Demeter Szilárdék lebuktak: Nézd, hogy mennyire átverték az áldozatukat

Nem erről volt szó.

2021-ben megírtuk, hogy Demeter Szilárdék féláron szereztek meg egy kisoroszi ingatlant a Petőfi Irodalmi Múzeum részére. Az ügyet Buzinkay György, a térség közös ellenzéki képviselőjelöltje hozta akkor nyilvánosságra.

A DK-s politikus szerint több furcsaság is volt az ügyben: egyrészt bár az önkormányzat népszavazást írt ki arról, hogy eladják-e a szóban forgó ingatlant, az

a veszélyhelyzet miatt nem valósult meg.

Buzinkay szombaton, bő két évvel később utánajárt annak, mi lett Demeterék akkori ígéreteiből. Facebook-bejegyzését teljes egészében közöljük:

„ÍGY HERDÁLJA EL AZ ÉRTÉKEINKET DEMETER SZILÁRD ÉS KISOROSZI POLGÁRMESTERE

2021 novemberében írtam a kisoroszi Ujváry alkotóház (Ujváry Ignác egykori festő volt műterme) eladása körüli botrányról. Az ingatlant mélyen áron alul, 41,4 millió forintért adta el az önkormányzat Demeter Szilárd Petőfi Irodalmi Múzeumának, pontosabban az ehhez tartozó Petőfi Irodalmi Ügynökségnek. A környéken hasonló adottságú ingatlant (aminek a háta a Dunára nyílik) 70-80 milliós áron lehetett akkoriban venni.

De nem is ez volt a legnagyobb furcsaság az Ujváry műterem eladása körül. Az önkormányzat ugyanis – a képviselőtestület egyhangú szavazása alapján – helyi népszavazást írt ki az ingatlan hasznosításáról. Csak a népszavazást a veszélyhelyzet miatt nem lehetett megtartani.

Ám 2021 októberében jöttek Demeter Szilárdék és saját értékbecslésük alapján adtak egy 41,4 milliós ajánlatot az ingatlanért. Nagyon sürgős lehetett nekik a dolog, mert azt is kikötötték az ajánlatban, hogy november 2-ig tájékoztatnia kell az önkormányzatnak az Ügynökséget a vételi szándékról. A hivatalosan kiírt népszavazás meg ezzel »el is felejtődött«.

Két és fél éve az volt az ígéret, hogy az Ujváry alkotóház »egy inkubátor jellegű szellemi centrum« lesz, ahol halláskárosult gyerekek zenéhez való közelebb hozásától kezdve művészi képzéseken át számos egyéb rendezvény fog otthonra lelni.

Nos, a jobbsorsa érdemes alkotóház azóta is rohad tovább, ablaka be van törve, a kerítése omladozik, sittel van tele az udvara és a falai sincsenek jó állapotban. Viszont Demeter Szilárdék szereztek áron alul egy értékes ingatlant, ami semmilyen közösségi célt nem szolgál.

Megérte?”

Az eredeti bejegyzést itt lehet megtekinteni:

(Buzinkay György/Facebook)

Valódi Hírek