Ez hogy sikerült? Kínos bakit vétettek Orbánék, túl későn vették észre a malőrt

A Zeneakadémia immár exkancellárjának nevét írták el.

Eltávolították a Zeneakadémia kancellárját a pozíciójából

Április 3-án jelent meg a Magyar Közlönyben Orbán Viktor határozata, miszerint a kultúráért és innovációért felelős miniszter előterjesztésére a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kotán László Bertalan kancellári megbízását visszavonja március 31-ei hatállyal.

Mint kiderült, a miniszterelnök határozata hibás volt.

A helyesbítés másnap jelent meg a Magyar Közlönyben. Eszerint a határozatban említett név helyesen Kotán Attila Bertalan.

Kapcsolódó: Azonnali hatállyal leváltják Orbánék a Zeneakadémia kancellárját, Kotán Attilát

Ez azonban nem változtat a tényen, hogy más fontos megbízatásra, valamint Csák János előterjesztésére tekintettel Kotán immár nem kancellárja a Zeneakadémiának. Mint kiderült, kiemelt miniszteri feladatot kapott a tárcavezetőtől a Neumann János Programhoz kapcsolódóan.

Április elsejétől Dóczi Gergely látja el a Zeneakadémia gazdasági, pénzügyi vezetéséhez kapcsolódó feladatokat – tájékoztatott a Kulturális és Innovációs Minisztérium március végén.

Kotán mellesleg a Zeneakadémián, valamint korábban a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) is összeférhetetlen kancellárnak bizonyult.

Problémás kancellár volt

Beszámoltunk arról, hogy szenátusi ülést tartottak március közepén a Zeneakadémián, ahol megjelent közel hatvan diák, továbbá beszédet mondott Németh Zoltán István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (ZAK HÖK) elnöke.

Mint kifejtette, az egyetemi vezetés egy részének döntései és azok következményei miatt úgy gondolják, eljött az idő, hogy kritikusan szemléljék a jelenlegi helyzetet.

Kapcsolódó: Érik a következő nemzetközi botrány: Újabb művészeti egyetemen mentek neki a hallgatók a vezetőségnek

Az (ex)kancellár elérhetetlen

Németh elmondása szerint a Zeneakadémia kancellárja egy éve nem jelent meg a szenátusi üléseken, így kérdést sem tudtak intézni hozzá.

„Hogyan engedhető meg jogilag, hogy egy ilyen kulcsfontosságú pozíciót betöltő személy ilyen hosszú ideig távol maradjon a szenátusi döntéshozatali folyamatoktól?”

– vetette fel.

A diákokat emellett az is aggasztotta, hogy az elmúlt időszakban húsz munkatárs távozott a neves intézményből.

„Az egyetemi közösség elvárja az egyetem vezetésétől, hogy ne csak a jövőt tervezzék és szervezzék meg, ne csak álmodozzanak az egyetemi struktúra részletes ismerete nélkül, hanem vállalják a felelősséget a múlt eseményeiért is”

– fogalmazott Németh.

Valódi Hírek