

S. Gy. 2009-től a Magyarországra akkreditált tiszteletbeli konzulok testületének elnöke lett, 2023-ban pedig a Közép-afrikai Köztársaság felkérte, hogy legyen az állam belgrádi nagykövete.

Mellesleg a Pesti Srácok is beszámolt pár napja az Afrika-szakértő letartóztatásáról. Francia külügyi források erősítették meg a hírt a lapnak, és mint írták, az érintett 2019-ig a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársa volt.

A Központi Nyomozó Főügyészség a hírportál megkeresésére közölte, hogy nem adhat választ az ügyben. Pedig csupán annyit kérdeztek:

  • „Van-e folyamatban nyomozás tiszteletbeli konzuli posztok ígéretével/kereskedésével kapcsolatban? 
  • Például üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés miatt 
  • Ha van, van-e gyanúsított, kényszerintézkedést alkalmaztak-e? 
  • Az ügy egyik szereplője – ha van ügy – külügyi szolgálatban volt-e korábban?”

A Magyar Hang mindeközben azt a tájékoztatást kapta az illetékes tárcától, hogy az illető személynek 5 éve megszűnt a diplomáciai státusza, a Külgazdasági és Külügyminisztérium azóta nem áll vele jogviszonyban.

Valódi Hírek