Ennek csúnya vége lesz: Az egekbe szökött az olaj ára, újabb csapásra készülhetnek az autósok

Drágul a Brent típusú olaj, emelkednek az üzemanyagárak Magyarországon.

Szerdától emelkednek az üzemanyagárak, a benzin 3 forinttal, a gázolaj 6 forinttal drágul a hét közepén.

Napokon belül ezekkel a számokkal találkozhatunk a hazai töltőállomásokon:

95-ös benzin: 644 forint/liter

Gázolaj: 658 forint/liter

Az egekbe szökött az olaj ára

A holtankoljak.hu a minap már előre figyelmeztetett, hogy a Brent típusú olaj ára 90 dollár körül mozgott április első hetében. A múlt hetet górcső alá véve megállapítható, hogy a hordónkénti ára közel 3 százalékot emelkedett.

Mint írták, a drágulás mértéke mellbevágó volt még a szakemberek számára is, ráadásul ha a befektetők észlelik, hogy az áremelkedés trenddé alakul, akkor még mélyebben a zsebünkbe kell majd nyúlnunk tankolásnál.

Hozzátették, hogy a forint erősödése némiképp javíthat a helyzeten. Azt azonban sejtették, hogy a héten áremelkedésnek leszünk szemtanúi.

Mi a helyzet most a forinttal?

Cikkünk írásakor, hétfőn háromnegyed 11-kor az euró jegyzése 389,63, a dolláré 359,95, a svájci franké pedig 397,24 forint körül mozgott.

Az eurót 389,66 forinton jegyezték hétfő reggel 7 órakor, szemben a péntek esti 389,26 forinttal.

A dollár jegyzése 359,67 forint lett 359,23 után, a svájci frank árfolyama 397,86 forinton állt az előző esti 399,06 forinthoz képest – olvasható az MTI-n megjelent közleményben.

Hétfő reggeli jegyzésén a forint 1 százalékkal állt erősebben a múlt heti kezdésnél az euróval, 1,6 százalékkal erősebben a dollárral és a svájci frankkal szemben – részletezték.

Ugyanakkor

az év elejihez képest a forint 1,6 százalékkal gyengült az euróval,

3,5 százalékkal a dollárral, 3,5 százalékkal erősödött a svájci frankkal szemben – fűzték hozzá.

Pénteken is drágultak az üzemanyagok

A hét utolsó munkanapján a benzin ára 4 forinttal, míg a gázolajé 7 forinttal emelkedett. Az árváltozásért a Brent típusú olaj drágulása, valamint a forint gyengélkedése volt a ludas.

Április 4-én, csütörtökön délután 4 órakor az euró árfolyama 391,24, a dolláré 359,4, a svájci franké pedig 397,51 forint körül mozgott.

Jelentős áremelés volt januárban

Mint ismert, a kormány több mint 40 forinttal drágította az üzemanyagokat januárban. A kabinet állítása szerint erre „brüsszeli nyomás” miatt volt szükség, ám Orbán Viktor decemberben elárulta, az áremelés mértékéről a kormánya döntött.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek