Lemondott a református püspök, aki a kegyelemi botrány kirobbanása után Balog Zoltán távozását követelte

Pásztor Dániel csütörtökön közölte a döntését.

Terjedtek a pletykák

Napok óta terjedt egyházi körökben a hír, hogy Pásztor Dániel a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke lemondani készül. Végül csütörtök délután közölte a döntést a a Magyarországi Református Egyház a honlapján.

A lemondás – amelynek az egyház közleménye szerint magánéleti, egészségi okai vannak – az illetékes Borsod-Gömöri Református Egyházmegye elnökségének lemondást megállapító határozatával válik hatályossá.

„Pásztor Dániel döntéséről tájékoztatta a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsát,

amely testvéri szeretettel áll mellette az elhatározásában; szolgálatára hálás szívvel gondol, és további életére Isten áldását kéri”

– fogalmaztak.

A Tiszáninneni Református Egyházkerület a Magyarországi Református Egyház választási szabályai szerint választ majd új püspököt – állt a közleményben.

Balog Zoltán mellett három püspöke van az egyháznak

A négy püspök: Balog Zoltán (Dunamelléki Református Egyházkerület), Fekete Károly (Tiszántúli Református Egyházkerület) és Steinbach József (Dunántúli Református Egyházkerület), valamint Pásztor Dániel.

Pásztor nagyon komoly szerepet töltött be: ő a hazai reformátusok „második embere”. Egy darabig úgy tűnt, hogy ő lesz Balog Zoltán után a zsinat lelkészi elnöke. A szemlelek.hu szerint mostani döntése egészségi állapotával lehet összefüggésben, amely kihatással lehetett arra is, hogy

végül Steinbach József lett Balog utódja.

Steinbach József püspök lett a befutó

Megírtuk, hogy április 24-én Steinbach József püspököt választotta a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi elnökének. A poszt korábban Balog Zoltáné volt. Steinbach helyettese Pásztor Dániel tiszáninneni püspök lett.

Mi történt pontosan?

Nyílt levelet írt 10 elkötelezett református, akik hívőtársaik nevében sürgetik Balog Zoltán távozását. Mint kifejtették, eljárást kezdeményeznek a Zsinati Bíróságnál Baloggal szemben és követelik leváltását.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinata lelkészi alelnöke a februárban közleményben kérte a kegyelmi botrányban szerepet játszó Balogtól, hogy fontolja meg a lemondását zsinati elnöki tisztéről.

A Népszava értesülései szerint nem csupán Fekete Károly szólalt fel az ügy kapcsán. Mint írták, Pásztor Dániel tiszáninneni és Steinbach József dunántúli püspök is kifejtette a véleményét Baloggal sorsával összefüggésben. Utóbbi szerint ha a püspök jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, akkor a nehéz időkben is legyen jó.

Pásztor azonban Fekete Károly véleményét osztja, úgy látja,

az lenne a leghelyesebb, ha Balog Zoltán visszavonulót fújna.

Valódi Hírek