Tonzor Péter bejelentette, az ellenzéki győzelemért hajlandó visszalépni a polgármesteri jelöltségtől Dunakeszin

Tonzor Péter szerdán a közösségi oldalán reagált a kétpárti Momentum–Jobbik koalíció állításaira.

A Momentum-Jobbik koalíció szerint a DK–Párbeszéd–MSZP–LMP koalíció hibájából nincs teljes ellenzéki együttműködés Dunakeszin. Tonzor Péter polgármesterjelölt szerint ez nem igaz.

Mint kifejtette, ő hajlandó visszalépni a jelöltségtől az ellenzéki győzelem reményében.

Mi történt?

Március elején írtunk arról, hogy Tonzor Péter, a Demokratikus Koalíció politikusa a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd közös polgármesterjelöltje Dunakeszin, akit Gy. Németh Erzsébet DK-s országgyűlési képviselő mutatott be a sajtónak.

A képviselő úgy fogalmazott, Tonzor a garancia arra, hogy Dunakeszin is elindulhasson az árnyékkormány panelprogramja a kormányváltás után, és a gödi akkumulátorgyár ne jelentsen többé veszélyt Dunakeszi levegőjére és vizére.

Hozzátette, az ellenzéki pártok közül kizárólag a Momentummal nem sikerült megállapodniuk, sem a közös polgármesterjelöltről, sem az előválasztásról.

Ha azonban nem lesz közös jelöltje az ellenzéknek Dunakeszin, akkor bizonyosan a Fidesz fog győzni, ugyanis a szavazatok több ellenzéki jelölt között oszlanak meg, ha nem sikerül teljeskörűen összefogni.

„Ha a Momentum felelős ellenzéki pártnak tartja magát, akkor nem szabad félnie az előválasztástól, nem szabad félnie az emberek döntésétől.

Aki nem akar Dunakeszin előválasztást, az nem akarja legyőzni a Fideszt Dunakeszin.

Ezért azt kezdeményezzük, hogy a Momentum politikusai üljenek velünk tárgyalóasztalhoz és állapodjanak meg a demokratikus előválasztás feltételeiben.

Ezzel a DK mellett az MSZP, az LMP és a Párbeszéd is egyetért. Most már csak a Momentumra várunk, hogy megtarthassuk az előválasztást és az emberek dönthessenek Dunakeszin”

– fogalmazott Gy. Németh Erzsébet.

Mit mond a Momentum-Jobbik koalíció?

Tonzor friss Facebook-bejegyzésében részletezte, hogy a kétpárti koalíció szerint a DK vezette szövetség a Dunakeszin létező 10 választókörzetből 6 körzetben kívánt jelöltet állítani, míg a Jobbiknak 1, a Momentumnak pedig egyetlen helyet sem adott volna.

A DK politikusa rámutatott, hogy itt sem a matek, sem a tartalom nem stimmel.

Idéztük Tonzor Péter friss bejegyzését

„Kedves Dunakesziek!

Az a hatalmas megtiszteltetés ért, hogy mára öt, országgyűlési képviselettel rendelkező párt támogatásával indulhatok szeretett városom Dunakeszi polgármesteri címéért.

Azonban június 9. után én valamennyi Dunakeszi érdekeit szeretném szolgálni, ezért már a választás előtt a lehető legszélesebb koalíció megteremtésére tettem kísérletet az elmúlt időszakban.

A Dunakesziekkel, a lakók mindennapi problémáival szeretnék foglalkozni, nem pedig helyi politikusok személyes pozícióharcaival.

Nemrég viszont megjelent a Momentum és a Jobbik helyi szervezeteinek a közös közleménye, amely

valótlanságokat tartalmaz, és így nem hagyhatom szó nélkül.

A kétpárti Momentum-Jobbik koalíció azt állítja közleményében, hogy a DK-Párbeszéd-MSZP-LMP koalíció hibájából nincs teljes ellenzéki együttműködés a városban.

Ez nem igaz.

Az országban számtalan helyen lehetett előválasztást tartani a polgármester-jelöltek között, itt Dunakeszin ettől mereven elzárkózott a Momentum jelöltje.

Egy ponton azt éreztem, hogy itt személyes problémák vannak, a személyi ambíciók hátráltatják a megegyezést.

Ezért bár sajtónyilvános eseményen bejelentettek, mint a 4 ellenzéki párt polgármester-jelöltjét, én úgy döntöttem, hogy ha kizárólag én vagyok az együttműködés akadálya, akkor ezt az akadályt megszüntetve

hajlandó vagyok visszalépni a jelöltségtől az ellenzéki győzelem reményében.

Sajnos a Momentum-Jobbik koalíciónak ez nem volt elegendő.

Közleményükben hamisan azt írják, hogy a DK vezette szövetség a Dunakeszin létező 10 választókörzetből 6 körzetben kívánt jelöltet állítani, míg a Jobbiknak 1, a Momentumnak pedig egyetlen helyet sem adott volna.

A közlemény szövegéből már jól látszik, hogy ez összesen 7 körzet, tehát sem a tartalom, sem a matek nem stimmel.

Szerencsére a számonkérhetőség okán mi minden ajánlatot írásban tettünk, így arról a 2024. április 11-én kelt levélről is írásos bizonyíték van, amelyben rögzítettük, hogy a DK vezette szövetség a 10 körzetből végül csak kettőre tartott mindenképp igényt, a 2019-es választások során az ellenzéki pártok által megnyert összesen 2 körzetet felajánlottuk a Jobbik és a Momentum szervezeteinek.

A végső megállapodási tervezetben az az ajánlat szerepelt, hogy 6 körzetet (köztük a 2019-ben az ellenzék által egyedüliként megnyert 2 körzetet) kapott volna a Momemtum-Jobbik szövetség, míg 4 körzetet kapott volna a DK-Párbeszéd-MSZP-LMP szövetség.

Tehát azzal szemben, amit a Momentum állít, éppen ők kaptak volna 2-vel több egyéni körzetet a megállapodás értelmében.

Ők ezt az ajánlatot is elutasították.

Részünkről számunkra fájó döntéseket meghozva, személycserével, és körzetek feláldozásával igyekeztünk létrehozni egy kompromisszumot, amire láthatóan irányukból nem volt sem fogadókészség.

Ezek után különösen nívótlan, és nemtelen is az a hamis közlemény, amelyben minket vádolnak, a sárdobálással csak tovább nehezítve a helyzetet.

Mióta lezárultak a tárgyalások, a DK-Párbeszéd-MSZP-LMP szövetség a Jakab Péter vezette Nép Pártján mozgalommal, illetve ennek a szervezetnek egy kiváló képviselő jelöltjével bővült.

Azt hiszem ez is kiváló példája annak, hogy melyik szövetség nyitott az együttműködésre, és melyik szövetség tesz többet a változás érdekében.

Ma reagáltam utoljára a Momentum-Jobbik koalíció valótlan állításaira.

Ahogy eddig is tettem, ezt követően is minden erőmmel Dunakeszit, szeretett városom lakóit akarom szolgálni!

. /A fotó a 2022-es választás előtt készült a Momentum-DK-Jobbik helyi vezetőiről, akik itt még teljes egyetértésben kampányoltak.

Sajnálom, hogy ez időközben megváltozott!/”

(Tonzor Péter/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek