Kiderült: Óriási bírságot kapott a komáromi akkumulátorgyár a hulladékai miatt

Komoly bírságot kaptak érte.

Az alábbiakban az április 5-ei cikkünk pontosított változata olvasható, amely az Éltex Kft. április 12-ei helyreigazítási kérelme után készült:

Szabálytalanul tárolták, ráadásul a veszélyességet jelző kódot is megváltoztatták a 83 tonnányi nehézfém tartalmú anyagon, amelyet egy hulladékfeldolgozó cég mocsai telephelyén talált a hatóság – állította az atlatszo.hu szerdán a birtokukba jutott bírósági dokumentumok alapján. Információik szerint

a több tonnányi hulladék a Komárom-Esztergom vármegyei akkumulátorgyárból származott.

A hulladékfeldolgozó Éltex Kft.-t

3,2 millió forintos bírsággal sújtották,

de az ügyről a lakosság nem értesülhetett. A cég 2016 óta működik Mocsa község határában, a telephely a dél-koreai SK On Hungary Kft. komáromi akkumulátorgyárától körülbelül 15 kilométerre fekszik.

Az oknyomozó portál birtokába jutott egy hatósági határozat, amely szerint

100 ezer forintos levegővédelmi bírság megfizetésére kötelezték a céget.

A lakosság korábban már panaszkodott a telepről érkező bűz és zaj miatt, ekkor a cég egy lakossági fórumon ígéretet tett, hogy szűrőberendezésekkel csökkentik a „szaghatást„. Továbbá szó esett a komáromi akkumulátorgyárból származó veszélyes hulladék feldolgozásáról. Elhangzott, hogy

a cég megszünteti az innen érkező hulladék feldolgozását.

A fórumon kiderült, hogy a megyei kormányhivatal bírság megfizetésére és intézkedési terv benyújtására kötelezte a céget a zavaró „szaghatás” miatt.

Mivel az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer nyilvános adatai között nem szerepelt semmi a cégre kiszabott bírságból, a hírportál közérdekű adatigénylést nyújtott be, amelyre 3 hónap után kaptak választ több dokumentum kíséretében.

  • Az egyik határozat szerint 100 ezer forint büntetést kellett fizetnie a cégnek „a lakosság számára zavaró bűzhatást okozó technológia vagy berendezés üzemeltetése” miatt.
  • Egy másik dokumentum szerint 3,2 millió forintos büntetést állapítottak meg nehézfém tartalmú hulladék engedély nélküli tárolása miatt.

A határozat szerint 2021 őszén hatósági ellenőrzést tartottak a telephelyen, amelynek során 83. 029 kilogramm, akkumulátorgyártásból származó hulladékot találtak, ráadásul nyitott csarnokokban tárolva. Továbbá nem szerepelt rajtuk a veszélyességet jelző kód sem, és a nyilvántartásban is más kategóriába sorolták a hulladékot.

„A big-bag zsákok közül több ki volt szakadva, a hulladékok körüli területen elektrolittal szennyezett csapadékvíz nyomai voltak láthatók”

– írták a határozatban.

Válasz érkezett Mocsa község polgármesterétől, Udvardi Mariannától is arra a kérdésre, hogy változott-e a helyzet a telephely ügyében. Az alábbi választ küldte:

„Azok a problémák, amelyek a lakossági fórumon elhangzottak, rendeződtek.

A nehézfémek kinyerését végző üzemrészben a gépeket leszerelték és a salgótarjáni telephelyre vitték. A big-bag zsákokat mosó üzemrész még működött, de folyamatos volt a bűz a településen, ezért ezt minden alkalommal jeleztem feléjük, ekkor mindig leállították ezt a mosót.

Mivel többet állt, mint működött, az alvállalkozó úgy döntött, hogy megszünteti ezt a tevékenységet a telephelyen. Ez decemberben megtörtént, azóta nincs bűz a településen.”

A polgármester kitért arra, hogy a 3,2 milliós büntetésről szóló határozatot is megkapták, mert a büntetés egy részét a cégnek az önkormányzathoz kellett utalnia.

FRISSÍTÉS:

Az Éltex Kft. 2023. április 12-én lapunkhoz helyreigazítási kérelmet nyújtott be, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül idézünk:

„Tisztelt Főszerkesztő!

Internetes felületükön 2023. április 5-én megjelent cikkükben cégünk kapcsán valótlan állításokat tartalmazó cikket vettek át és közöltek le online oldalukon, amit kérnénk sürgősen eltávolítani!

A cikkükben cégünk kapcsán valótlan állításokat tartalmazó cikket vettek át és közöltek le online oldalukon, amit kérnénk sürgősen eltávolítani!

1. – Valótlanul állították, hogy a komáromi akkugyárból származó 83 tonna veszélyes hulladékot szabálytalanul tárolták.

2. – Hamisan állították, hogy eltüntettük a „veszélyességet jelző kódot”. Azt ugyanis csak és kizárólag a szabály szerinti kezelés során kell feltüntetni.

3. – Hamisan állították, hogy cégünk a kód hiánya miatt kapott büntetést. A büntetés tényét elismerjük, annak azonban nem volt köze a veszélyességet jelző kódhoz, a tárolási szabályzat, azóta pótolt hiányossága miatt kaptunk bírságot.

4. – A big – bag zsákok minden esetben alkalmasak voltak a hulladékok tárolására, így valótlan az állításuk és az említett szennyezés nem történt meg.

Mindezek értelmében a 2010 CIV. törvény 12. § 1. és 2. pontja szerinti helyreigazítási kérelemmel fordulunk Önökhöz. Amennyiben ennek a törvény szerint meghatározott időn belül nem tesznek eleget, úgy sajtóhelyreigazítási pert fog cégünk Önök ellen indítani.

Várjuk szíves válaszukat!”

A cikkben a „kódok eltüntetéséről” írtakat módosítottuk, azonban a további információkat helybenhagytuk, ugyanis azokat nem sikerült meggyőzően cáfolni.

Az akkumulátorgyár működését vizsgáló bírósági határozat világosan utal a hulladéktárolás szabálytalanságaira:

A telephely hátsó (déli) részében lévő, az akkor rendelkezésre álló helyszínrajzon munkahelyi gyűjtőhelyként (8. számmal) jelölt ~240-250 köbméter alapterületű fedett, nyitott betonozott csarnokban big-bag zsákokban veszélyes hulladékok tárolása történt, mely az ellenőrzés időpontjában érvényben lévő, jóváhagyott hulladéktároló hely szabályzatok értelmében

hulladéktároló helyként jogszerűen nem volt használható.

Kiemelten szerepel a határozatban az is, hogy a környezetszennyező hulladék természetbe kijutása nem volt megfelelően biztosított:

A padozat vízzárósága megkérdőjelezhető volt, a csapadékvíz több irányból történő bejutása (külső területekről történő ráfolyás, a tető irányából), az építménybe (melynek látható jelei voltak), illetve az építmény padozatára a tárolás során estlegesen kijutó

hulladék környezetbe jutása nem volt megakadályozott.

A folytatás azt is megerősíti, hogy a kódok nem voltak láthatók:

Az építményben tárolt hulladék közelebbi vizsgálata után megállapítást nyert, hogy a big-bag zsákokban tárolt hulladék az akkumulátorgyártás során keletkező hibás cellák előkezelése során keletkező nehézfémeket tartalmazó fémoxid megnevezésű hulladék (HAK 06 03 15*). azonosító kóddal ellátott felirat

sem a hulladékok csomagolásán, sem rögzített formában nem volt látható.

Valódi Hírek