Dobrev Klára: Orbán Viktor veszélyezteti az európai és a magyar emberek biztonságát

A biztonságunk a június 9-i választásoknak egy kulcsfontosságú témája.

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt többek között az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről, valamint egy esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Dobrev Klára jelezte: június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa vízióját.

A biztonság fontosságáról

Az árnyékkormány vezetője arról, hogy szükséges-e a Demokratikus Koalíció politikáján bármit módosítani annak tükrében, hogy egy második háború is kitört – bár nem a szomszédunkban, mint Ukrajna esetében, hanem Izraelben –, elmondta: az elmúlt évek során

a biztonság lett a legfontosabb szó.

„Nekem is az az egyik legfontosabb politikám, hogy a magyar emberek mitől fogják magukat biztonságban érezni, és a biztonságnak ráadásul nagyon sok része van”

– mutatott rá, majd kifejtette: megtanultuk, hogy az energiabiztonság, az élelmiszer-biztonság, a hatalmas aszályok, vagy éppen az áruk áramlásának a biztonsága számos kérdést vet fel. Erre európai szinten, magyar szinten, de ennél szélesebb nemzetközi szinten is kell tudni válaszokat adni, „és meg is vannak a válaszok, csak erő is kell, hogy végrehajtsuk” – jelentette ki.

Egy erős szövetség tagjai vagyunk

Dobrev Klára választ adott arra felvetésre is, hogy kinek lehet ehhez elegendő ereje. Mint mondta, amikor erős Európáról beszél, akkor úgy gondolja, hogy a magyar nemzetállam is attól lesz erősebb, ha része ennek a közösségnek. Magyarország a maga közel tízmillió lakosával értelemszerűen nem tudna beleszólni, például abba, hogy Európa miként lesz önellátó mezőgazdasági termékben, stratégiai nyersanyagokban, vagy éppen mit fog tenni a klímaváltozás ellen, vagy hogyan fog küzdeni a nagy multinacionális cégek túlhatalma ellen.

Azonban – hívta fel a figyelmet – „ha ott vagyunk az asztalnál, egy erős szövetség részesei vagyunk,

akkor van beleszólásunk”.

Ma számos olyan európai országot látunk, amely egyébként méreténél vagy akár néha gazdasági erejénél is nagyobb befolyása van ezekre az ügyekre. Ehhez ügyes politika kell és nem egy ilyen durcás toporzékolás, amit Orbán Viktor előad – húzta alá.

„Az emberek biztonságát azzal lehet garantálni a mai világban, ha van egy erős katonai szövetségünk is, ez a NATO, ez az Európai Unió és a NATO közös katonai szövetsége. Én egyébként nagyon pártolnám és a következő öt évben fogok is azon dolgozni, hogy az Európai Uniónak erős, önálló hadserege is legyen a NATO-n belül, de

erős, önálló európai hadiiparra és hadseregre van szükségünk”

– mondta, majd hozzátette: tíz évvel ezelőtt sem gondoltuk volna, hogy újra ilyenekről kell beszélnünk, márpedig úgy néz ki, hogy a történelemnek nem lett vége és a következő években fel kell készülnünk arra, hogy meg tudjuk védeni magunkat például az orosz agressziótól.

Orbán Viktor a magyar emberek biztonságát kockáztatja

„Ezt a szövetséget kockára tenni, amit Orbán csinál Putyin leghűbb szövetségeseként,

ez a magyar emberek biztonságát közvetlenül fenyegeti.

Ma Orbán politikája a magyar emberek biztonságát fenyegeti. Putyin kiszolgálása – hiszen az Orbán-kormány Putyin oldalán foglalt állást ebben a háborúban, számtalanszor láttuk ennek jelét –, az a magyar emberek biztonságát kockáztatja”

– hangsúlyozta Dobrev Klára, aki határozottan reagált arra felvetésre, miszerint a DK „nyíltan oroszellenes, Putyin-ellenes politikai formáció”.

„Putyin-ellenes politikai formáció vagyunk, és úgy gondolom, hogy Oroszország jelentős része és az orosz emberek túlnyomó többsége mérhetetlenül szenved Putyin hatalmától és attól a világtól, amit Putyin felépített. Putyinnak engedni, Putyinnal üzletelni, Putyinnal találkozgatni, Putyint mentegetni kifejezetten

az európai emberek és a magyar emberek biztonságának az elárulását jelenti”

– emelte ki.

