Alig lépett hivatalba Sulyok Tamás, máris kiverte a biztosítékot

Máris feltartja a kezeit.

Mint ismert, Novák Katalin épp egy általa adott köztársasági kegyelmi ügybe bukott bele. Novák kegyelmi döntései kapcsán Sulyok Tamás köztársasági elnököt Bedő Dávid momentumos képviselő kérdezte. Arról érdeklődött, mikor tudhatjuk meg, kiknek adott kegyelmet az elődje.

Nem adják ki az adatokat

Sulyok Tamás hivatala szűkszavú választ adott:

„[Az] államfőnek nincs lehetősége arra, hogy az elődei kegyelmi döntéseivel kapcsolatban keletkezett adatokat nyilvánosságra hozza”

– írta a Sándor-palota.

Egy ped0fil bűntársának adott kegyelmet

Mint ismert, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, V. János több gyermeket is molesztált az ott töltött 26 év alatt. Az ügyre 2016-ban derült fény. Tíz kiskorú fiú az RTL Házon Kívül adásában számolt be arról, hogy az igazgató orálIs sz*xre kényszerítette őket.

A két áldozat, Illés Levente és Pop Mert Julián arcukat és nevüket vállalva mesélték el történetüket. Az igazgatót leváltották, ellene később eljárás indult.

A vádirat szerint V. János – aki mellesleg Bicske díszpolgára, valamint a rangos gyermekvédelmi kitüntetés (!), a Bárczy-díj birtokosa is volt – különböző kedvezmények fejében kényszerítette a gondozására bízott fiúkat. Őt nyolc év szabadságvesztésre ítélték.

A helyettesét, akiről kiderült a per során, hogy tudott a molesztálásról, sőt, hamis vallomást is írt az egyik gyermek nevében,

Novák Katalin köztársasági elnök kegyelemben részesítette.

Nem tudhatjuk meg, mi az igazság

Bedő Dávid a Facebookon számolt be a fejleményekről. Bejegyzését változtatás nélkül közöljük az alábbiakban:

„Az új köztársasági elnök semmit nem tesz elődje botrányos kegyelmi döntésének felderítéséért! Sulyok Tamás a beiktatásakor pedig azt mondta, köztársasági elnökként a teljes transzparencia híve lesz.

Éppen ezért levelet küldtem az új államfőnek a beiktatása után, amiben arra kértem, hozza nyilvánosságra a Novák Katalin idejében született összes kegyelmi döntés hátterét és indoklását.

Hisz az embereknek joguk van tudni, miért kapott kegyelmet K. Endre, ahogy joguk van tudni azt is, hány ehhez hasonló eset történt még az elmúlt időszakban.

A Sándor-palota válasza pedig most érkezett meg, amiben kijelentik, hogy erre nem fog sor kerülni, hisz Sulyok Tamásnak nincs lehetősége arra, hogy Novák Katalin döntéseit nyilvánosságra hozza.

Szerintünk pedig fontos lenne, hogy tisztázzuk a kegyelmi botrány körüli kérdéseket és végre megtudjuk, mégis miért kapott kegyelmet egy pedofil bűnsegédje, és hány hasonló eset történt még ez idő alatt. Egy transzparenciában hívő köztársasági elnök ezért dolgozna.”

(Bedő Dávid/Facebook)

Valódi Hírek