Nem áll jól Orbánék szénája: Kőkemény üzenet futott be a soros elnökség miatt az EU-tól

A bizottsági alelnök hangos kritikusa az Orbán-kormánynak, az EU a soros elnökség alatt is figyeli majd a kabinetet.

Teljes semlegességet vár el a közösség az Orbán-kormánytól Magyarország közelgő soros elnöksége alatt.

Brüsszel fokozott figyelmet fordít majd a magyar vezetésre

– fogalmazott Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a euobserver.com-nak adott friss interjújában.

Mint hangsúlyozta, Magyarország minden eddiginél elszigeteltebb állammá vált Európában, köszönhetően annak is, hogy Orbán Viktor szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal.

Visszautasította a Szijjártó Péter által többször is hangoztatott kormányzati álláspontot, miszerint hungarofób lenne. Megjegyezte, hogy a kormányfő Vlagyimir Putyinnal való bazsalygása okozza elsősorban Magyarország elszigetelődését a közösségen belül.

Mindemellett azt is leszögezte, hogy a bírálatai az Orbán-kormány tetteinek szólnak, nem pedig a magyar népnek.

Szót ejtett arról a körülbelül 10 milliárd eurónyi uniós forrásról, amelynek feloldása komoly vitákat generált az Európai Unión belül.

Mint kifejtette, az összeget a hazai igazságügyi reformok miatt utalták, ugyanakkor

a magyar kormánynak még rengeteg feladata van,

amelyek elvégzéséig a fennmaradó EU-s támogatások befagyasztva maradnak.

A közelgő soros elnökséghez még annyit hozzáfűzött:

„Ha ő (Orbán Viktor – szerk.) tiszteletet akar kivívni magának, akkor professzionálisan kell viselkednie, és semleges szerepre kell törekednie”.

Věra Jourová keményen odaszólt Orbánnak

A bizottsági alelnök az egyik leghangosabb kritikusa a miniszterelnöknek.

Ahogy pár hete írtuk, elfogadta az Európai Unió Tanácsa azt a jogszabályt, amely többek között a sajtószabadságot, a média sokszínűségét, valamint a szerkesztői szabadságot garantálná a közösség tagállamaiban.

A tagállamok közül egyedül Magyarország szavazott nemmel a jogszabályra.

Hazánk mellesleg inspirációként szolgált az Európai Bizottságnak a törvény kidolgozásában. Erről Věra Jourová beszélt, valamint világossá tette, hogy az európai médiaszabadság-törvény azokat fenyegeti, akik az állam hatalma által akarják a médiát maguk alá gyűrni.

Nagy lehet a pánik a Fideszben az újságírók védelmét szolgáló jogszabály miatt. Ezt bizonyítja Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő azon állítása, miszerint a jogszabállyal létrejönne a „brüsszeli cenzúratörvény” (sic!), ez pedig „újabb beavatkozási kísérlet a tagállamok szuverenitásába”.

Kapcsolódó: Füstölhet Orbánék feje: Úgy odapörkölt nekik az EU, hogy poroltót kellett hozni

Mindeközben az Európai Unió működésének reformját javasolja a közösség több tagállama. A legutóbbi frissítés óta ugyanis eltelt 15 év, az EU bővülése pedig folyamatos. Jelenleg is vannak tagjelölt államok, így a bővítésre való tekintettel módosításokat hajtanának végre többek között a költségvetési feltételrendszer, valamint a közösség hatásköreinek bővítése kapcsán.

(Portfolio/Nyugati Fény)

Valódi Hírek