Dobrev Klára a Nyugati Fénynek: Nem Magyarországon él az, aki a baloldali közösséget le akarja söpörni az asztalról

Dobrev Klára szerint Orbánék gigantikus megszorításra készülnek a választások után, ám ha júniusban sikerül kisebbségbe szorítani őket, akkor egy előrehozott választás kikényszerítésével új irányt lehet szabni az országnak. Dobrev szerint őrület, hogy 2022-ben egyesek jobbról akartak leváltani egy jobboldali kormányt, azt pedig felelőtlen dolognak tartja, hogy a Kutyapárt több budapesti kerületben is ráindít a hivatalban lévő ellenzéki polgármesterre. A DK-MSZP-P szövetség listavezetőjét természetesen a Magyar Péter jelentette kihívásról is kérdeztük. Interjúnk.

Nyugati Fény: A múlt héten megtartotta kampánynyitóját a DK-MSZP-Párbeszéd koalíció, ahol felszólalt Karácsony Gergely főpolgármester is. Megbocsátotta már neki, hogy a 2021-es előválasztás idején ön ellen szövetkezett a hódmezővásárhelyi polgármesterrel?

Dobrev Klára: Természetes, hogy voltak vitáink, ám az a közös eltökéltségünk, hogy az Orbán-rendszert lebontsuk, mindent felülír. Karácsony Gergely jó főpolgármester, éppen ezért rá is szüksége van annak az európai Magyarországnak, amelyet közösen akarunk megvalósítani.

Nyugati Fény: Mi az értelme ennek a hárompárti szövetségnek? Mitől nem a DK beolvasztási kísérlete ez?

Dobrev Klára: Mi nem egymást akarjuk leváltani, hanem Orbán rendszerét. A szociáldemokraták és zöldek szerte Európában természetes szövetségesek. Most már nálunk sincs ez másként.

Nyugati Fény: A már említett kampánynyitón azt mondta, ha június 9-én sikerül kisebbségbe szorítani a Fideszt, akkor az előrehozott választásokért indulnak harcba. Ezt hogy képzeli el a gyakorlatban?

Dobrev Klára: A megélhetési válság közepén jött a kegyelmi botrány, amely drámai módon megrengette a társadalmat. A Fidesz elveszítette a többségét. Ha a választók ennek a szavazófülkében is hangot adnak, akkor június 10-étől minden nap, minden órában előrehozott választásokat fogunk követelni.

Nyugati Fény: Nem tudjuk elkerülni a magyarpéterezést. Varga Judit exférjének felbukkanása teljesen elvitte a fókuszt a kegyelmi botrányról, ami régóta az első olyan zsigerekig hatoló, erkölcsi természetű botrány volt, ami a Fidesz szavazótáborát is elérte és erodálta. Tesznek még kísérletet rá, hogy visszahozzák a témát a közbeszédbe, vagy már veszett fejsze nyele?

Dobrev Klára: Lehet, hogy az újságírók figyelme már nem a kegyelmi ügyön van, de én nem az újságokból tájékozódom arról, mit gondolnak az itt élő emberek. Járom az országot, rengeteg emberrel beszélgetek és higgye el, nincs olyan, hogy ne kérdeznék meg, miért engedtek szabadon egy pedofilmentegetőt, hogyan lehet, hogy Balog Zoltán még mindig püspök, miért nem derülhet ki Orbán Viktor valódi szerepe?! Egy ilyen botrány nem múlik el nyomtalanul és mi sem fogjuk hagyni, hogy az emberek ezt elfelejtsék.

Nyugati Fény: Vona Gábor és Márki-Zay Péter harmadik utas pártkísérleteit vélhetően lenullázta Magyar Péter betörése, de a liberális Momentum is az életéért küzdhet majd júniusban. Hogyan tudják megakadályozni, hogy a baloldaliakat is beszippantsa ez az örvény?

Dobrev Klára: Az új erő öndefiníciója szerint is konzervatív, jobboldali párt. A szociáldemokrata és zöld szavazók pedig tudják, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a politikai otthonuk, itt voltak velünk az elmúlt 14 évben is. Tudják, mit képviseltünk a kezdetektől fogva, mit képviselünk ma, és azt is, hogy mit fogunk holnap képviselni. Biztos pont vagyunk számukra, hiszen mi nem árulunk zsákbamacskát. A baloldali világon kívüliek valóban keresik helyüket, nekik ehhez sok sikert kívánunk, nincs vele feladatunk. A mi dolgunk, hogy velük, vagy ha velük nem lehetséges, akkor a szövetségünk kisebbségbe szorítsa Orbánt az EP-választáson.

fotó: Nyugati Fény

Nyugati Fény: Kezdődik a kampány. A Fidesznek ott a korlátlan közpénz és a kormánypárti médiabirodalom. Magyar Péternek ott van szinte a teljes ellenzéki média, amely lényegében hetek óta az ő kampánystábjaként működik. Mi marad a baloldalnak? Hogyan fogják tudni ledolgozni ezt a hatalmas hátrányt, és vonzó üzenetekkel jelen lenni a nyilvánosságban?