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kapcsolatáról

Arra, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök nem nagyon kerülheti meg, hogy egy ekkora országgal – amely „majdnem a szomszédunk” –ne találkozzon, úgy felelt: 2022 után, amikor Putyin megtámadta Ukrajnát és az agresszió elindult, onnantól kezdve nagyon óvatosan és szinte patikamérlegen méricskélték mind a NATO, mind az Európai Unió tagjai, hogy ki hogyan és miként találkozik orosz politikusokkal.

Egyetlen kormány volt, amely olyan mosolydiplomáciát és puszilkodások tömegét mutatta be ebben a gyalázatos időszakban, amitől másodlagos szégyenérzete lett majdnem mindenkinek, aki ezeket a képeket nézte. Ez a magyar kormány volt – jelezte Dobrev Klára.

A kulcsfontosságú június 9-i választásokról

„A biztonságunk a június 9-i választásoknak egy kulcsfontosságú témája.

Ha Orbán Viktor megerősítve látja a maga politikáját, akkor tovább halad afelé, hogy gyengítse a NATO-t és az európai szövetségünket, és erősítse az orosz, illetve a kínai szövetséget, a gazdasági kiszolgáltatottságot. Ezért június 9-e arra is egy alkalom, hogy megmutassuk, mit jelent az, hogy a magyar emberek biztonságát mi az EU-ban és a NATO-ban képzeljük el.

Ezért kell mindenkinek elmenni szavazni, aki nem Putyint akarja kiszolgálni”

– közölte, majd kifejtette: erős nemzetállam a XXI. században erős Európában képzelhető el. Hangsúlyozta, ha nem lennénk az európai szövetség része, akkor például arról, hogy miként alakul át Európa energiafelhasználása, hogyan fognak fűteni a magyarok, hogyan fogják teletankolni az autójukat, ezekben a stratégiai fontosságú kérdésekben kiszolgáltatottan téblábolnánk a világban.

„Orbán, amikor szuverenitásról beszél, akkor arról a szuverenitásról beszél, hogy őt hagyják békén nyugodtan lopni és tönkretenni a magyar jogállamot, senki ne szóljon abba bele, hogy ő itt mit ügyködik, akár az európai pénzek, akár a bíróságok, akár a sajtó vagy a média környékén”

– hívta fel a figyelmet Orbán Viktor érdekalapú „politikájával” kapcsolatban.

A szuverenitásról és Orbán történelmi bűneiről

Azzal kapcsolatban, hogy a külpolitikát a nemzeti szuverenitás részének tekinti-e, vagy közös külpolitikát tartana kívánatosnak, elmondta: abban hisz, hogy a XXI. században a magyarok biztonságát az szolgálja, ha erős kül- és biztonságpolitikája van az Európai Uniónak, közös hadsereggel, közös hírszerzéssel, közös katonai erővel és közös külpolitikával egyaránt.

„A következő évek egyik legfontosabb feladata, hogy Európa ott üljön minden egyes konfliktusnál az asztal körül.

Ez a magyar emberek érdeke, ezért én egy erős kül- és biztonságpolitikában hiszek”

– közölte.

Hozzátette: Európa az elmúlt években nagyon jól is vizsgázott, hiszen amikor külpolitikai konfliktusokban kellett dönteni, akkor szinte egyhangúlag tudott dönteni. Egyetlenegy olyan kormány volt, amely semmibe véve a saját állampolgárainak a biztonságát, kizárólag a saját dölyfös politikai énképe miatt ezt az egészet összetörte. Ez Orbán volt – rögzítette.

„A legtöbb szankciót a végén megszavazta, persze, hát sokkal kisebb az ereje, mint amekkora a szája. Azonban számos olyan esetben alkalmazott vétót, amelynek talán nagyon nagy súlya nem volt, de nagyon lejáratta a magyar külpolitikát. Amikor meg végképp nagyon kemény döntések voltak, akkor kivonult a mosdóba.

Rendkívül kínos ez a külpolitika.

