Nemzetközi botrány tört ki a brazil Orbán ügyéből: A magyar kormányfő kegyetlen csapásra vetemedett

Még akár Orbán is megütheti a bokáját.

Mint megírtuk, február elején a brazil rendőrség elvette Jair Bolsonaro szélsőjobboldali botrányhős, Orbán Viktor elvbarátja, mellesleg volt brazil elnök útlevelét. Ezzel párhuzamosan letartóztatták két korábbi beosztottját. Őket azzal vádolják, hogy puccsot terveztek végrehajtani az országban, miután Bolsonaro elvesztette a választást.

Nem tudták letartóztatni

Az exelnököt napokkal később a brazíliavárosi magyar nagykövetség bejárata előtt kapták lencsevégre. A nagykövetség kameráinak felvételeit valaki kiszivárogtatta.

Az információk szerint Jair Bolsonaro két napot töltött a magyar nagykövetségen, ahol a magyar nagykövettel is találkozott. Mivel idegen állam nagykövetségének területén tartózkodott, így nem tudták letartóztatni a helyi hatóságok.

Kapcsolódó: Kirobbant a legfrissebb nemzetközi botrány: Videófelvétel került elő Orbánék brazil balhéjáról

Brazília bekérette a magyar nagykövetet

Az ügyből nemzetközi botrány kerekedett: Brazília bekérette Halmai Miklóst, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott brazíliavárosi nagykövetét, meghallgatása mintegy 20 percen át tartott. Ráadásul az értesülések szerint a dél-amerikai ország visszahívta magyarországi nagykövetét. A brazil szövetségi rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, amely a volt elnök előzetes letartóztatásához vezethet.

Az üggyel kapcsolatban a CNN brazil kiadása arra hívta fel a figyelmet, hogy

a magyar nagykövetség legalább két brazil alkalmazottat kirúgott büntetésül.

Ennek oka, hogy kiszivárogtatták azokat a térfigyelő kamerás felvételeket, amelyeken Jair Bolsonaro volt elnök látogatása látható, miközben egyébként nyomozás zajlik ellene – szúrta ki a Magyar Hang.

Újabb részletek derültek ki

A CNN információi szerint a magyar nagykövetség anélkül hozott döntést a dolgozók elbocsátásáról, hogy bizonyítani tudták volna az alkalmazottak részvételét a videók terjesztésében.

Mióta a közelmúltban kirobbant a botrány amiatt, hogy Bolsonaro két éjszakát töltött a nagykövetségen, – ahol nem tudták volna letartóztatni –, a diplomáciai képviselet belső vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, miként kerültek az információk és a videók a sajtó birtokába. Ugyan a volt elnök látogatása során a nagykövetségen az ünnepnap miatt kevesebb alkalmazott volt, a belső vizsgálat célkeresztjébe a nagykövetségen dolgozó brazilok kerültek. A CNN kereste a magyar nagykövetséget, interjút is kértek Halmai Miklós nagykövettől, azonban

többszöri megkeresésük ellenére sem érkezett válasz.

Súlyos dolgokkal vádolják Bolsonarot

Halmai Miklóst még a múlt héten idézték be, hogy magyarázattal szolgáljon a volt brazil elnöknek nyújtott szállással kapcsolatban, de a nagykövet megismételte Bolsonaro álláspontját, miszerint „a két ország érdekeiről szóló tárgyalások miatt fogadta őt”.

A volt elnök ellen felhozott legsúlyosabb vád szerint Bolsonaro több vezető miniszterével és segédjével puccsot készített elő, hogy megpróbálja bebiztosítani a hatalmát, miután nem sikerült győznie a választásokon. Bolsonaro ezt követően két napot töltött a magyar nagykövetségen.

Videó:

Valódi Hírek