Most pattant ki a gigabotrány: Nyakig van a szószban a hírhedt fideszes cégvezető

Becsey Péter ellen kártérítési per folyik.

Becsey Pétert tavaly ősszel három alkalommal is meghallgatta a Fővárosi Törvényszék az ellene folyó kártérítési per miatt.

A II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetése 2022 februárjában tett feljelentést. Az exvezetőről kiderült hogy egy halom pénzt költött el tao-támogatásból például külföldi utakra, luxuscikkekre – emlékeztetett a 24.hu friss cikkében.

A cégről

A II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft-t az akkor még Láng Zsolt vezette fideszes többségű testület 2015-ben hozta létre abból a célból, hogy a kerület diák- és szabadidősporttal kapcsolatos feladatait ellássa.

Mi történt pontosan?

Mint arról 2023 márciusában írtunk, az utánpótlással foglalkozó sportcég kiadásainak nem sok köze volt a fiatalok sportjához, viszont annál több az Orvosegyetem Sport Clubhoz (OSC) és annak vezetőihez.

A bemutatott gazdasági események 82 százalékát nem fogadta el a könyvvizsgálói jelentés a II. kerületi cégnél.

Az önkormányzat hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést. A rendőrség közölte, ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás.

A luxuscikkekről

A 24.hu akkor azt írta, nem egyedi eset, hogy a kerületi pénzből a felnőtt vízilabda-bajnokságban szereplő OSC-hez köthető célokra vándorol a pénz.

Az OSC sportigazgatója akkor Becsey Péter volt, aki egyben a kerületi cég ügyvezető igazgatójaként is tevékenykedett.

Információk szerint Becsey egyszer úgy fizetett egy athéni szállást a cég költségéről, hogy nem derült ki, miért járt ott, és egy egymilliónál drágább ajándékról is előkerült egy számla.

Volt olyan, hogy repülőjegyet, szállást és öt belépőt vettek a Barcelona–Valencia focimeccsre, de a Forma-1 Monacói Nagydíját is négyen nézték meg a kft. pénzén a jelentés szerint.

A listán több luxuscikk, ruhák és egy Mercedes is szerepel.

Kapcsolódó: Botrány: Közpénzből vettek luxusórákat és Mercedest is a II. kerületi utánpótlássportcégnél

Borult a bili

Az üggyel kapcsolatban a polgári per jelenleg is tart, a tárgyalás január elejére volt kitűzve, viszont a cég korábbi vezetője nem jelent meg a bíróságon.

Ez már a harmadik olyan eset volt, hogy „egészségügyi probléma” vagy „egyéb elfoglaltság” miatt nem tett eleget megjelenési kötelezettségének.

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester szerint időhúzással próbálják meg késleltetni az igazságszolgáltatást.

Kapcsolódó: Óriási szószba került Orbánék embere a luxusórás stiklizések miatt

A római vakációról

Az önkormányzati cég kártérítési pert is indított a kft. volt vezetőjével szemben. A hírportál friss cikkében a Becsey által eddig elmondottakat boncolgatta.

Az exvezető például egy római útjáról azt állította, hogy a LEN, azaz az Európai Úszószövetség egyik emberével közösen szállt meg az olasz főváros egyik ötcsillagos hoteljában.

A számla azonban arról árulkodik, hogy két szobában öt Becsey szállt meg.

Feleségével, aki egy vízilabda egyesület vezetője, a polgári perben azzal védekeztek, hogy a támogatások 12 százaléka szabadon felhasználható. Mint mondták, az összegeket a már említett egyesületre költhették.

A római vakációval kapcsolatban a bíróságon úgy fogalmazott, hogy nem emlékszik pontosan a történtekre, majd megkérdezi a feleségét.

Becsey Péter kiruccant az USA-ba

2018-ban a New York Athletic Club meghívására az Egyesült Államokba utazott egy utánpótlás-edzőtáborba.

Az úttal összefüggésben előkerült két, közpénzből vásárolt belépő a Chicago Bulls mérkőzésére.

„Egy meghívásnak tettünk eleget, a jegyeket reprezentatív költségként számoltuk el. Mindenki a saját jegyét vette.

Kuriózum egy ilyen meccsre elmenni, a gazdaságis kollégának sem volt kifogása ez ellen”

– fogalmazott a történtekkel kapcsolatban.

A számla azonban ebben az esetben is árulkodó volt. Aszerint az önkormányzati cég két jegyet fizetett ki. Becsey nem tudta megmondani, hogy kinek vásárolták a másik belépőt.

A milliós értékű karóráról

A közel 7 millió forint értékű számláról, amelyet egy Hublot Big Bang óráról állítottak ki, az exvezető így nyilatkozott:

„egy olaszországi tornán voltunk Lignanóban, ahol egy fiatalember árult egy eredményjelző készüléket.

Ez olyan, mint egy LED-fal.

A fiatalember azt akarta, hogy készpénzben vásároljam meg, de én jeleztem, hogy csak kártyával tudok fizetni.

Ezért hozott egy terminált, amin keresztül tudtam fizetni, és utólag kaptam meg a számlát, amin nem stimmelő adatok voltak”.

Mint részletezte, a számlán egy 0 euró értékű karóra is szerepelt, a II. kerület neve azonban nem. Elmondása szerint a tévedést csak a könyvelésnél vették észre.

A bíró rákérdezett, nem furcsállta Becsey, hogy milliós értékű holmikat árulnak egy tornán, ráadásul készpénzért. Utóbbi szerint máskor is előfordult, hogy az illetőtől vásároltak különböző eszközöket.

Mellesleg a számlán Velence egyik luxusüzletének neve látható, az ottani terminálon keresztül fizette ki az exvezető az elképesztő összeget.

A számlán még annyit feltüntettek, hogy „BB42 Titmoon Watches”.

A velencei üzlet szerint a szóban forgó nyugta a Hublot Big Bang megvásárlására vonatkozik, a BB a Big Bang jelölése, a 42 a karóra mérete. A Titmoon annyit tesz, hogy az eszköz titánból készült holdfázis kijelzős.

Becsey mindennek ellenére ragaszkodott a korábban elmondottakhoz.

A kártérítési per júniusban folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Valódi Hírek