Nincs megállás: Bekeményít Budapest, bíróságra mennek Karácsonyék az Orbán-kormány környezetszennyező szerelmeprojektje ellen (+videó)

A civilek, a kerületi önkormányzat és a főváros újra meg fogja támadni a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét Karácsony Gergely részletezése szerint.

Sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely Újbuda polgármesterével, László Imrével csütörtökön.

Mi történik a XI. kerületben?

László Imre nemrég a Facebook-oldalán osztotta meg, hogy éjjel riasztották a kerület lakói az illegális tarvágással startoló körvasút projekt miatt. A lakók elviselhetetlen zajra ébredtek, amely egyértelműen a Hamzsabégi úti építkezésről érkezik.

A polgármester jelezte, az eset tipikus példája az erőből politizálásnak.

László Imre szerint érthetetlen, miért adtak engedélyt arra, hogy ilyen hangos gépek dolgozzanak éjszaka a tőlük pár méterre álló társasházak mellett.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a Budapest–Belgrád-vasútvonal részeként megvalósuló, Újbuda belterületére óriási teherforgalmat engedő Déli Körvasút-projekt ellen több mint 3 éve tiltakoznak a lakók, civilek és az önkormányzat.

Kapcsolódó: Forrnak az indulatok Újbudán: László Imre lépéseket tesz a lakók életét megkeserítő építkezés miatt

Budapest vezetése és az önkormányzat mindenben segíti a projekt miatt szenvedő fővárosiakat

Karácsony Gergely a csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a főváros és a kerület mindent megtesz annak érdekében, hogy a Déli Körvasút-beruházás a lehető legkisebb mértékben zavarja a környéken élő emberek életét.

Magyarországon az emberek érdekeit felülírják a gazdasági érdekek, a szóban forgó beruházás tökéletes példa erre. Budapestnek is érdeke a közlekedés fejlesztése, nyitottak mindenféle kompromisszumra a cél eléréséért – fogalmazott.

Az Orbán-kormánynak azonban nem a személyi közlekedés javítása lebeg a szeme előtt. Számukra a Budapest–Belgrád-vasútvonal miatt értékes a projekt – mutatott rá Karácsony Gergely.

Megjegyezte, a kormány mutathatna hasonló érdeklődést a már kész tervekkel startvonalnál várakozó budai fonódó villamoshálózat bővítése kapcsán is. Ám amikor a kínai árudömping miatt kell vasutat építeni, lelkesebb a kabinet a jelek szerint – mutatott rá a főpolgármester.

Mint hangsúlyozta, a kormány válaszra sem méltatta azokat a javaslatokat, amelyek alapján a legkisebb környezeti kárral valósulhatna meg a beruházás.

Karácsonyék bíróságon is megtámadják a Déli Körvasút-projektet

A projekt környezetvédelmi engedélyét már többször megtámadták, a bíróság pedig helyt adott az aggályoknak.

„Ekkor jött a trükk, hogy katonai beruházásnak álcázták ezt a nyilvánvalóan nem katonai beruházást. (..) A civilek, a kerületi önkormányzat és a Főváros

újra meg fogja támadni a beruházás környezetvédelmi engedélyét”

– közölte Karácsony Gergely.

Hozzáfűzte, jogi segítséget is ajánlanak a beruházás miatt bírósághoz forduló polgároknak.

Emellett a kormány szó szerint fűt-fát ígért a projekt által okozott környezeti károk enyhítésére. A zöldítés mellett rendületlenül kiáll a főváros és a kerületi önkormányzat – szögezte le a főpolgármester, megjegyezve, hogy június 9-én dönthetnek a magyar emberek.

Olyan városvezetést akarnak, amely, az ehhez hasonló konfliktusokban a helyi közösségek érdekeit képviseli, vagy olyat, amely a központi hatalom gazdasági érdekeit helyezi előtérbe? – vetette fel Karácsony Gergely.

(Karácsony Gergely/Facebook)

Valódi Hírek