Most lett elég a természetkárosításból: Feljelentést tesz Újbuda ellenzéki vezetése Vitézy szerelemprojektje ellen

Kivágtak minden „útban lévő” a Déli Körvasút-beruházás miatt.

Újbuda Önkormányzata nem nézte tétlenül a természetkárosítást. Feljelentést tettek a Hamzsabégi úti fák kivágása miatt. Egy éve még arról adtunk hírt, hogy Újbuda Önkormányzata pert nyert a déli körvasutat irányító állami hatósággal szemben, ugyanis a beruházás jelentős környezetrombolással járt volna.

Megírtuk, hogy a Budapest–Belgrád-vasútvonal részeként megvalósuló, Újbuda belterületére óriási teherforgalmat engedő Déli Körvasút-projekt ellen több mint három éve tiltakoznak a lakók, civilek és az önkormányzat.

2024-ben kivágták a Hamzsabégi út fáit a Déli Körvasút-beruházás miatt

A Déli Körvasút-beruházással kapcsolatos fakivágások miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést Újbuda Önkormányzata. A kerület álláspontja szerint a V-Híd Építő Zrt. megbízásából dolgozó cég

azelőtt vágta ki a Hamzsabégi sétány fáit,

hogy az ezt lehetővé tevő engedélyezési eljárás a jogszabályoknak megfelelően lezajlott volna – közölte az Újbudai Önkormányzat.

A közel 200 fa elpusztításával a kivitelező súlyos, visszafordítatlan környezetkárosodást okozott.

A kerület polgármestere egyúttal levélben kereste meg az ügyben illetékes hatóságokat. Jelezte, hogy a most folyó tevékenységet a kivitelező úgy végzi, hogy

a környezetvédelmi engedélyében foglalt feltételek nem teljesültek.

Sok más mellett a mai napig nem biztosított a beruházás településrendezési eszközökkel való összhangja.

A XI. kerületi önkormányzat arra is felhívta a figyelmet, hogy

a fakivágásokra a vállalkozó nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel.

Ezekben az ügyekben a kerület vezetése intézkedéseket – felügyeleti eljárást, jogvédelmet, fegyelmi eljárást – sürgetett, közölte a budai kerület.

Az ügyben elküldött dokumentumok címzetti listáját is ismertette a kerület. Ezek a következők:

  • Rendőrségi feljelentés. Tárgya: Engedély nélküli fakivágás, környezetkárosítás.
  • Kormányhivatal. Tárgya: Az ügyben illetékes V. kerületi jegyző nem folytatta le a hatósági engedélyezési eljárást.
  • Ügyészség. Tárgya: Kérelem felügyeleti eljárás lefolytatására.
  • Kormányhivatal. Tárgya: Közigazgatási per, a kivágott fák értékéért.
  • Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Környezetvédelmi Hatóság. Tárgya: Környezetvédelmi és közigazgatási bírság kezdeményezése.
  • Mérnöki Kamara. Tárgya: Az engedély nélküli fakivágások miatti fegyelmi eljárás kezdeményezése.

Újbuda polgármestere megkereste a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalt, és jelezte, a területen a munkavégzések egy jelentős része az éjszakai időszakban történt, a lakosság előzetes értesítése nélkül. László Imre felhívta a figyelmet arra, hogy így a nyugodt pihenéshez való alapjoga is sérült a környéken lakóknak.

A polgármester emiatt kéri, hogy az illetékes Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal gondoskodjon a zaj- és rezgésvédelmi követelmények maradéktalan betartatásáról – állt a sajtóközleményben.

A Déli Körvasút-projektet egyébként teljes mellszélességgel támogatja hosszú évek óta Vitézy Dávid. A volt fideszes államtitkár, jelenleg „civil”–LMP-s főpolgármester-jelölt annak ellenére is támogatja a körvasút jelenlegi kiviteli terveit, hogy az rengeteg fa kivágását eredményezi. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester Budapestet elkerülő teherforgalmi vasút építését támogatja, és leállíttatná az általa az egyik legkorruptabb beruházásnak nevezett gigantikus projektet.

Valódi Hírek