Orbán Viktornak szerintem nem osztottak lapot és már messze nincs olyan hatása vagy befolyása, hogy egyáltalán adnának a szavára. Én azt látom, hogy az Európai Unió országai képesek közös külpolitikára, és az Európai Uniónak az esetek 80 százalékában rendkívül azonos érdekei vannak a nagy nemzetközi konfliktusokban, és a fennmaradó 20 százalékban pedig már megtanultuk azokat a kompromisszumkötéseket, azt a tárgyalási módszert, ahogy tudunk közös véleményt alkotni”

– részletezte.

„Iszonyúan kínos Orbán Viktor”

– felelte az árnyék-miniszterelnök arra a felvetésre, mit gondol arról, hogy egy brüsszeli kerületi polgármester megpróbálta betiltani a konzervatívok konferenciáját.

„Ha valamiért fáj, hogy betiltotta ezt a rendezvényt, és utána úgyis meg lehetett tartani, az éppen az, hogy még több emberhez került el, hogy a magyar miniszterelnök kikkel mutatkozik együtt, hogy milyen politikát képvisel. Nem tudom leírni szavakkal, hogy az a pillanat, amikor a magyar miniszterelnök ott áll Farage mellett…”

– jegyezte meg az üggyel kapcsolatban.

A migráció jelenségéről

Mint mondta, az Európai Parlament éppen most fogadott el hatalmas többséggel egy migrációs csomagot, amelynek szerinte vannak jó és rossz elemei. Dobrev szerint egy nagyon fontos iránya látható: Európa sokkal erősebb közös fellépést akar, nagyobb rendet az európai határokon, erre pénzt is áldoz. Az emberséges, de határozott fellépés azt jelenti, hogy aki nem jogosult arra, hogy belépjen az Európai Unió területére, azt határozottan ki kell toloncolni és haza kell szállítani, ennek meglesznek most az eszközei – mondta.

Aki bűncselekményeket követ el, arra kíméletlenül lecsap ez az új jogszabály, akinek viszont menekültként veszélyben van az élete bármi okból, azzal humánusan jár el, de csak addig az ideig, amíg ez a veszély fennáll. Aki pedig be akar még engedni például a munkavállalókat, az nemzeti hatáskörben tartja.

Ki enged be százezer számra vendégmunkásokat az országba?

„Ehhez képest a magyar kormány mit tett az elmúlt években? Azt látom, hogy százezer számra enged be a migránsellenes politikájával még választást is nyerő

Orbán Viktor vendégmunkásokat”

– mutatott rá.

A magyar gazdaságról

A kínai akkumulátorgyárakkal és a vendégmunkásokkal összefüggésben elmondta: a dolgozók, akik például Németországban dolgoznak a gyárakban egyre kevesebbet és kevesebbet keresnek, összehasonlítva egyébként a többi országban lévő fizetésekhez. Még mindig többet keresnek, mint mondjuk a kínai akkumulátorgyárakban – tette hozzá. A német autógyárakban még mindig magasabbak a bérek, mint Magyarország többi részén. A legnagyobb problémánk az, hogy ez mindig relatív, mert még mindig alacsonyabbak a bérek, mint például akár Nyugat-Európában, de akár a kelet-európai autó-összeszerelő üzemekhez képest is – hangsúlyozta.

Dobrev kitért arra is, hogy miután nincsenek nyersanyagforrások, vagy ritkaföldfémek Európában, ezért az innovációra kellene több erőforrást fordítanunk.

„Amit Orbán csinál, azt pontosan látjuk, hogy mihez vezet.

Az az elszegényedéshez vezet, az alacsony munkabérekhez vezet, a kiszolgáltatottságokhoz vezet.

Amit ehelyett kellene csinálni, az tisztességes munkabérek, magas hozzáadott értékű gyárak és gazdaság, és egy sokkal erősebb, sokkal önbizalommal telibb Európa.”

– fogalmazott a politikus.

Mi az EP-választás tétje?

Dobrev Klára szerint hatalmas tétje lesz a június 9-ei EP- és önkormányzati választásoknak. Mint fogalmazott: „pontosan lehet látni az elmúlt hónapokban, hogy miután a magyar kormány az elmúlt évek egyik legnagyobb megélhetési válságába sodorta a magyarokat a brutális inflációval, tényleg kivéreztette a családokat, az év elején ezzel a ped0filbotránnyal az erkölcsi megsemmisülés lett a jussa, nemcsak a köztársasági elnöknek vagy éppen az EP-listavezetőnek, de ők mentették meg, hogy Orbán Viktornak ne kelljen ezzel szembenéznie, nem is nagyon beszél róla és nem is nagyon tudja megmagyarázni a dolgot.”

