Ég a ház? Mészáros Lőrinc külföldre menekítheti a vagyonát

Titokban próbálta tartani, de lebukott.

Történelmi jelentőségű változások következtek be Orbán Viktor legjobb cimborájának életében. Mészáros Lőrinc innentől kezdve ugyanis egy magyar tulajdonban lévő francia történelmi szőlőbirtokon is kipihenheti magát, hiszen

megnyitotta kapuit az üzletember borászának bordeaux-i birtoka is,

amely tárt karokkal fogadja a látogatókat – hívta fel a figyelmet a 444.hu.

Kiderült, mennyiért vásároltak szőlőbirtokot Mészárosék

A lap cikke szerint Kalocsai László még három éve alapított céget Franciaországban, és megvásárolt egy neves, díjnyertes borokat készítő bordeaux-i szőlőbirtokot is. A XVIII. században létrehozott Chateau de Clotte vételára és finanszírozása nem volt ismert, de a szomszédos chateau tulajdonosa szerint korábban

hatmillió euróért (akkori árfolyamon több mint kétmilliárd forintért) árulták a szőlőbirtokot.

Megjegyezték, a mintegy 50 parcellát magába foglaló birtokhoz pince, valamint műemlék jellegű épületek is tartoznak.

Ám a tavalyi év során a vállalkozásnak sikerült szintet lépnie: a francia cégnyilvántartás adatai szerint Kalocsai László szeptemberben egy újabb céget hozott létre Winemajor Receptif néven, amelyben már nem egyedüli tulajdonosként volt jelen, mint a szőlőbirtokot megvásárló Winemajor SAS-ben, ahol 50 százalékban társtulajdonosa a tokaji borász, Bai Edit. Azt írták, ők ketten régóta együttműködnek, hiszen közösen birtokolják a Winemajor Hungary Kft.-t is.

Szállodát csináltak belőle

A francia Winemajor Receptif fő tevékenységi köre turisztikai és szálláshely-szolgáltatás, ami az első jele, hogy a három évvel ezelőtt megvásárolt Chateau de Clotte-ból szállodát csináltak. A vásárlásról beszámoló 24.hu szerint az ingatlanon felújításokat terveztek, hiszen egy francia tervezőiroda honlapján megtalálták a chateau terveit. Bár ez az anyag már nem elérhető, egyéb információk mégis megerősítik a felújítás tényét – részletezték.

Mint írták, a munkálatokban tervezőként részt vett a Tuoton Architect építésziroda, a projekten dolgozó Alliance Duplan főként épületgépészettel, napelemekkel foglalkozó cég, kivitelezőként pedig megtalálták a Dune Construction építőipari céget is. Utóbbi két cég a honlapján nemcsak a referenciák között tünteti fel a Chateau de Clotte-t, hanem a projekt költségét is szerepelteti.

Az Alliance Duplan honlapján adók nélkül

8,5 millió eurós beruházásról írtak, amely mintegy 3,2-3,3 milliárd forintot jelent.

A Dune Construction a borközpont felújításán és a szobák kialakításán tevékenykedett, a projekt értékeként pedig 856 ezer eurót tüntetett fel adók nélkül, amely összeg átszámítva mintegy 320-330 millió forintot tesz ki.

Tehát – állapították meg – cirka kétmilliárd forintos vételárral együtt feltételezhetően

5-6 milliárd forint körüli összeget bizonyosan elkölthetett Kalocsai László cége a szőlőbirtokra.

A tőke áramlása „egészen véletlenül” nem követhető

Ugyanakkor jelezték, a tőke áramlása nem követhető nyomon. A finanszírozást illetően azt írták, Kalocsai céges érdekeltségeinek bevétele és profitja nem látható, így az sem derült ki, hogy honnan volt ennyi pénze egy ilyen volumenű beruházásra.

Azt írták, a tulajdonosnak nagyívű tervei vannak a birtok fejlesztésére vonatkozóan:

  • a 4 csillagos szálloda mellett lesz gyógyfürdő,
  • borpalota,
  • étterem
  • és egy arab telivér ménest is szeretnének létrehozni a borbirtokon – derült ki a Chateau de Clotte Linkedin-profiljáról.

A projekt pedig lassan el is készül. Úgy tudni, nem egyedül, hanem befektetők támogatásával valósult meg a beruházás, ez pedig már válasz is lehet a finanszírozással kapcsolatos kérdésekre is.

Büszkeségük „a medencére nyíló kilátás”

A Chateau de Clotte már a Booking.com-on is feltűnt, így bárki foglalhat szállást a birtokra, bár – jegyezték meg – meglehetősen borsos áron.

Az erkélyes junior lakosztályban 289 ezer forintba került egy éjszaka két főre (az árban benne van a reggeli is), míg a hagyományos lakosztályban már 314 ezer forintot kell kifizetni érte. Ugyanez a főszezonban, júliusban 324 ezer forintba, illetve 362 ezer forintba került.

A szállásközvetítő portálon közzétett információk szerint étterem nincs, reggeli azonban akad, továbbá van feszített víztükrű, kültéri, fűtött medence is. A portál szerint a „szállás fénypontja”, hogy van medencére nyíló kilátás, illetve ingyenes magánparkoló is. Bár a legközelebbi reptér 49 kilométerre van a birtokról, az adatlap szerint reptéri transzfert nem tud biztosítani a szállás – sorolták.

Kapcsolódó:

Mi folyik itt? Mészáros Lőrinc kinyújtotta a csápjait, és egészen meglepőt markolt

Itt az Orbán-kormány legújabb eszement terve: 200 családot tehetnek utcára Mészáros Lőrincék

Nem verték nagydobra, de kibukott: Elképesztő szál köti Mészáros Lőrincet az ügyészséghez

Valódi Hírek