Csúnyán lebukott az Orbán-kormány: A szakértő szerint hazudott Gulyás Gergely a kormányinfón

Helyretették Orbán miniszterét, miután a kormányinfón hazudozott a NATO-ról.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a legutóbbi kormányinfón elhangzottakra reagálva, arra hívta fel a figyelmet, hogy finoman szólva is „tévedés” az a kormányzati narratíva, miszerint aggasztó módon „éles és rossz irányú negatív fordulat állt be” a NATO hozzáállásában, valamint hogy a szövetség „arra készül, hogy Ukrajna oldalán a gyakorlatban is bevonódik a konfliktusba”.

„Függetlenül attól, amit Emmanuel Macron mondott, a NATO azt erősítette meg, hogy

nem akar és nem fog beavatkozni a harcokba, nem fog katonákat küldeni Ukrajnába”

– rögzítette Kaiser Ferenc. A biztonságpolitikai szakértő jelezte, „Emmanuel Macron ugyan mondott egy meredeket, ám azt a tagállamok többsége nyomban visszautasította”.

Mit mondott a kormányinfón Gulyás?

Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, szerinte már Európa meghatározó politikusai beszélnek arról, hogy Ukrajnába katonákat kell küldeni, „noha ez korábban egyértelműen vörös vonal volt az Ukrajnát fegyverekkel támogató országok számára is”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint aggasztó, hogy a NATO „irányt váltott a kérdésben”. Gulyás hozzátette, korábban a NATO csak kommentálta az ukrajnai történéseket, de nem vált a konfliktus tevékeny részesévé, és a világháború veszélyére hivatkozva utasította el a beavatkozás lehetőségét.

„Éles és rossz irányú negatív fordulat állt be”

– magyarázta a kormányinfón Gulyás.

Tévedésbe esett a kancelláriaminiszter

A kancelláriaminiszter mondandójával arra utalt, hogy Macron korábban nem zárta ki csapatok küldését Ukrajnába. A Euronews beszámolója szerint február 20-án, az orosz hadseregnek adandó európai válasz témájában tartott párizsi konferencia előtt hangzott el a francia elnök felvetése.

A nyugati vezetők szerint ugyanakkor gondolatkísérletként, a partnerek és Oroszország megszondázásaként fogalmazta meg Macron kijelentéseit, többek között Olaf Scholz német kancellár, David Cameron brit külügyminiszter, Andrzej Duda lengyel elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök jelenlétében.

Macron közölte: egy ilyen lépésre nem azért van szükség, mert Európa félelmet akarna gerjeszteni, hanem sokkal inkább azért, mert

a kontinens jövője a tét.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Oroszország ne győzzön”

– húzta alá a francia elnök, aki nem zárta ki csapatok küldését a háború sújtotta Ukrajnába, mert – fogalmazott – „nem lehet mindig csak Amerikára várni”.

Kapcsolódó: Végzetes fordulat jöhet a háborúban: Elárulták az ukrán elnököt

Fontos megjegyezni, hogy

Macron felvetését a többi vezető szinte azonnal elutasította.

Katonai elemzők közlése szerint pedig Franciaország nem közvetlen frontharcokban vállalna szerepet, hanem olyan humán szolgáltatásokat nyújtana, mint

  • az aknamentesítés,
  • felderítés,
  • kiképzés,
  • utánpótlás-szervezés
  • és karbantartás.

A NATO nem küldött volna csapatokat Ukrajnába

A Telex francia diplomaták közlése nyomán azt írta, Macron csupán vitát akart nyitni a kérdésről, és nem volt semmilyen konkrét terv, amely a katonák Ukrajnába küldésére irányult volna.

„Függetlenül attól, amit Macron mondott, a NATO pont azt erősítette meg, hogy nem akar és nem fog beavatkozni, nem fog katonákat küldeni Ukrajnába”

– hangsúlyozta a hírklikk.hu-nak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Mit mondanak a szakértők?

Kifejtette: a legtöbb szakértő szerint a francia elnök ezzel csak a németeket akarta „széttrollkodni”, a felvetés bedobása leginkább a német–francia vita része volt. Egyértelmű, hogy a NATO nem fog beavatkozni ilyen módon – mutatott rá.

Megjegyezte, az persze nyílt titok, hogy több államnak vannak szakemberei Ukrajnában, katonai magánvállalatok alkalmazottai, akik azonban nem viselnek NATO-egyenruhát. A NATO több módon benne van a konfliktusban, „köszönhetően” a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország birodalmi törekvéseinek, terjeszkedési vágyainak.

Dmitrij Medvegyev az orosz politika rossz rendőre, a legdurvább dolgok örök hangoztatója közben

heti két-háromszor atomcsapással fenyegetőzik”

– jelezte Kasier Ferenc. Mindez szerinte azt mutatja, mekkora bajban van Oroszország. „Ha bízna a hagyományos erőiben, akkor nem lóbálná a bunkósbotot” – jegyezte meg.

„Macron ugyan mondott egy meredeket, ám azt a tagállamok többsége nyomban visszautasította, és NATO-n belül egyetlen tagország, még az Egyesült Államok sem lenne képes megmozgatni a szövetséget ebbe az irányba”

– szögezte le a biztonságpolitikai szakértő.

(hírklikk.hu nyomán)

Valódi Hírek