Csúfos lebukás: Nemzetközi korrupció miatt kapcsoltak le egy magyar politikust

Pénzért cserébe fontos pozíciókat ígért külföldieknek.

Nemzetközi korrupció miatt emeltek vádat egy magyar férfi ellen, aki az egyik afrikai ország tiszteletbeli konzuljaként 5 külföldi embernek azt ígérte, hogy tiszteletbeli konzuli és különleges megbízotti pozícióba juttatja őket – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, a férfi közbenjárásának eredményeként

2 külföldi állampolgár megkapta a kívánt pozíciót,

a vádlott pedig az „ügyintézésekért” cserébe 213 395 euróval gazdagodott.

A tájékoztatás szerint a főügyészség külföldi hivatalos személlyel kapcsolatban – részben vesztegetést állítva – üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés miatt emelt vádat a férfi ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat szerint a magyar férfi 2016 és 2021 között 5 külföldinek anyagi ellenszolgáltatásért cserébe azt ígérte, hogy afrikai és óceániai országok tisztviselőinek segítségével – esetenként nekik pénzt juttatva – elintézi, hogy ezen országokban tiszteletbeli konzuli és különleges megbízotti pozíciót kapjanak.

A férfi ekkor maga is az egyik afrikai ország tiszteletbeli konzulja volt, majd egy másik állam bécsi ENSZ-nagykövete, továbbá egy bécsi székhelyű nemzetközi szervezet igazgatótanácsának tagja, ahol ugyancsak ezen államok egyikét képviselte – részletezték.

A nyomozó főügyészség – a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult ügyben – gyanúsítotti kihallgatása után sikerrel indítványozta a férfi letartóztatásának elrendelését, amely mintegy 10 hónapig volt hatályban, azóta az elkövető bűnügyi felügyeletben van.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje a férfit végrehajtandó szabadságvesztésre és pénzbüntetésre, valamint rendeljen el vele szemben mintegy 70 millió forint erejéig vagyonelkobzást – olvasható a közleményben.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek