Mi folyik itt? Veszélybe kerültek az uniós források, valami nagyon nem stimmel Orbánék törvényével

A kormánynak tisztáznia kell a helyzetet, különben agyőt inthetünk az uniós források egy részének.

Bár az igazságügy területén több feltételt is teljesített a magyar kormány, egyéb aggályok miatt mintegy 20 milliárd eurónyi uniós forrás maradt továbbra is befagyasztva.

Az összeget addig nem oldja fel Magyarország számára az Európai Unió, amíg Orbán Viktorék nem teljesítik az összes eléjük támasztott feltételt. Ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősítette meg januárban.

Kapcsolódó: Vasszigorral üzent az EU Orbánéknak: Egy fityinget sem kapnak, amíg ezt nem lépik meg

Mint ismert, hazánk 10 milliárd eurónyi előleget kapott még decemberben két, az igazságszolgáltatáshoz köthető jogszabály elfogadása miatt. Ezeket az EU összességében kielégítőnek ítélt meg.

Věra Jourová bizottsági alelnök január végén hangsúlyozta, ha Magyarországon romlik a jogállamisági helyzet, akkor ismét elzárják a pénzcsapokat.

„Az uniós források zárolása akkor történik meg, ha egy ország nem teljesíti a feltételeket, Magyarországon pedig nem volt biztos, hogy kellőképpen üldözik a csalást és a korrupciót, azonban amint Budapest megreformálta az igazságügyi rendszert, az EU is elkezdte felszabadítani a pénzeket”

– mutatott rá.

Valami nem klappol

Az Európai Bizottság szerint a hazai állami építési beruházások rendjéről szóló törvény sértheti a közbeszerzésekre vonatkozó, összeférhetetlenségi, valamint az uniós források felhasználásáról szóló szabályozásokat – értesült róla a Portfolio több EU-s tisztségviselőtől.

Továbbá birtokukba jutott egy levél, amelyet az Építési és Közlekedési Minisztériumnak címzett a bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága. Ebből kiderült, a közösség indokolatlannak ítélte meg, hogy Lázár János tárcája átírta az ingatlantulajdonosi jogköröket. Emellett azonban egyéb aggályok is felmerültek a magyar szabályozás kapcsán.

Az uniós szerv jelezte, amennyiben a minisztériumnak nem sikerül kielégítő válaszokat adnia, akkor több, építési projekteket érintő operatív program kifizetését is felfüggesztheti a közösség.

Azaz újból elzárják az EU-s pénzcsapokat.

Az Orbán-kormánynak az információk szerint április végéig kell tisztáznia a helyzetet. Az, hogy válasz hiányában az Európai Unió milyen korlátozó intézkedésekkel sújthatja hazánkat, még teljesen nem világos. Döntéseik azonban milliárdos értékű állami infrastrukturális beruházásokat is érinthetnek.

Valódi Hírek