Dobrev Klára: Soha többé nem engedjük meg, hogy a szociáldemokrata-zöld útról letérítsenek minket

Az Árnyékkormány vezetője Egerben tartott kampányrendezvényt.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd–Zöldek EP-listavezetője hétfőn Egerben tartott kampányrendezvényt. A telt ház előtt tartott eseményen felszólalt még Pál György, a szociáldemokrata-zöld pártszövetség egri polgármesterjelöltje, Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke, valamint Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés alelnöke.

Mi különbözteti meg a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetséget a többi politikai szervezettől?

Dobrev a beszéde elején leszögezte: „mi az elmúlt években egyetlen egy pillanatra sem adtuk fel azt a harcot, amit Orbán rendszerével szemben folytattunk”.

Az EP-képviselő kitért arra, hogy a a szociáldemokraták és zöldek szövetsége nem a „kiábrándult fideszesekre” céloz, mert aki a politikájával a kormánypártok híveit akarja csak megszerezni, az a nap végén „kiábrándul ellenzéki” szavazókat hagy maga után. Ezért

soha többé nem engedik meg, hogy a szociáldemokrata-zöld útról letérítsék őket.

Mint mondta, „mi vagyunk az egyetlen olyan pont, akik nem csak azt mondják, hogy le kell váltani Orbán rendszerét, hanem pontosan tudjuk, hogy mit fogunk helyette csinálni”. Véleménye szerint erről szólt az Árnyékkormány az elmúlt években.

Ezért

„felkészültünk a kormányzásra”

– hangsúlyozta. Így a június 9-i választások után, ha bukik a Fidesz, a DK előrehozott választásokat fog követelni.

Utalt Orbán legfrissebb húzására

Dobrev utalt Orbán Viktor legfrissebb kampánybeszédére, ahol azzal büszkélkedett, hogy ő az ország első falusi miniszterelnöke. Az Árnyékkormány vezetője szerint ehhez képest nemhogy nem védte meg Orbán a gazdákat, hanem 2010 óta 500 ezer kisgazdálkodó szűnt meg”.

„Amióta Orbán Viktor uralkodik ebben az országban, azóta a Tiborczok, a Mészárosok, a Csányik akkora földbirtokokat harácsoltak össze, hogy az Esterházyak kismiskáknak tűnnek mellettük. A feudalizmusban nem voltak ekkora birtokok, mint most!”

Ez Európai Uniótól jövő földtámogatások 80 százalékát a tulajdonosok 10 százaléka kapja – tette hozzá Dobrev Klára.

Szóba került a ped0filbotrány is

A politikus kitért Balog Zoltán legfrissebb kiszivárgott beszédére is. Ebben a református püspök arról beszélt, hogy akkor is megvédik a „saját kutyájuk kölykét”, ha gyermekeket bántalmaz, vagy súlyos gazdasági visszaélést követ el.

Dobrev ezek után kitért arra is, hogy mennyire nincsenek kint fideszes pultok a köztereken. Ahogy néhányan közbekiabálták

Egerben sem lehet látni a kormánypárti aktivistákat kampányolni. „Mert ciki fideszesnek lenni.”

A DK politikusa elmesélte, hogy nemrég Polgáron járt egy nyugdíjasotthon programján, ahol megkérdezte a közönségtől, hogy hány embernek él a gyereke, unokája külföldön. A túlnyomó többségük, több mint kétharmad feltette a kezét.

„És már nem csak a fiatalok mennek el, hogy jobb munkájuk legyen, hanem elmennek az ötvenévesek is, mert azt mondták, hogy még tíz évet ledolgoznak valahol Nyugat-Európában, és tisztességes nyugdíjuk lesz.”

„Ürül ki ez az ország”

– tette hozzá szomorúan.

Mi a szociáldemokrata ajánlat?

Ezek azok az emberek, akiket egy szociáldemokrata-zöld szövetség nem hagyhat cserben – tette hozzá. Ezért nekik azt ígérte, hogy mindig számíthatnak a baloldali pártokra.

2022-ben Dobrev szerint nem az ellenzéki összefogás bukott meg, hanem az önfeladás miatt volt történelmi ellenzéki bukás. Az volt a probléma, hogy nem egy erős szociáldemokrata programmal mentek neki a választásnak.

„Minden alkalommal a választások előtt megjelenik valaki, aki azt mondja, hogy mindenki hülye, csak én vagyok helikopter”

– fejtette ki.

Végül arról is beszélt az árnyék-kormányfő, hogy Magyarország ugyan utolérte Európát, csak nem a keresetekben, hanem az árakban. Némi éllel azt üzente a miniszterelnöknek:

a brüsszeli fizetéseket kéne elfoglalnunk, így kicsit jobban járna mindenki.

Június 9-én, ha elegen mennek el szavazni, Orbán rendszerét is megingathatjuk – zárta beszédét Dobrev Klára.

A teljes kampányrendezvényt itt lehet visszanézni:

(Dobrev Klára/Facebook)

Valódi Hírek