Mi a fene folyik itt? Infúzióra kell kötni a magyar gazdaságot

A KSH az utóbbi időben lelombozó adatokkal állt elő.

2024 februárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki jelentése szerint.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2,8, az egyéb építményeké 4,4 százalékkal bővült – részletezték.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 8,5 százalékkal kisebb volt a januárinál – tájékoztatott a KSH.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,9, az egyéb építmények építésében 3 százalékkal csökkent a termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva – fejtették ki.

A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése viszont 13 százalékkal nőtt – tették hozzá.

A februárban megkötött új szerződések volumene 84,1 százalékkal bővült. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 30,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 150,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – ismertette a hivatal.

Utóbbi jelentős növekedését az alacsony bázis mellett a közútfejlesztésre kötött szerződések okozták – jegyezték meg.

Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 7,6, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 8,7, az egyéb építményekre vonatkozóké 6,6 százalékkal

elmaradt az egy évvel korábbitól.

Sovány vigasz, hogy 2024 első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 9,5 százalékkal emelkedett – áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében.

Januárban sem közölt túl rózsás adatokat a hivatal. Mint kifejtették, tavaly novemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Kapcsolódó: Befutott a hétfői expressz a rossz hírekkel; ettől kiterül majd Lázár János

Eközben emelkednek a lakbérek a KSH szerint

Az előző hónaphoz képest

a lakbérek 0,8 százalékkal emelkedtek országosan és 1,8 százalékkal Budapesten

– derül ki a KSH és az ingatlan.com lakbérindexéből.

A hivatal oldalán közölt adatok szerint a márciusi lakbérek éves összevetésben országosan 11,7, Budapesten 12,4 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál 101, illetve 94 százalékkal emelkedtek.

Hozzátették, hogy az év első három hónapjában a megfigyelt hirdetések 90 százaléka többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 10 százalékban családi házat hirdettek meg.

Idén január–márciusban a fővárosban és országosan is a figyelembe vett hirdetések 44 százaléka származott magánszemélytől.

Az ingatlan.com hétfőn az MTI-nek eljuttatott közleménye idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét. Balogh elmondta, hogy felemás a kép a friss adatok alapján az albérletpiacon.

Országosan ugyanis lassult a havi drágulás a februári 1 százalékról 0,8 százalékra, Budapesten viszont 1,1 százalékról 1,8 százalékra gyorsult az áremelkedés üteme – fogalmazott.

Emellett jelezte, az országos lakbéremelkedés havi lassulása elsősorban a kereslet fizetőképességének korlátaival magyarázható. Ugyanis szerinte a bérleti díjak növekedése a fizetések emelkedésével mutat párhuzamot.

Kapcsolódó: Elképesztő számokkal rukkolt elő az állami hivatal: Mutatjuk, mennyivel nőtt a magyarok fizetése a KSH szerint

A friss felmérés szerint a fővárosban már 270 ezer forint a kiadó lakások átlagos bérleti díja.

A 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások ennél jóval olcsóbban érhetők el, ezek bérleti díja átlagosan 185 ezer forint.

Ha a fizetések növekedési üteme nem lassul, akkor jövőre elérheti a 300 ezer forintot az átlagos bérleti díjszint Budapesten – áll a közleményben.

Nő a munkanélküliség

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel 4 millió 723 ezerre nőtt.

A munkanélküliek száma 227 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt – jelentette március végén a Központi Statisztikai Hivatal.

Kapcsolódó: Pácban vannak a magyarok: Borzalmas adatok futottak be, nő a munkanélküliség

Gyengélkednek a húzóágazatok is

Az ipar teljesítménye sem mondható rózsásnak, hónapok óta zsugorodás figyelhető meg a területen.

Tavaly a kibocsátás éves szinten 5,5 százalékkal csökkent a KSH adatai szerint.

2023-ban két ágazat volt képes növekedni, ám az év utolsó hónapjaira

a járműipar és az akkumulátorgyártás is gyengélkedni kezdett

– részletezte a 24.hu.

Megjegyezték, a legrosszabb adatot tavaly decemberben sikerült produkálni, amikor az ipari termelés 13,7 százalékkal – munkanaphatástól megtisztítva 8,7 százalékkal – elmaradt az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

2015 óta a hazai iparnak rendületlenül szüksége volt a munkaerőre, ám tavaly augusztusban például

létszámstopot hirdettek az autóipari üzemeknél

– mutatott rá László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Valódi Hírek