Dobrev Klára: Mi vagyunk az ellenzék legerősebb szövetsége, szociáldemokraták és zöldek. Ez nem egyik napról a másikra lett így. Mi az elmúlt években arra fordítottuk az energiáinkat, hogy minél több időt töltsünk azokkal a támogatóinkkal, szimpatizánsainkkal, párttagjainkkal, akik ennek a szövetségnek a gerincét adják. Orbánt nem a sajtóban fogjuk leváltani, de ha június 9-én elvisszük a rendszert leváltani akarók sokaságát, akkor megroppanthatjuk a hatalmat. De ehhez kell egy jól működő, elkötelezett közösség.

Nyugati Fény: Magyar Péter nagyon sűrűn emlegeti a DK elnökének nevét, akit szinte jobban támad, mint Orbán Viktort, akire láthatóan valahol még mindig felnéz. Ön szerint hasznos vagy káros a DK-nak Magyar Péter intenzív gyurcsányozása?

Dobrev Klára: Ezt döntsék el a politikai elemzők. Az elmúlt 14 év tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyurcsányozásra építő pártok mind eljelentéktelenedtek vagy eltűntek. Legutóbb az ellenzékváltás politikája minden idők legnagyobb Fidesz-kétharmadát hozta a nyakunkra. Érdemes feltenni a kérdést, hogy mennyire ellenzéki, aki ezek után is ellenzéket akar váltani. Nem Magyarországon él az, aki a szociáldemokrata-zöld baloldali közösséget le akarja söpörni az asztalról.

Nyugati Fény: Az egyik fontos vitapont Magyar Péter és önök között az erős nemzetállamok kontra föderális Európa. Hogyan magyarázná el a különbséget a kettő között, és ön szerint miért Európai Egyesült Államokra van szükség?

Dobrev Klára: A XX. század amerikai dominanciáját követően mára kettő, sőt, Indiát beleszámítva 3 szuperhatalommal állunk szemben. Európa döntés előtt áll: lemond arról, hogy befolyásolja a világ békéjének, gazdaságának és szociális teljesítményének a lehetőségét, vagy az európaiak érdekében maga is felveszi a versenyt. Ez pedig csak egy, a mainál egységesebb, erősebb Európai Unióval képzelhető el. Magyarország egy gyenge EU-ban kicsiny országgá válik, míg egy erős EU-ban maga is roppant mód megerősödik. Erről szól, ahogy én hívom, az Európai Egyesül Államok víziója.

Ott kell lennünk annál az asztalnál, ahol a legfontosabb döntések születnek. Orbán hisztis, toporzékolós politikája azonban éppen ezt akadályozza meg. Ma azt látjuk, hogy a magyar miniszterelnököt a döntésekkor kiküldik kávézni. Ha valami, akkor Orbán öncélú, levegőben boxolása sérti igazán a magyar érdekeket, gyengítve ezzel hazánkat.

Nyugati Fény: A 2019-es EP-választáson az európai minimálbér és minimálnyugdíj programjával kampányolt. Hol tart most pontosan a projekt?

Dobrev Klára: Nagyon büszke vagyok arra, hogy sok-sok egyeztetés és okos kompromisszum árán végül sikerült elfogadtatnom az európai minimálbérre vonatkozó uniós direktívát, egy Magyarországra nézve is kötelező érvényű szabályozást. És sikerült azt is elérnünk, hogy az Európai Uniónak a következő ciklusban érdemben fog foglalkozni a minimálnyugdíj szabályozásával is. Örömmel tölt el, hogy minden választási ígéretemet megtartottam, és a szövetségre szavazók tudják, hogy a jövőben is be fogom tartani.

Nyugati Fény: Milyen esélyeket lát rá, hogy Magyarország megkapja a még visszatartott uniós támogatásokat?

Dobrev Klára: Amíg hatalmon van, ez csak Orbán Viktoron múlik. Mint ahogy szintén miatta tartják vissza az uniós forrásokat. A miniszterelnöknek csak egyetlen dolgot kellene tennie, garantálnia, hogy nem lop tovább. Nyilván erre képtelen. Ha én lennék a miniszterelnök, a szükséges döntéseket az Európai Unió nélkül is meghoznám, mert ez a magyarok elsőrendű érdeke. És persze ez azt is jelentené, hogy heteken belül megállapodnék az Európai Unióval és jönnének az eurómilliárdok.

Nyugati Fény: Visszatérő vád, hogy a DK-s képviselők azért lobbiztak az Unióban, hogy Magyarország ne kapja meg ezeket az uniós támogatásokat, miközben sokak szerint még a korrupcióval együtt is jobban jártunk volna ezekkel a pénzekkel. Mi a válasza ezekre a kritikákra?

Dobrev Klára: Orbán oligarchái járnának jobban, a magyarok azonban nem. Az elmúlt 14 évben a II. világháború utáni Marshall-segély összegét is meghaladó uniós forrást kapott az Orbán-kormány. Ezt ellopták, ahelyett, hogy a kórházakra, a várólisták csökkentésére, a gyerekek oktatására költötték volna, vagy arra, hogy könnyebb legyen ma nyugdíjasként megélni. Ha 14 év alatt nem jutott el az uniós pénz a magyarokhoz, miért kellene tovább finanszírozni ez eurómilliárdossá hízott Mészáros Lőrincet?

Nyugati Fény: Mi a veszélye Orbán külpolitikájának, amelyben Brüsszel ellenség, Moszkva barát?

Dobrev Klára: Ezeréves történelmünk során először lettünk tagjai egy roppant erős szövetségnek, amelynek célja tagjai, benne Magyarország megvédése veszély esetén. A magyarok biztonságát semmi sem fenyegeti fenyegeti jobban, mint az, hogy a kormány a saját védelmi szövetségünk helyett az Európára egyre nagyobb veszélyt jelentő agresszort támogatja. Ki védi meg Magyarországot, ha az oroszok éppen a magyar kormány segítségével már a spájzban lesznek? Milyen személyes, családi vagy bármi más üzleti szempont írhatja felül Magyarország biztonságát? Na ez az igazi nemzetárulás.

fotó: Nyugati Fény

Nyugati Fény: Vissza a magyar politikához. Nagyon úgy néz ki, hogy a Kutyapárt új frontot nyitott a DK-val. Mi történik a I., III., VII. kerületben?

Dobrev Klára: Egy ellenzéki számára az Orbán-rendszer lebontása a legfontosabb. Ehhez az kell, hogy egy az egy ellen induljunk. A DK semmilyen megállapodást nem szegett meg. Abban volt megállapodás, hogy a Kutyapárt nem indít jelöltet azokban a kerületekben, ahol az ellenzéki polgármesterek újra indulnak. Sajnos a kutyák ezt az ígéretüket nem tartották be és ott tartunk, hogy az I., III., és a VII. kerületben is indít polgármester-jelöltet a párt. Öt évvel ezelőtt ezekben a kerületekben ellenzéki polgármesterek győztek, valamennyien sikeresek, nagy esélyük van újra győzni. Ha a Kutyapárt nem vonja vissza a jelöltjeit, akkor ezeket az önkormányzatokat visszaveheti tőlünk a hatalom. Ilyen felelőtlen dolgot egy magát ellenzékinek valló párt nem tehet.

Nyugati Fény: Kapott-e választ Magyar Pétertől, amióta közölte, hogy a szociáldemokrata-zöld koalíció listavezetőjeként kiállna vele egy vitára?

Dobrev Klára: Sem előtte, sem azóta nem keresett. De ha lesz listavezetői vita, én biztosan ott leszek.

Nyugati Fény: A napokban tudatta, hogy hatalmas országjáró kampányba kezdenek, és júniusig az ország minden szegletébe el szeretne jutni. Milyen üzenetekkel szeretnék megszólítani a még bizonytalanokat?

Dobrev Klára: 2022-ben egy őrület miatt, hogy majd jobbról le lehet győzni ezt a kormányt, százezrek maradtak magukra. Ez a fajta politika lepkehálóval hajkurászta a kiábrándult fideszeseket. Ilyet nemigen nem talált, cserébe annál több kiábrándult ellenzékit hagyott maga után. Soha többet nem fogom hagyni, hogy ez megtörténjék.

Szociáldemokraták és zöldek vagyunk, elkötelezett baloldaliak

és pontosan tudjuk, hogy a legnagyobb problémája ennek az országnak, hogy a családokban nemcsak a hó végén, hanem már a hó közepén is azt kell nézni, mi maradt a fizetésből, hogy a nyaralás a legtöbbeknek elérhetetlen álom lett. De már az is óriási megterhelést jelent, ha a gyerek kinövi a cipőjét és újat kell venni, vagy hogy a nagyszülők kéthetente hétvégén főzzenek az unokáknak. Soroljam még? Nekem rájuk kell figyelnem és vigyáznom, és igen, ők az igazi, kormányváltó erő.

Akkora bajban van az ország, hogy ha Orbán megint többséget szerez, akkor garantáltan megszorítások jönnek. Még több bőrt akar majd lehúzni azokról, akik már most is kuporgatnak, velük akarja majd megfizetni a kormány összes elhibázott döntését. Ha viszont elveszti a többséget, akkor van egy másik lehetőség is, ez esetben az országot egy előrehozott választás mentheti meg. Egyet ígérhetek: be fogjuk nyújtani a számlát, mert az a rombolás, amit Orbán végzett az országban, nem maradhat büntetlenül.

Valódi Hírek