Egészpályás letámadásra készülnek Magyarországon Putyinék: Mindent bekebelez az orosz üzletlánc

Itt vannak a részletek.

Mint megírtuk, Magyarországon is terjeszkedésbe kezdhet a Mere nevű orosz diszkontlánc, amely 200 üzletet szeretne nyitni hazánkban, amivel 700 millió eurós forgalmat szándékoznak kihasítani a magyar kiskereskedelmi forgalomból.

Valóban ennyire olcsó a Mere?

A Mere azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 20–30 százalékkal olcsóbb az Aldinál és a Lidlnél. A Telex ezért ellátogatott a Szegedtől száz kilométerre található szerbiai Kúlára, hogy megvizsgálják: valóban ennyire olcsó-e a Mere.

Azt írták, első és második látásra is fapados élmény a Merében sétálgatni, amely nagy belmagasságával inkább hasonlít egy raktárra, mint egy áruházra. Azt is megjegyezték, hogy a megszokott üzlettér hiányzik, a bolt egyből a raktárral kezdődik, ahová azonban szabadon bemehetnek a vásárlók.

Miket árulnak?

Termékeiket nagy kiszerelésben, raklapokra helyezve kínálják a vásárlóknak. Hűtőpultok és -szekrények helyett egy PVC-hőfüggönnyel elválasztott, hideg helyiségben dideregve navigálhatunk a hús- és tejtermékek között – írták. Zenét az üzletben nem hallottak, nem láttak semmilyen dekorációt, az árcédulák pedig a dobozokra és a polcokra celluxozott sárga A4-es lapok voltak.

Így megállapították: egyáltalán nem a komfortra vagy az esztétikára helyezik a hangsúlyt. Az üzleti modell lényege az lehet, hogy az elképesztően silány és gyér választék mellett, egyes termékek nagyon olcsón kínálnak.

Mint írták, a termékek többsége orosz importáru, így ebben az üzletben nem a friss zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret vagy húst érdemes keresni, inkább a sokáig elálló termékeket, mint a fagyasztott péktermékeket, süteményeket, csonthéjasokat, konzerveket, instant ételeket vagy a tésztákat.

A Dear Cat elnevezésű száraz macskaeledel például 575 forintba kerül kilója, az ötliteres kiszerelésű Nice Hands folyékony szappan 830 forintba. A félliteres CIF súrolószer 620 forint. A fél literes Domestos a magyarországi 1040 forintos és a szerbiai 1215 forintos árával szemben itt csak 815 forintnyi szerb dinárba kerül – sorolták.

Forrás: telex.hu

Találkozhatunk magyar termékekkel is

Felhívták rá a figyelmet, hogy a Mere magyar termékeket is felvonultat a kínálatában: a sajtpultnál megtalálható például a Hajdú termékcsalád is, illetve lehet találkozni magyar feliratú kilós kutyaszalámival is pár száz forintért.

Egyes termékeknél akkora árkülönbséget tapasztaltak, hogy felmerült az is, vajon elnéztek-e valamit.

Az ár vagy a minőség a fontos?

„Van például olívaolaj néven árult termék, aminek literje itt 1155 forint, a szerb Lidlben hasonlót 2020 forintért kapni. Közel kétszeres tehát az árkülönbség, de alaposabb vizsgálat után azért kiderül, hogy

a két termék minősége között jelentős különbség van,

a Merében ugyanis az olajfa gyümölcséből kivont törkölyolajat árulnak”

– írták, megjegyezve: a Mere bőven jelenthet olcsóbb alternatívát Magyarországon, azonban hogy mennyire verne oda a többi diszkontláncnak, az jó kérdés, hiszen a kúlai Merétől negyedórányi autóútra fekvő első Lidlben jóval többen vásároltak, a nagy árkülönbség ellenére is.

Nagy erőkkel terjeszkednek

A diszkonthálózatot 2009-ben alapították Szibériában. Az oroszországi üzletei nem is Mere, hanem Svetofor néven futnak, ami annyit jelent: közlekedési lámpa. Az üzletlánc 20 országban, köztük Belgiumban, a Cseh Köztársaságban, Észtországban, Kazahsztánban, Németországban, Spanyolországban és Görögországban van jelen, és mintegy 2500 boltot üzemeltet ezen a két néven.

A vállalatot az orosz–ukrán háború és a szankciók hátrányosan érintették, ám ennek ellenére 2023-ban bejelentették, hogy a következő időszakban terjeszkedni szeretnének Kelet-Európában. Ezt már meg is kezdték a balti államokban és Romániában, valamint Lengyelországban.

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó:

200 boltot akar nyitni Magyarországon egy orosz üzletlánc, hogy kinyírja az ALDI-t és a Lidlt

Valódi Hírek