Kirobbant a botrány: Egy rakás bűnöző dolgozik vagy dolgozott konzulként a Külügyminisztériumnak

Van, aki terrorcselekményben is érintett.

Magyarország képviseletében is szolgálnak, illetve szolgáltak a közelmúltban olyan tiszteletbeli konzulok, akik ellen nyomoznak a hatóságok, vagy más módon összefüggésbe hozhatóak bűncselekményekkel – derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró újságírói projekt részeként.

Az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) nevű tényfeltáró hálózat és az amerikai ProPublica nevű szerkesztőség vezette azt a kutatást, amelyből kiderült, hogy legalább 500 olyan jelenlegi vagy korábbi tiszteletbeli konzul van, akik ellen nyomozás indult különféle bűncselekmények elkövetése miatt, vagy pozíciójukkal visszaélve kétes célokat támogattak.

Az azonosított konzulok közt vannak olyanok is, akiket

Magyarország nevezett ki.

Ilyen név a gazdag libanoni bankár, Adel Kassar, aki Magyarországot képviseli tiszteletbeli konzulként Libanonban.

Ő 2013-ban még állami kitüntetést is kapott a testvérével, Adnannal együtt a magyar–libanoni kapcsolatok fejlesztéséért. Kassar az egyik legnagyobb libanoni bank, a Fransabank vezérigazgatója.

Periratokból derült ki, hogy a Fransabank — más pénzintézetek mellett — állítólag részt vett a Hezbollah és Irán által szervezett terrorcselekmények finanszírozásában.

Tavaly a pakisztáni Karacsiban is befolyásos támogatót szerzett a magyar diplomácia: az ország egyik nagy cukortermesztő óriáscégének, a RYK Csoportnak a vezetőjét, Makhdum Omar Shehryart nevezték ki tiszteletbeli magyar konzulnak.

Sajtóhírek szerint az üzletember ellen pár évvel ezelőtt nyomozás indult Pakisztánban 2020-ban,

pénzmosás gyanúja miatt.

Elada Nagornaja korábbi nyizsnyij-novgorodi magyar tiszteletbeli konzult is érinti a botrány. 2017-ben Nagornaja férjét, az orosz nagyváros polgármesterét, Oleg Szorokint letartóztatták különösen nagy értékű vesztegetés miatt.

Nagornaja ellen később adóelkerülés miatt indult eljárás, de 215 millió rubel (több, mint 1,4 milliárd forint) befizetésével rendezte a tartozását. Tiszteletbeli konzuli megbízatását 2019-ben megszüntette a magyar Külügyminisztérium.

Érintett még az osztrák Bettina Glatz-Kremsner, a Casinos Austria nevű, részben állami tulajdonú osztrák szerencsejáték vállalat korábbi igazgatója is, aki ellen jelenleg is zajlik egy nyomozás

hamis tanúzás miatt.

Glatz-Kremsnert 2013-ban nevezték ki magyar tiszteletbeli konzullá.

A Direkt36 ugyanakkor emlékeztet arra, hogy tiszteletbeli konzuli rendszer átláthatatlan, a pozíciókat gyakran adják-veszik, a kiválasztást sokszor senki nem ellenőrzi, és ez – a kiváltságokkal párosulva – visszaélésekre is lehetőséget ad.

Magyarországnak jelenleg 270 tiszteletbeli konzulja van szerte a világban.

A teljes cikket >>ITT<< tudod elolvasni.

 

Valódi Hírek