„Ha nagy számban mennek el szavazni az emberek és mutatják meg, hogy márpedig ez a politika nem mehet tovább, ebből elegünk van és ebből nem kérünk, akkor olyan mértékig roppan meg ennek a kormánynak a támogatottsága, hogy

előrehozott választások legyenek az országban.”

– hangsúlyozta a DK listavezetője.

Az árnyékkormány vezetője szerint a Fidesz bizonyos értelemben a saját dugájába dől bele, hiszen – mondta – ami jó ötletnek tűnt, – hogy az európai parlamenti és önkormányzati választásokat összemossa – arról kiderült, hogy ez is csak egy kis kommunikációs panel volt, ami kipattant a fejükből, de azonnal alkotmányt módosítottak. „Abszurd helyzet fog előállni, hogy az ellenzék, mondjuk, megnyer egy várost, mondjuk Nagykanizsát június 9-én, de a mostani fideszes polgármesternek még októberig tart a mandátuma. Tényleg világszégyen” – jegyezte meg.

„Nem bízom én annyira a fideszes polgármesterekben, hogy ne használnák ki ezt a pár hónapot arra, hogy még amit lehet és mozdítható, azt elvigyenek a városokból. Ez csak mutatja a cinizmusukat és mutatja az elképesztő felkészületlenségüket. Miután az önkormányzati és az EP-választások együtt lesznek, ezért nemcsak az EP-mandátumokban, szavazatokban mutatkozik meg az, hogy mekkora a támogatottsága a kormánynak, hanem megmutatkozik abban, hogy hány kerületet sikerül visszavenni még pluszban a Fidesztől”

– mondta.

A költségvetésről

Emlékeztetve: 2019-ben Budapestet, számos budapesti kerületet és a nagyvárosok jelentős részét sikerült visszavenniük a Fidesztől. Mint mondta, arra számít, hogy most június 9-én további nagyvárosokat és Budapest egészét is sikerül visszavenni a Fidesztől, ezért szerinte az EP-választásokat és az önkormányzati választásokat mindenféleképpen együtt kell nézni, és ez már egy olyan erőt és egy olyan legitimációt tud adni, amely biztos, hogy megroppantja ezt a kormányt – jelezte.

Azon felvetésre, hogy „egész eddig azzal bírálták a kormányt, hogy miért kell az év elején költségvetést elfogadni, amikor úgysem lesz igaz, most meg az a baj, hogy közelebb van az igazság pillanatához a költségvetés”, Dobrev Klára elmondta: az a baj, hogy teljesen összevissza beszélnek és összevissza csinálnak mindent. Hozzátette: szerinte ezek inkább arra jelzések, hogy „nagyon nagy baj van ott belül”.

„Én azt tapasztalom, és ezt mondják nekem a Budapesten kívüli vidéken, hogy olyan nagyarcú fideszes helyi kiskirályok, akik azelőtt pöffeszkedve mentek jobbra-balra, most sokkal halkabbak. Van olyan nagyváros, ahol a fideszes képviselő levette a Fidesz-jelvényt, hogy ne legyen nyilvános. Tegnapelőtt voltam Székesfehérváron. Cser-Palkovics polgármester most úgy indul a választásokon, hogy az embernek nagyon oda kell figyelni, hogy ő a Fidesz jelöltje”

– hívta fel a figyelmet.

Varga Judit volt férjéről

Dobrev Klára arra is reagált, hogy Varga Judit korábbi igazságügy-miniszter „volt férje” is feltűnt a belpolitikai színtéren, aki jelentős tömegmegmozdulásokat is szervez. A politikus arra is válaszolt, hogy a DK-nak – mint az ellenzék legerősebb pártjának – miként kell ezzel foglalkoznia.

„Hadd javítsam ki, mert nagyon zavarja a fülemet, és szerintem ez nem tisztességes dolog. Magyar Péternek hívják. Sok bajom van vele, de van neve. Tehát

ő nem Varga Judit volt igazságügy-miniszternek a volt férje, hanem őt úgy hívják, hogy Magyar Péter”

– mondta Dobrev Klára, megjegyezve: ez egy fideszes szokás, hogy megpróbáljuk olyan eszközökkel lejáratni a politikai ellenfeleinket, hogy nem mondjuk ki a nevét vagy éppen összekötjük valaki mással. Hozzátette, sok mindent el lehet tagadni Magyar Pétertől, de őt Magyar Péternek hívják. Dobrev szerint szintén a Fidesz válságát mutatja, a Fidesz belső rendszerének a bomlását jelzi, hogy olyan emberek, akik egyébként korábban megtalálták a számításukat és úgy gondolták, hogy rendben mennek a dolgok, ma nem így gondolják.

„Szerintem ez a Fidesznek egy hatalmas nagy kudarc”

– értékelt.

A politikus elmondta, Magyar rendezvényeire sokan kíváncsiak, hiszen izgalmas és érdekes, ráadásul nagyon sok mindent ígért, például hogy még hoz információkat a belső körökből, úgyhogy mindenféleképpen sok kíváncsiság és izgalom fűti. Hozzátette, az hogy egyébként a politikában mit csinál és mit tesz, az majd el fog dőlni.

Magyar Péter nem akar együttműködni az ellenzékkel

„Azért nem tudok túl sokat beszélni Magyar Péterről, mert ő határozottan azt mondta, hogy ő az ellenzékkel nem akar együttműködni, úgyhogy innentől kezdve

a mi kampányunk, mi politikánk az más úton jár”

– szögezte le az árnyékkormány vezetője.

Mint mondta, neki egyetlen feladata van. Megmutatni azt, hogy a június 9-i választáson az a fajta erő, amit a szociáldemokraták és a zöldek, azaz a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös szövetsége jelent, az egy biztos pont. Egy olyan biztos pont a választásokon, amiről pontosan lehet tudni, hogy honnan jövünk, mit képviselünk, merre megyünk. Lehet tudni, hogy mit gondolunk a világról vagy Európáról, és lehet ránk számítani is – emelte ki.

„Nagyon szeretném, ha jó minőségű, politikai értelemben is jó tartalmú politikát találnánk. Ez 2022-ben nem sikerült, és egy nagyon csúfos vereséghez vezetett, miközben úgy gondolom, hogy 2022-ben is többségében voltak az Orbán rendszerét kritizáló szavazók. Nagyon remélem, hogy ez a fajta útkeresés valamilyen módon sikeresebb lesz”

– fogalmazta meg célkitűzéseit, hozzátéve: nemcsak a választásokig kell, hogy kitartson a szövetség, hanem utána a kormányzásban is.

Közölte: maga a szövetség azért épült, és azért is épül, mert Magyarországnak ma erre a politikára van szüksége. Mint mondta, ez olyan szilárd meggyőződése, hogy erről nem lehet letéríteni.

Dobrev Klára támogatja Karácsony Gergelyt

„Aki egy pillanatig is azt hiszi, hogy valamilyen megjavított Fidesz, valamilyen lopás nélküli Fidesz, valami tisztességes jobboldali politika az, ami Magyarországot jó irányba veheti,

az hatalmasat téved”

– figyelmeztetett.

Elmondta, ha nincs lopás, akkor is ott vannak az alacsony munkabérek, akkor is ott van a kiszolgáltatott munkaerő. Akkor is ott van ez a szuverenitásra hivatkozó, ámde Európától eltávolodó politika. Úgyhogy ahhoz, hogy ez tényleg élhető ország legyen, és elkezdjünk azon az úton elindulni, ahol egyébként a többi kelet-európai ország már előttünk jár, ahhoz egy erős baloldali és zöld kormányzásra van szükség – hangsúlyozta.

„Alapvetően abban állapodtunk meg, hogy az a politika, amit mi képviselünk, és értelemszerűen az árnyékkormány politikája, ez a közös politikája ennek a három pártnak”

– mondta Dobrev. Egyértelművé tette azt is, hogy teljes mellszélességgel támogatja Karácsony Gergelyt. Nemcsak jelöltként, hanem főpolgármesterként is, mert – mondta – ő lesz a főpolgármester.

Valódi Hírek